Nieuwsbrief

KUNSTRAI 2018 – 4 t/m 8 april

- post: 18 maart 2018

Graag nodigen we jullie uit voor de feestelijke opening van KunstRAI 2018 op woensdag 4 april. 99 Uitgevers/ Publishers is te vinden in stand 73. De gratis toegangskaart voor de KunstRAI vind je onderaan deze mail. Mocht je verhinderd zijn die dag: de beurs loopt tot en met zondag 8 april.

We laten werk zien van o.a. Frederique van Rijn, Michiel Schierbeek, Tessa Verder, Christiaan Kuitwaard en Gabriele Viertel, van wie de afgelopen tijd een boek bij ons verscheen. We zijn al een tijdje bezig met de voorbereidingen van het boek van Roos Holleman. Kort geleden is daar Lynne Leegte aan toegevoegd, waarvan we twee schitterende edities kunnen laten zien, als crowdfunding voor haar nog te verschijnen boek.

Dit jaar doen we mee aan het avondprogramma op donderdag 5 april, A CURIOUS AFFAIR, georganiseerd door Qlick Gallery en bedoeld voor jonge kunstliefhebbers. Deze avond zal in het teken staan van het beleven van kunst op verschillende manieren, met meer inzicht, nieuwe introducties en uiteraard nieuwe ontmoetingen. Met o.a. een interactief gesprek met als onderwerp “hoe start ik met het verzamelen van kunst” aan de hand van het boek Ontroerend Goed van kunstkenners- en verzamelaars Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen. Zij zullen tijdens deze avond in discussie gaan met een jonge collectioneur. Daarnaast is er een kunstquiz onder de bezielende leiding van quizmaster Kris van der Hart en uiteraard is de befaamde rondleiding in het donker weer een onderdeel van A Curious Affair. Stuur ons een mail als je hieraan mee wil doen!

TESSA VERDER – Breeze of Light

- post: 18 maart 2018

De mysterieuze fotowerken van Tessa Verder (1967) zijn het resultaat van een zeer gedetailleerde werkwijze: op locatie door haar gefotografeerde landschappen of in de studio gemaakte portretten worden gemengd met fotografische uitsnedes van schilderijen van klassieke meesters zoals de Hollandse Jacob van Ruisdael. Haar werk is verwant aan de sfeer die de Duitse romantische schilder Caspar David Friedrich met zijn werk oproept. Zijn sublieme landschappen met vooral onheilspellende of karakteristieke natuurelementen stellen het gevoel en de beleving centraal. Tessa Verder komt daarbij in haar werk steeds dichter bij de kern van haar kunstenaarschap, dat door Friedrich als volgt werd verwoord: “Een schilder moet niet alleen schilderen wat hij voor zich ziet, maar ook wat binnen in hem leeft.”

Breeze of Light toont een overzicht van haar fotowerken van de afgelopen vijftien jaar en bevat teksten van Jurriaan Benschop en Tamara Sterman. De boekpresentatie vindt begin april plaats in Berlijn. Meer informatie over de boekpresentatie in Nederland volgt! Je kunt het boek inkijken en bestellen via onze website.

Op de KunstRAI laten we enkele foto’s uit het boek zien. En je hebt nog tot 8 april de kans om de editie voor een voordelige prijs te bemachtigen!

ROOS HOLLEMAN – Aviarmy

- post: 18 maart 2018

Het bijzondere talent van Roos Holleman (1989) werd al meteen na haar afstuderen in 2012 aan de St. Joost Akademie in Breda ontdekt. Zij werd door NRC Handelsblad als een van de tien meest getalenteerde afstudeerders van Nederland gespot. Tegenwoordig woont en werkt Roos Holleman in Kopenhagen (DE). In korte tijd werkte zij aan een indrukwekkend oeuvre dat zich in diverse museale en particuliere collecties bevindt.

Holleman tekent met grafiet en pastelkrijt allerhande curiositeiten uit de natuur, vooral vogels. Zelf omschrijft ze haar werk als ‘visuele autopsie’. De drang om te willen weten is van alle tijden en maakt haar thematiek tijdloos. Maar het verschil tussen haar werk en wetenschappelijke illustraties is groot. Haar tekeningen, meestal op zeer groot formaat, zijn pretentieloos in hun eenvoud en van een poëtische schoonheid. Beeldend kunstenaar Marc Mulders over Holleman: “… met een zeer verfijnd handschrift, kennis van de anatomie en begrip voor huid- en stofuitdrukking zijn haar werken imponerend en ‘aanraakbaar’.”

In het najaar van 2018 verschijnt bij 99 Uitgevers/ Publishers haar boek The Center of Attention, met tekstbijdragen van Alexander Reeuwijk en Brenda Tempelaar. De vormgeving wordt verzorgd door Mart. Warmerdam.

Voor de crowdfunding van het boek maakte Roos een unieke serie van 30 pasteltekeningen van allerlei soorten kolibries, genaamd Aviarmy. De serie is een hommage aan zowel de natuurhistorie als de mythologie, waarin de Azteekse oorlogsgod een kolibrie is. Daarnaast staat de kolibrie symbool voor onafhankelijkheid, optimisme en een vreugdevol leven.

99 Uitgevers/Publishers toont op de KunstRAI van 4 t/m 8 april a.s. in stand 73 een wand met een selectie uit de serie Aviarmy.

LYNNE LEEGTE – Glass / Home

- post: 18 maart 2018

Lynne Leegte (1965) is beeldhouwer in de ruimste zin van het woord. Ze maakt sculpturen, foto’s en installaties over universele thema’s en de ongekende schoonheid daarvan. Het idee bepaalt het materiaal. Het klassieke albast werd gebruikt voor ‘The library’, gebeeldhouwde boeken in de Artis Bibliotheek; print op zijde voor ‘Consolation’, monumentale zakdoeken in de Grote kerk in Lochem; staal en licht voor de installatie ‘Windows’ voor het recente Amsterdam Light Festival.

Haar kijk als beeldhouwer wil ze in de foto’s voortzetten. Door de lens al zien wat het gaat opleveren met behulp van materialen zoals olie en vaseline. De filters zijn echt en niet door digitale beeldbewerking verkregen.

Bij 99 Uitgevers/Publishers verschijnt in 2018 het boek Still met een overzicht van haar werk. Ter gelegenheid hiervan zijn twee edities uitgebracht. De editie Glass is een serie van vijftien opnames van een glas water, vastgelegd op 2 maart 2018 tussen 11:23 en 15:07 uur. Elke opname heeft zijn eigen tijdstip en is een unieke print. Door de typische filter is er een referentie naar oude meesters van de schilderkunst. Techniek: digitale print op 315 grs Etching Cotton Rag Paper. Formaat: 35 x 30 cm. Prijs boek + print: € 850,- (incl. 6% btw). Home ontstond door de proefopstelling van een installatie met glas en water. Een intieme huiselijke setting met eindeloze reflecties. Oplage: 30. Techniek: digitale print op 315 grs Etching Cotton Rag Paper. Formaat: 50 x 35 cm. Prijs boek + print: € 425,- (incl. 6% btw).

Via deze link kun je de PDF openen en de twee edities bekijken:
Lynne Leegte_Glass – Home_99 Publishers_C

Je kunt je bestelling doorgeven per e-mail. Wij nemen dan contact met je op.

99 Uitgevers/Publishers toont op de KunstRAI van 4 t/m 8 april a.s. in stand 73 de twee edities.

AGENDA

- post: 18 maart 2018

KUNSTRAI 2018
stand 73 met o.a. Roos Holleman, Frederique van Rijn, Eugène Brands, Tessa Verder, Michiel Schierbeek, Gabriele Viertel, Lynne Leegte, Christiaan Kuitwaard
4-8 april 2018

EUGÈNE BRANDS – VAN HUISKAMER TOT HEELAL
tentoonstelling in Cobra Museum Amstelveen
t/m 27 mei 2018

LEZING OVER ‘EUGÈNE BRANDS 10 X VERZAMELD’
door auteur Ruud Lapré in Boekhandel Blokker, Binnenweg 138, Heemstede
woensdag 21 maart van 10.30-11.30 uur (reserveren: 023-5282472)

BEGRENSD OPPERVLAK – DROOMLANDSCHAPPEN
groepstentoonstelling met o.a. Tessa Verder in het Provinciehuis Noord-Holland (Paviljoen Welgelegen), Dreef 3, Haarlem
t/m 11 mei 2018

TWEE BOEKPRESENTATIES + ART LUNCH

- post: 09 januari 2018

Allereerst wensen we je een heel goed 2018! We beginnen dit jaar met twee boekpresentaties en een Art Lunch.

In de vorige nieuwsbrief heb je alles kunnen lezen over de vijfde 99 Edition, Als Parelmoer, van Elly de Waard en Gabriele Viertel. De presentatie is a.s. zaterdag 13 januari om 15.00 uur in Kunstcentrum Haarlem.

Deze nieuwsbrief gaat over het boek Eugène Brands 10 x verzameld en de tentoonstelling Eugène Brands – van huiskamer tot heelal.

EUGÈNE BRANDS 10 X VERZAMELD

- post: 09 januari 2018

TENTOONSTELLING & BOEKPRESENTATIE

Vrijdag 19 januari, van 17.00-20.00 uur, opent de tentoonstelling Eugène Brands – van huiskamer tot heelal in het Cobra Museum in Amstelveen, met introducties van Xander Karskens, artistiek directeur Cobra Museum, wetenschapsjournalist Govert Schilling en kunstenaar Folkert de Jong. Namens het Cobra Museum nodigen we je van harte uit om hierbij aanwezig te zijn. RSVP vóór 15 januari via openingen@cobramsueum.nl.

Deze avond wordt ook het boek Eugène Brands 10 x verzameld van Ruud Lapré gepresenteerd. Dit boek vormde de aanleiding voor deze tentoonstelling. In het boek en de tentoonstelling worden veelal werken getoond van Brands die niet eerder in het openbaar te zien waren, vanaf de beginperiode (1938) tot aan zijn laatste gouache (2000). Het is een groot retrospectief met meer dan honderd werken. De expositie duurt t/m 27 mei 2018.

Kunstpublicist en -verzamelaar Ruud Lapré (1942) ontdekte dat er in zijn netwerk veel verzamelaars zijn die een respectabele collectie van werken van Eugène Brands (1913-2002) in hun bezit hebben. Vanuit dit gegeven ontstond bij hem het idee om hierover een boek te publiceren. Een collectioneur heeft de collectie veelal dicht in de buurt om er van te genieten. Dit boek respecteert de intimiteit van die biotoop, deelt die met kijker en lezer, en biedt tegelijkertijd een ode aan de kunstenaar. Lapré heeft voor het boek tien particuliere verzamelaars van het werk van Brands geïnterviewd. Hans de Bruijn – bekend van de twee Atelier-boeken – maakte voor het boek van elke verzamelaar een prachtig fotoportret.

COLLECTOR’S EDITION

Om het boek financieel mogelijk te maken, verscheen er een speciale editie van vier verschillende prints naar olieverfschilderingen op papier van Eugène Brands, beschikbaar gesteld door de dochter van de kunstenaar, Eugénie Brands, en de Stichting Eugène Brands. Elke print verscheen in een oplage van 25, is genummerd en voorzien van het geautoriseerde stempel van de stichting.

Deze unieke Collector’s Edition is te koop voor slechts € 295,- per print (incl. btw). Vis boven bloemen, Het vogelvoeren en Landschap zijn giclee-prints, gedrukt in 4-kleuren op 310 grs Hahnemühle German Etching Paper, beeldformaat: 27.5 x 29.5 cm. Meisje met palet is een zeefdruk, gedrukt in 10-kleuren op 275 grs Rives BFK Paper. Beeldformaat: 23.5 x 29.5 cm. Bij de editie hoort ook het boek Eugène Brands 10 x verzameld.

Bekijk hier de vier edities: eugene_brands_prints 

Bestellen kan ook, ga naar onze webshop

AGENDA

- post: 08 januari 2018

ALS PARELMOER
Elly de Waard & Gabriele Viertel
Kunstcentrum Haarlem, Gedempte Oude Gracht 117 Haarlem
opening 13 januari / art lunch 28 januari / expositie t/m 3 februari 2018

EUGÈNE BRANDS – VAN HUISKAMER TOT HEELAL
Zaterdag 20 januari 2018 opening tentoonstelling en boekpresentatie
Cobra Museum Amstelveen
expositie t/m 27 mei 2018

LUCEBERT
met o.a. Frederique van Rijn en Arjan van Helmond
Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22 in Den Haag. Opening zaterdag 27 januari, 16.00 uur door Wim Hazeu, Lucebert’s biograaf
t/m 17 maart 2018

ALS PARELMOER – Gabriele Viertel & Elly de Waard

- post: 17 december 2017

TENTOONSTELLING & BOEKPRESENTATIE

We nodigen je van harte uit voor de opening en boekpresentatie van Als Parelmoer op zaterdag 13 januari 2018 om 15.00 uur in Kunstcentrum Haarlem. De opening zal worden verricht door Daan Cartens, auteur/dichter en conservator van het Literatuurmuseum in Den Haag. Van 13 januari t/m 3 februari 2018 zijn de foto’s en gedichten van Als Parelmoer te zien in Kunstcentrum Haarlem, Gedempte Oude Gracht 117-121 te Haarlem.

Beeldend kunstenaar Gabriele Viertel (1969) maakte zestien foto’s. Dichter Elly de Waard (1940) heeft zich door die foto’s laten inspireren en plaatste er haar gedichten bij. Hun samenwerking mondde uit in de bundel Als Parelmoer. Over haar samenwerking met Viertel zegt De Waard: “Door het combineren van haar foto’s met mijn gedichten ben ik in staat om een tot nu toe tamelijk onbekende kant van mijn werk – seksualiteit en erotiek – te belichten en wel op een manier die in de moderne wereld van verkrachting, verminking van geslachtsdelen en geweld tegen vrouwen, naar de achtergrond is verdreven, namelijk voorzien van schoonheid, tederheid, liefde en met een als tegengif zeer zinvolle en aangename glamour. Aan de andere kant werpen mijn gedichten ook een nieuw en verrassend licht op Gabriele’s foto’s. Ze krijgen er een diepere gelaagdheid door”.

Gabriele Viertel fotografeert al vanaf haar jeugd maar pas sinds enkele jaren is ze zich hiermee als zelfstandig kunstenaar gaan profileren. Sinds 2011 werkt ze fulltime als fotograaf. Haar werk kenmerkt zich door de klassieke fotografie te combineren met surrealistische elementen, waarbij ze voornamelijk onder water fotografeert. Ze ontving in de weinige jaren dat ze nog maar bezig is al verschillende internationale prijzen en nominaties. Ze exposeerde in de VS en Europa, zoals onlangs in Orléans, Frankrijk. Viertel woont en werkt in Eindhoven.

Elly de Waard schreef meer dan vijftien jaar over popmuziek voor de Volkskrant en Vrij Nederland en gold als een der spraakmakers op dit terrein. Ze debuteerde in 1978 als dichter met de bundel Afstand. In de jaren tachtig was Elly de Waard actief in de vrouwenbeweging, met name de literaire kant. Haar rijke poëtische oeuvre omvat inmiddels ruim 850 gedichten, gepubliceerd in meer dan 15 bundels.

Als Parelmoer verschijnt als vijfde deel in de reeks 99 Editions, in een gelimiteerde oplage van 99 exemplaren. Bij de bundel hoort een gesigneerde print van de foto Hunting van Gabriele Viertel, eveneens in een oplage van 99, formaat 32.5 x 23 cm, geprint op 305 grs Hahnemühle Photo Rag Ultra Smooth Paper. Prijs boek + print: € 99,-.

Bekijk hier de print en enkele spreads uit de bundel.

Je kunt de editie ook alvast reserveren.

ART LUNCH
Op zondag 28 januari 2018, tijdens de Nationale Poëzieweek, organiseren we een Art Lunch in Kunstcentrum Haarlem, te midden van de foto’s en de poëzie van Gabriele Viertel en Elly de Waard, die beiden aanwezig zullen zijn. Speciaal voor deze lunch komt artblogger Anna H. Lucy vanuit Polen naar Haarlem om te vertellen over deze bijzondere combinatie van kunst en poëzie. Er is heerlijk eten, verzorgd door Kunst & Staal, door Sabien Bosman. Prijs: € 29,95.

Je kunt hier inschrijven voor de Art Lunch. Let op: er zijn slechts 40 plaatsen beschikbaar!

PRACHTIGE CADEAU’S

- post: 17 december 2017

Nog op zoek naar een mooi cadeau? Je hebt nog een paar dagen de tijd om te bestellen! Prachtige cadeaus, bijvoorbeeld ons nieuwste boek, Eugène Brands 10 x verzameld! Of een editie (boek + kunstwerk). We hebben er verschillende op voorraad. Wij staan voor u klaar!

Bekijk hier onze speciale edities

AGENDA

- post: 17 december 2017

DE VREDE GRAAST DE KUDDE VOOR
Frederique van Rijn in Museum Kranenburgh in Bergen
verlengd t/m 7 januari 2018

VAN GOGH IN HAARLEM 
KRUIS-WEG68, Kruisweg 68 Haarlem
verlengd t/m 6 januari 2018

ALS PARELMOER
Elly de Waard & Gabriele Viertel
Kunstcentrum Haarlem, Gedempte Oude Gracht 117 Haarlem
opening 13 januari / art lunch 28 januari / expositie t/m 3 februari 2018

EUGÈNE BRANDS – VAN HUISKAMER TOT HEELAL
Zaterdag 20 januari 2018 opening tentoonstelling en boekpresentatie
Cobra Museum Amstelveen, expositie t/m 20 mei 2018

VAN GOGH IN HAARLEM

- post: 28 oktober 2017

Collector’s Edition: Michiel Hogenboom, Young Vincent

KUNSTHANDEL J.H. DE BOIS 1913-1946

Ondanks vele waarschuwingen van vrienden en vakgenoten, die erop neerkwamen dat er onder de Haarlemmers geen echte kunstliefhebbers te verwachten waren, waagde J.H. de Bois (1878-1946) de stap en opende in 1913 op Kruisweg 68 in Haarlem zijn eigen kunsthandel voor moderne kunst. Musea voor moderne kunst waren er niet of nauwelijks in die tijd, dus speelden kunsthandels als die van De Bois een belangrijke rol in de kennismaking van het grote publiek en van verzamelaars met het werk van vooraanstaande moderne kunstenaars, onder wie Odilon Redon, James Ensor, Gustave Klimt, Wassily Kandinsky en Vincent van Gogh.

De Bois was zeer ontvankelijk voor Van Goghs werk en onderhield goede contacten met de weduwe van Vincents broer Theo, Jo Bonger, namens wie hij tal van schilderijen en tekeningen van Van Gogh wist te verkopen. Hij had in die vroege periode de hele handel van werken van Van Gogh in Nederland in handen. En zelfs internationaal was hij één van de groten. Zijn kunsthandel heeft tot aan het jaar van zijn plotselinge dood, in 1946, bestaan.

De Bois was eveneens een begenadigd schrijver en heeft als kunstcriticus veel bijdragen geleverd aan dag-en weekbladen, waaronder het Haarlems Dagblad. Ook was hij de ontdekker van Nescio, wiens verhalenbundel Dichtertje, De Uitvreter, Titaantjes hij als eerste uitgaf.

Op dezelfde plek van waaruit ooit Vincents werk door De Bois over de wereld werd verspreid, zit sinds 2015 opnieuw een kunsthandel, KRUIS-WEG68, geleid door kunstenaar Michel van Overbeeke en kunstadviseur Joke Stoute, die er nu hedendaagse kunst tonen. Van 10 november t/m 29 december 2017 wordt daar het fascinerende verhaal van Van Gogh in Haarlem verteld. Met foto’s en documenten van De Bois’ kunsthandel en replica’s van een aantal schilderijen en teke-ningen van Van Gogh die daar ‘over de toonbank’ gingen.

HAARLEMS KUNSTCAHIER # 1
Van Gogh in Haarlem is een reconstructie van de kunsthandel van J.H. de Bois en zijn relatie tot het werk van Vincent van Gogh, in de vorm van een tentoonstelling en publicatie. De publicatie bevat een tekst over leven en werk van J.H. de Bois door J.F. Heijbroek en E.L. Wouthuysen, twee kunsthistorici die in 1993 een belangwekkende monografie over De Bois hebben gepubliceerd. Antoon Erftemeijer, conservator moderne kunst van het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem, gaat nader in op het bezoek van Van Gogh aan het toenmalige Stedelijk Museum van Haarlem in 1877. De publicatie bevat tevens een biografie over Vincent van Gogh, geïllustreerd met alle werken die De Bois van Van Gogh in Haarlem verhandelde.

De publicatie verschijnt als eerste deel in de reeks Haarlemse Kunstcahiers. Het is een fraai vormgegeven cahier op het formaat 28 x 21.6 cm, telt maar liefst 70 full color afbeeldingen en heeft een omvang van 40 pagina’s. De prijs bedraagt € 15,00. Van Gogh in Haarlem is een initiatief van 99 Uitgevers/Publishers en Kunsthandel KRUIS-WEG68.

COLLECTOR’S EDITION
Naast de publicatie verschijnt er ook een Collector’s Edition. Drie Haarlemse kunstenaars – Alice Brasser, Michiel Hogenboom en Michel van Overbeeke – lieten zich inspireren door Van Gogh en De Bois en maakten speciaal voor deze tentoonstelling een aantal unieke werken. Ook maakte ieder van hen een werk voor de Collector’s Edition, die als hoogwaardige piëzografie, op het formaat 31 x 23 cm, in een oplage van 50 verschijnt. De drie genummerde en gesigneerde prints (+ publicatie) zijn samen te koop voor de bijzonder aantrekkelijke prijs van € 175,-.

TENTOONSTELLING
Op vrijdag 10 november om 16.00 uur opent verzamelaar en kunstpublicist Ruud Lapré de expositie Van Gogh in Haarlem in Kunsthandel KRUIS-WEG68, Kruisweg 68 Haarlem. Daar vindt ook de presentatie plaats van de bijbehorende publicatie. Expositie: 11 november t/m 29 december 2017, do t/m za 11-18 uur en op afspraak.

LEZING
Op vrijdag 15 december om 19.30 uur is er in KRUIS-WEG68 een lezing van kunsthistoricus J.F. Heijbroek, schrijver van de monografie over leven en werk van J.H. de Bois. Wil je de lezing bijwonen, stuur dan een mail naar: jokestoute@gmail.com

AGENDA

- post: 28 oktober 2017

DE VREDE GRAAST DE KUDDE VOOR
Frederique van Rijn in Museum Kranenburgh in Bergen
tot 10 december 2017

VAN GOGH IN HAARLEM
Vrijdag 10 november 16.00 uur: opening door Ruud Lapré
Vrijdag 15 december 19.30 uur: lezing kunsthistoricus J.F. Heijbroek over het leven en werk van J.H De Bois Expositie 10.11 – 29.12.2017, KRUIS-WEG68, Kruisweg 68 Haarlem

ALS PARELMOER
99 editions # 5 Zaterdag 13 januari 15.00 uur: opening tentoonstelling en boekpresentatie met dichter Elly de Waard en fotografe Gabriele Viertel
Zondag 28 januari: Art Lunch, verzorgd door Kunst&Staal, met Elly de Waard en Gabriele Viertel
Expositie 13.01 – 03.02.2018, Kunstcentrum Haarlem, Gedempte Oude Gracht 117-121, Haarlem

EUGENE BRANDS 10 X VERZAMELD
Zaterdag 20 januari 2018 opening tentoonstelling en boekpresentatie Cobra Museum Amstelveen, expositie t/m 20 mei 2018.

FREDERIQUE  VAN  RIJN

- post: 30 september 2017

INSPIRATIE-ESTAFETTE

Onder grote belangstelling vond op 3 september de opening van de solotentoonstelling én boekpresentatie plaats van fotografe Frederique van Rijn in Museum Kranenburgh in Bergen.

Het project is een prachtig voorbeeld van hoe kunstenaars geïnspireerd worden door elkaars werk. ‘Het lichte oog huilt kleuren’ van Van Rijn werd een inspiratie-estafette: dichter/kunstenaar Lucebert inspireerde Frederique van Rijn tot het maken van fotocollages, Remco Campert koos dichtregels uit het werk van Lucebert en schreef, geïnspireerd door het werk van Van Rijn en Lucebert, een gedicht, ‘De Dame van Elche’. Dichter Hagar Peeters werd op haar beurt geïnspi-reerd door dit project en schreef er maar liefst tien gedichten over, die ze voorlas tijdens de opening! En tot slot: componist, DJ en producer Mees Dierdorp, kleinzoon van Lucebert, maakte onlangs een compositie naar aanleiding van het gedicht van Campert, dat ten gehore zal worden gebracht op 14 oktober a.s. bij Jan Six Fine Art Gallery.

Het boek ‘het lichte oog huilt kleuren’ is zeer goed ontvangen, met aandacht in o.a. Trouw, de Volkskrant, Het Parool, NRC, Noord Hollands Dagblad en Elsevier. Citaat uit Het Parool (Erik Voermans) ‘Het resultaat van de collages van Frederique van Rijn heeft dezelfde picturale kracht en dezelfde geladen onschuld als het beeldende werk van Lucebert. Je kunt lang naar Van Rijns foto’s/collages kijken, te meer daar de dichtregels die Remco Campert uitkoos het raadsel, maar ook het ontroering- of verwonderingspotentieel danig vergroten. Mooi is bijvoorbeeld ‘het ruist als sterrenstof als hemels geween’, waar Van Rijn een Bergens duinlandschap (zand en berkenbomen) laat samengaan met een paarsige voorgrond en een duizendkleurige pastelhemel die je even de adem beneemt.”

99 UITGEVERS/PUBLISHERS OP LOCATIE:
JAN SIX FINE ART GALLERY

We nodigen je graag uit voor een feestelijke bijeenkomst bij Jan Six Fine Art Gallery, Herengracht 390 bel-etage, op zaterdag 14 oktober om 15.00 uur. Artist talk: Mirjam van Hengel – auteur, poëzieredacteur, programmamaker en schrijfster van de biografie van Remco Campert – gaat dan in gesprek met Frederique van Rijn. De compositie van Mees Dierdorp zal deze middag voor het eerst te horen zijn!

De tentoonstelling met werken van Van Rijn is te zien vanaf woensdag 18 oktober t/m zaterdag 28 oktober bij Jan Six Fine Art Gallery, Herengracht 390 bel-etage, Amsterdam. Open wo t/m za 12-17 uur.

We hopen je te zien op 14 oktober!

Frederique van Rijn, Mart. Warmerdam en Riëlle Boerland

AGENDA

- post: 30 september 2017

de vrede graast de kudde voor
Frederique van Rijn in Museum Kranenburgh in Bergen
tot 10 december 2017

Jan Six Fine Art Gallery
Verkooptentoonstelling Frederique van Rijn
opening zaterdag 14 oktober om 15.00 uur met artist talk en muziek
tentoonstelling wo t/m za 12-17 uur (t/m za 28 oktober)

Van Gogh in Haarlem
Een samenwerkingsproject met Kunsthandel Kruis-weg68, Haarlem
van 11 november t/m 29 december 2017 / opening vrijdag 10 november 17.00 uur tentoonstelling, boek en editie van Michel van Overbeeke, Alice Brasser en Michiel Hogenboom.

Bezoek onze website voor meer informatie

FREDERIQUE VAN RIJN

- post: 13 augustus 2017

M U S E U M   K R A N E N B U R G H

Op zondag 3 september om 16.00 uur vindt de boekpresentatie plaats van het lichte oog huilt kleuren ter gelegenheid van de tentoonstelling de vrede graast de kudde voor in Museum Kranenburgh, Hoflaan 26 in Bergen. De tentoonstelling wordt geopend door dichter Hagar Peters. Frederique van Rijn overhandigt daarna het eerste exemplaar van het boek aan Remco Campert. De tentoonstelling is te zien t/m 10.12. 2017.

Frederique van Rijn (1982) fotografeerde elementen uit het atelier van de schilder/dichter Lucebert (1924-1994): fragmenten uit tekeningen, schilderijen en etsen, verfspatten, opmerkelijke details. Ze combineerde die digitaal met foto’s die ze maakte van het landschap rond Bergen, en deed later hetzelfde in en rond het atelier in Jávea, naast Benidorm, waar Lucebert de winters doorbracht. Ten slotte vroeg ze Remco Campert (1929) fragmenten uit de gedichten van Lucebert als titel aan de collages toe te voegen. Het is een aangename vertwijfeling die Van Rijn oproept. Door vakkundig te schuiven, af te snijden, over te laten vloeien, zijn de landschappen vertrouwd maar ook vervreemdend. Luceberts figuren, sporen en spullen maken in de landschappen van Van Rijn zo’n vanzelfsprekende indruk dat je bijna denkt dat ze ervoor bedoeld zijn.

In de tentoonstelling in Museum Kranenburgh is naast een twintigtal prints van Van Rijn ook het schilderij Madame van Lucebert te zien. Van Rijn verwerkte delen van dit schilderij in een fotocollage, die is uitgebracht als speciale editie bij het boek, in een beperkte oplage van 50. De editie bestaat uit een fotoprint (formaat 35 x 47 cm) plus het boek, beide door Frederique van Rijn en Remco Campert gesigneerd. De prijs voor print + boek bedraagt € 295,-. Bekijk hier de speciale editie

Joke de Wolf, kunstrecensent van Trouw en de Groene Amsterdammer, schreef de inleiding voor het boek (hard cover, 64 pagina’s). Bestel hier het boek

 

ALICE BRASSER – Boekpresentatie

- post: 13 augustus 2017

Op zaterdag 16 september om 11.00 uur (inloop vanaf 10.30 uur) vindt de boekpresentatie plaats van Gedroomd land ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling in Castellvm Aqvae, Hoge Duin en Daalseweg 21b, Bloemendaal. De tentoonstelling wordt geopend door Joke Hermsen, schrijfster en filosofe. Tevens te bezoeken op zondag 17 en zondag 24 september, van 11.00 tot 17.00 uur.

Omdat het landschap in haar werk een grote rol speelt, krijgt Alice Brasser (1965) vaak het stempel landschapschilder opgedrukt. Dat blijkt een simplificatie. Haar concept is genuanceerder en heeft meer lagen. Ze wil niet de werkelijkheid weergeven, ze zoekt naar een gedroomd land, een land dat een bepaalde sfeer of een stemming reflecteert. Enerzijds is het een vlucht uit de werkelijkheid, op zoek naar een omgeving die aansluit op haar stille en verstilde idealen en dromen, om in harmonie te komen met zichzelf. Maar dat arcadisch verlangen is ook een zoektocht naar een wereld waarin onvoorspelbare, spannende of emotionerende dingen gebeuren of gaan gebeuren. Voor het zichtbaar maken van die wereld brengt ze het landschap terug tot een decor voor mensen en menselijke handelingen. Ze maakt het tot coulisse van een verhaal of een toneelstuk.

Boek en tentoonstelling tonen een overzicht van haar werk van de afgelopen tien jaar. Het boek (hard cover, 160 pagina’s) heeft 150 fc afbeeldingen. De tekst is geschreven door Rob Perrée.

Bestel hier het boek

ZOMERSALON – KRUIS-WEG68

- post: 13 augustus 2017

Tot 26 augustus te zien bij Kunsthandel Kruis-weg68: een presentatie van werken uit ‘onze stal’: Eugène Brands, Frederique van Rijn, Tessa Verder, Gabriele Viertel en Michiel Schierbeek. Verder is er werk te zien van Daan Brouwer, Michel van Overbeeke, Jaap Ploos van Amstel, Barbara de Vries, Eva de Mulder, Elis Faas, Yung Cheng Lin, Billy und Hells, Marcella Kuiper, Louise de Haan en Jeannette de Bruin.

Deze zomermaanden alleen open op zaterdagen van 11.00 uur tot 18.00 uur en op afspraak. Adres: Kruisweg 68, Haarlem.

KUNSTRAI – 31 MEI T/M 5 JUNI

- post: 16 mei 2017

We nodigen jullie van harte uit voor de KunstRAI / Art Amsterdam. De beurs vindt dit jaar plaats van woensdag 31 mei tot en met maandag 5 juni, in Hal 7 (Amstelhal) van Amsterdam RAI, Wielingenstraat. In stand 22 laten we, in de aanloop naar drie nieuwe boeken, werk zien van Tessa Verder, Frederique van Rijn en Eugène Brands.

Verder tonen we 99 Editions # 4 van Maria Barnas & Arjan van Helmond en alvast een preview van de print van kunstenaar Gabriele Viertel bij de nieuwste 99 Edition (# 5), Als Parelmoer, een samenwerkingsproject met dichter Elly de Waard. Deze editie verschijnt in december van dit jaar.

Klik onderaan deze nieuwsbrief voor de digitale uitnodigingskaart voor 2 personen!

TESSA VERDER

De overweldigende landschappen van Tessa Verder zijn het resultaat van een zeer gedetailleerde werkwijze: zoals steeds stelt zij de beelden, met een scherp oog voor detail, pixel voor pixel samen op haar computer. Die beelden zijn een mix van door haarzelf op locatie gefotografeerde landschappen en fotografische uitsneden van bestaande schilderijen uit de kunstgeschiedenis. Haar boek Breeze of Light, met teksten van Jurriaan Benschop en Tamara Sterman, verschijnt begin 2018. Voor de KunstRAI selecteerden we alvast acht foto’s.

FREDERIQUE VAN RIJN

Op de KunstRAI tonen we acht sublieme fotocollages uit het boek het lichte oog huilt kleuren van Frederique van Rijn. Deze hommage aan Lucebert, met door Remco Campert gekozen dichtregels van Lucebert en een nieuw gedicht van Campert, verschijnt in oktober. Er is veel belangstelling voor dit project: op 3 september opent haar tentoonstelling in Museum Kranenburg in Bergen. De boekpresentatie is op 14 oktober bij galerie Jan Six Fine Art, Amsterdam.

EUGENE BRANDS

In de aanloop naar het boek Eugène Brands – 10 x verzameld waren we te gast bij dochter Eugénie Brands. Bij haar thuis, in het Amsterdamse grachtenpand waar zij woonde met haar ouders en waar haar vader zijn atelier had, selecteerden we zeven schitterende gouaches voor de KunstRAI.

Prof. dr Ruud Lapré heeft voor het boek, dat eind dit jaar verschijnt, tien particuliere verzamelaars van het werk van Brands geïnterviewd. Hans de Bruijn, de fotograaf van onze Atelier-boeken, maakt een portret van elke verzamelaar. Begin 2018 komt er een bijbehorende tentoonstelling in het Cobra Museum, met werk uit de particuliere verzamelingen. Iets om naar uit te kijken!

De KunstRAI / Art Amsterdam vindt dit jaar plaats van woensdag 31 mei t/m maandag 5 juni, in Hal 7 (Amstelhal) van Amsterdam RAI, Wielingenstraat. Via deze link kun je een toegangskaart downloaden:

Digitale uitnodiging KunstRAI

Er is een collector’s edition van Tessa Verder, Frederique van Rijn en Eugene Brands. Klik hier:

Tessa Verder

Frédérique van Rijn

Eugène Brands

Tenslotte: in onze vorige nieuwsbrief schreven we over het boek Opale et Albâtre van Michiel Schierbeek. We hebben goed nieuws: mede dankzij een aantal bijdragen op het crowdfundingsplatform Voordekunst is het gelukt het beoogde bedrag bij elkaar te krijgen! Het boek ligt momenteel bij de drukker en zal op 7 juli worden gepresenteerd! (zie Agenda). Hartelijke dank aan degenen die hiervoor doneerden.

Hopelijk tot ziens op de KunstRAI!

Riëlle Boerland & Mart. Warmerdam

AGENDA

- post: 16 mei 2017

KUNSTRAI ART AMSTERDAM RAI
Amsterdam, Hal 7 (Amstelhal), ingang Wielingenstraat
woensdag 31 mei t/m maandag 5 juni 2017 met werk van Tessa Verder, Frederique van Rijn en Eugène Brands

OPALE ET ALBÂTRE  MICHIEL SCHIERBEEK
Boekpresentatie vrijdag 7 juli van 17-19 uur,
WG Kunst, Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28, Amsterdam

CHRISTIAAN KUITWAARD
Overzichtstentoonstelling in Museum Belvédère, Heerenveen t/m 9 juli 2017

HET LICHTE OOG HUILT KLEUREN – Frederique van Rijn

- post: 15 april 2017

Opmaak 1

Frederique van Rijn (1982) maakte in 2016 een serie fotocollages tijdens haar verblijf in de ateliers van de dichter en schilder Lucebert (1924-1994) in Bergen en Jávea (Spanje). De ‘aanwezigheid’ van Lucebert – nog zo voelbaar in het huis, maar vooral in zijn atelier – was voor haar een inspirerende ervaring. De foto’s van landschappen die ze maakte in de omgeving van Luceberts ateliers vermengde ze met foto’s van details in het huis en atelier: verfspatten, etsplaten, schilderingen op muren, maar ook objecten zoals zijn doosje pijptabak.

In samenwerking met Remco Campert (1929) is deze serie een hommage aan Lucebert geworden. Campert koos bij elke collage een passende dichtregel uit het oeuvre van Lucebert. Daarnaast schreef hij voor dit boek een gedicht naar aanleiding van het schilderij ‘Madame’ van Lucebert dat in zijn bezit is. Een belangrijk detail in de collage, die ook als editie wordt uitgebracht, komt uit dit schilderij.

Er is een speciale editie uitgebracht, in een beperkte oplage van 50. De editie bestaat uit een Canson Rag fotoprint (formaat 30 x 45 cm) van de fotocollage ‘het lichte oog huilt kleuren, het lijmt bloemen’ plus het boek, beide door Frederique van Rijn en Remco Campert gesigneerd. De prijs voor print + boek bedraagt € 295,-. Stuur ons een mailtje als je geïnteresseerd bent.

Het boek (hard cover, 64 pagina’s) heeft als titel het lichte oog huilt kleuren. Joke de Wolf, kunstrecensent van Trouw en de Groene Amsterdammer, schrijft de inleiding voor het boek. De vormgeving is in handen van Mart. Warmerdam. De prijs bedraagt € 25,-.

Tijdens de KunstRAI Art Amsterdam (van 31 mei t/m 5 juni) presenteren we in onze stand (no. 22) een selectie fotocollages van dit project.

OPALE ET ALBÂTRE – Michiel Schierbeek

- post: 15 april 2017

Opmaak 1

Opale et Albâtre van Michiel Schierbeek (1948) is een fotografische zoektocht langs de kustlijn van Picardië en Normandië, van het noorden naar het zuiden. Van de duinen van Berck naar Ault, van waaraf de krijtrotsen beginnen, tot aan Le Havre. Delen van deze kustlijn heten Côte d’Opale en Côte d’Albâtre, toepasselijk vanwege de kleuren opaal en albast die de zee en lucht er aannemen. De krijt-rotsen, de bunkers en de na-oorlogse wederopbouw in combinatie met de oude dorpen en steden maken dit een fascinerende kustlijn met prachtige vergezichten. ‘Een sculpturaal landschap’ zoals Schierbeek het zelf zegt.

Buiten het hoogseizoen zijn de straten verlaten en roept Schierbeek met zijn foto’s surrealistische beelden op, mede vanwege de bevreemdende afwezigheid van de mens. De eindeloze variaties in het licht, de kleur van de altijd aanwezige zee en de steeds veranderende luchten geven elke foto een uniek karakter en onderscheiden zo elke foto van de voorgaande. De foto’s geven tevens een beeld van de achtertuinen van de dorpen en steden in deze kuststrook, een kijkje achter de schermen. In het boek zijn QR codes opgenomen van de dorpen en steden waar de foto’s zijn gemaakt, waardoor je alle locaties op Google Maps kunt terugvinden en Schierbeeks reis kunt volgen.

Al eerder schreven we in onze nieuwsbrief over het crowdfundingsplatform Voordekunst. Iedereen die geïnteresseerd is in het project Opale et Albâtre kan hier een donatie doen. Je krijgt er ook wat voor terug: bijvoorbeeld het boek of een gesigneerde foto. Het gevraagde bedrag voor het project van Michiel Schierbeek is al voor bijna 80% gehaald. In deze tijd waarin kunstsubsidies bijna allemaal verdwenen zijn, is dit een sympathieke mogelijkheid om een project toch gefinancierd te krijgen. Neem een kijkje op de site van Voordekunst, bekijk het filmpje en steun dit project. Voor een paar tientjes heb je een bijzonder boek – en voor iets meer een unieke fotoprint of zelfs een week verblijf in Michiels prachtige B&B aan de Normandische kust. Doe het snel, er resten nog slechts een paar dagen voordat de actie stopt!

https://www.voordekunst.nl/projecten/5324

AGENDA

- post: 15 april 2017

KUNSTRAI ART AMSTERDAM
RAI Amsterdam, Hal 7 (Amstelhal), ingang Wielingenstraat
woensdag 31 mei t/m maandag 5 juni 2017
met werk van Tessa Verder, Frederique van Rijn en Eugène Brands

FORREAL (v/h Realisme)

- post: 10 januari 2017

forreal_post

Van woensdag 18 t/m zondag 22 januari vindt in de Passengers Terminal de beurs FORREAL plaats. We laten daar, naast onze edities, schilderijen zien van Alice Brasser en Otto Krol, gouaches en prints in oplage van Eugène Brands en een speciale editie van Tessa Verder. We zijn weer te vinden op onze vertrouwde plek, in stand 2 aan de waterkant. We nodigen je van harte uit! Onderaan deze nieuwsbrief staat een link waarmee je een vrijkaart voor de beurs kunt downloaden!

OTTO KROL Schilderijen

- post: 10 januari 2017

krol_post
Vormen, kleuren, vlakken en zonlicht, daar gaat het om in de schilderijen van Otto Krol. En om de strijd tussen vertelling en essentie, tussen voorstelling en schilderkunst. Zijn recente werk is ontstaan uit een verrassend experiment. Krol voelt zich aangetrokken tot gebouwen en stadsgezichten die zich aan het pittoreske onttrekken. Het oog van de kijker valt samen met de hand van de schilder in de aandacht voor vlakverdeling, verticalen, horizontalen en diagonalen. Daarbij is dun schilderen voor Krol een synoniem voor transparantie, “zodat je dingen door elkaar heen ziet, waardoor het minder realistisch wordt”. Door deze gelaagde werkelijkheid ontstaan er suggestie en suspense in de schetsen van Krol. Op de beurs tonen we een mooie selectie schilderijen (olieverf op doek en op paneel).

ALICE BRASSER Schilderijen

- post: 10 januari 2017

alice_post
We schreven eerder al over Alice Brasser. In dit najaar verschijnt bij 99 Uitgevers/ Publishers haar boek Gedroomd land, met een groot overzicht van haar schilderijen en tekeningen en een tekst van filosofe en schrijfster Joke Hermsen, die het werk van Brasser plaatst in een nieuwe stroming: het metamodernisme (nieuwe romantiek, new sincerity). Hermsen zegt daar o.a. over: “De romantische sensibiliteit wordt gekarakteriseerd door het verbinden van ogenschijnlijk tegengestelde polen als eeuwig en vergankelijk, natuur en cultuur, hoop en melancholie.”

Op FORREAL tonen we een selectie uit haar meest recente schilderijen. Alice maakte voor haar boek een speciale editie, die nu is uitgebreid met kleine bloemstillevens. Je kunt deze editie alvast bekijken op haar blog.

EUGÈNE  BRANDS Gouaches

- post: 10 januari 2017

brands_post

In de aanloop naar het boek Eugène Brands – 10 x verzameld waren we onlangs te gast bij dochter Eugénie Brands. Daar, in het Amsterdamse grachtenpand waar zij woonde met haar ouders en waar haar vader zijn atelier had, mochten wij werk selecteren voor FORREAL. We kozen zes schitterende gouaches.

Vaak wordt Eugène Brands (1913-2002) in één adem genoemd met de CoBrA-beweging. Toch behoorde hij maar heel kort tot deze beweging. Na de roemruchte gezamenlijke tentoonstelling in het Stedelijk Museum te Amsterdam, in november 1949, nam hij reeds afscheid van CoBrA. Met zijn zeer persoonlijke opvattingen over de schilderkunst was Brands nu eenmaal veel meer een solist. Hij was zeer geïnteresseerd in primitieve culturen. Veel van de magische elementen van deze culturen probeerde hij tot uitdrukking te brengen in zijn werk, dat overigens ook lange tijd, in de jaren vijftig, werd gekenmerkt door zijn fascinatie voor kindertekeningen. Dat was wél een typisch CoBrA-kenmerk, in zijn geval mede bepaald door het feit dat zijn dochter Eugénie toen een peuter was. Jarenlang liet hij zich hierdoor inspireren. Prachtige kleine schilderijen, meestal olieverf op papier, waren het resultaat. In de jaren zestig verruilde Brands de figuratie voor abstractie en schilderde vanaf toen zijn zo karakteristieke grote kleurvlakken – “van een ondoordringbare wattige substantie” zoals CoBrA-historica Willemijn Stokvis schrijft.

Op FORREAL tonen we tevens een speciale editie met een serie prints naar olieschilderingen op papier uit de jaren vijftig, geïnspireerd op kindertekeningen. Bekijk hier alvast de prints: eugene_brands_prints

TESSA VERDER Speciale editie

- post: 10 januari 2017

tessa_post
In 2017 verschijnt bij ons een monografie van Tessa Verder. Haar fotowerken van overweldigende landschappen zijn het resultaat van een zeer gedetailleerde werkwijze: zoals steeds stelt zij de beelden met een scherp oog voor detail pixel voor pixel samen op haar computer. Die beelden baseert zij op een mix van door haarzelf op locatie gefotografeerde landschappen en fotografische uitsneden van bestaande schilderijen uit de kunstgeschiedenis. Na veel research en eindeloos gepuzzel op de computer ontstaat een allesomvattend digitaal beeld; een mogelijkheid voor een heel nieuw landschap. Een landschap dat wringt en vragen oproept bij zowel de maker als de kijker.

Voor de crowdfunding van haar boek is er nu een speciale editie uitgebracht, Blue Zone 2, die is samengesteld uit een foto, gemaakt op één van haar trektochten op een prachtige mistige vroege avond in de bergen van Zuid-Afrika, en uit fragmen-ten van drie verschillende schilderijen waaronder een 19e-eeuws bloemstilleven. De titel Blue Zone refereert aan de vijf gebieden op de wereld waar bewoners gezonder, gelukkiger en langer leven dan gemiddeld ergens anders.

Blue Zone 2 is tijdens FOR REAL te zien en te koop voor de bijzondere prijs van € 325,- (na boekpresentatie € 450,-). De print, op het formaat 30 x 45 cm, verschijnt in een oplage van 50. Stuur ons een mailtje als je geïnteresseerd bent. Van 8 januari t/m 11 februari 2017 toont Galerie Roger Katwijk nieuw werk van Tessa Verder. Op zaterdag 4 februari om 16 uur is er een artist talk in de galerie.

Via deze link kun je een toegangskaart downloaden: uitnodiging-opening-for-real

AGENDA

- post: 10 januari 2017

Hans van Koolwijk & Margot de Jager
Galerie 37PK, Groot Heiligland 37, Haarlem
Opening tentoonstelling: zondag 15 januari 2017, 16.00 uur
Tentoonstelling: van zondag 15 januari t/m zondag 12 maart 2017
Art Diner: zondag 5 maart 2017

FORREAL Kunstbeurs (voorheen Realisme)
Passengers Terminal, Piet Heinkade 27, Amsterdam (stand 2)
Met werk van Eugène Brands, Alice Brasser, Otto Krol en Tessa Verder
Woensdag 18 t/m zondag 22 januari 2017

Maria Barnas & Arjan van Helmond 
Boekpresentatie van ‘Gute Nacht Einsamkeit’ (99 Editions-uitgave # 4)
Luceberthuis, Boendermakerhof 10, Bergen
Zondag 29 januari 2017, 15.00 uur

10 JAAR 99 Uitgevers/Publishers

- post: 29 december 2016

99 Uitgevers/Publishers bestaat in 2017 10 jaar! Dat gaan we vieren! We beginnen met een bijzondere tentoonstelling bij 37PK, Platform voor Kunsten in Haarlem.

hans_margot_post

HET SUIZEN VAN EEN ZACHTE STILTE – Hans van Koolwijk & Margot de Jager

We nodigen je van harte uit voor de opening op zondag 15 januari 2017 om 16.00 uur van Het suizen van een zachte stilte van Hans van Koolwijk & Margot de Jager – met de performance INVISIBLE van het Schreck Ensemble i.s.m. Hans van Koolwijk.

Zoals de titel van de tentoonstelling al doet vermoeden speelt de beleving van klank, stilte en alles daartussenin een belangrijke rol in deze duopresentatie van Hans van Koolwijk en Margot de Jager. Terwijl hun disciplines, materiaalvoering en stilistiek van elkaar verschillen als dag en nacht, werken beide kunstenaars rondom eenzelfde fascinatie: transformaties van natuurlijke en natuurkundige verschijnselen. De objecten van Hans van Koolwijk ontlenen hun innemende werking aan een multi-zintuiglijke waarneming – geluid dat te horen, te zien en te voelen is. Stevig bezetten zij hun standpositie, maar tegelijk klotsen zij al fluitend, snerpend, bon-kend of gierend door de ruimte. Ze verleiden en verschrikken, zowel in klank als in materie.

Waar de machines van Van Koolwijk letterlijk vibraties creëren, lijken de schilderijen van Margot de Jager deze trillingen in beeld te hebben gevangen. Gelimiteerd tot het tweedimensionale vlak en gehouden aan materie – olieverf, canvas, acryl, aquarel, papier, glas – geven de werken evenzeer een sensatie van borrelen, gorgelen, knisperen en suizen. Het zijn evocaties van gedroomde landschappen en echo’s van natuurlijke elementen.

Tezamen levert de tentoonstelling Het suizen van een zachte stilte een wonderlijke wisselwerking op tussen concreet en imaginair, tussen hoorbare klanken en zichtbare resonanties en tussen fysische wetmatigheden en metafysische vrijheid.

Art Diner
Op zondag 5 maart zal er een speciaal Art Diner plaatsvinden, van de hand van Chefs on Tour, in combinatie met een bijzondere geluidperformance en artist talk. Aanmelden voor deze avond kan alvast: stuur een mailtje naar rielle@99uitgevers.nl

37PK, Platform voor Kunsten, Groot Heiligland 37, Haarlem
15 januari t/m 12 maart 2017

GUTE NACHT EINSAMKEIT – Boekpresentatie: Maria Barnas & Arjan van Helmond

- post: 29 december 2016

arjan_post

Gute Nacht Einsamkeit biedt een indruk van Berlijn, opgetekend door kunstenaar Arjan van Helmond en dichter Maria Barnas, die daar beiden enkele jaren hebben gewoond. Welke taal spreekt een stad? Hoe lees je een nieuwe omgeving? Kun je daar een nieuw leven opbouwen? Dit zijn vragen die de schilder en de dichter zich stelden bij het samenstellen van deze bundel. Nieuwe woorden en blinde muren komen samen in de gedeelde stad van Barnas en Van Helmond, die zowel bedenkingen als nieuwe perspectieven oplevert.

Het werken aan deze publicatie was voor Arjan van Helmond de aanleiding voor de start van een artist-in-residence periode in het voormalige atelier van dichter/ kunstenaar Lucebert, door de Stichting Lucebert ter beschikking gesteld aan beeldend kunstenaars, schrijvers en kunstenaars die cross-over – in verschillende disciplines – werken.

Je bent van harte welkom op de boekpresentatie op zondag 29 januari om 15.00 uur in het Luceberthuis, Boendemakershof 10 in Bergen. Sprekers die middag zijn Henny Swaanswijk, dochter van Lucebert, en Xander Karskens, artistiek directeur van het Cobra Museum. Wil je hierbij aanwezig zijn? Graag reserveren via rielle@99uitgevers.nl

Gute Nacht Einsamkeit verschijnt als vierde deel in onze reeks 99 EDITIONS. De oplage bedraagt 99 door de kunstenaar en dichter gesigneerde en genummerde exemplaren. Bij deze speciale editie hoort een glow-in-the-dark-zeefdruk: als het licht in je kamer is gedoofd, blijft de tekst GUTE NACHT EINSAMKEIT nog lang nagloeien …

gute-nacht-einsamkeit_multiple_post

Bekijk hier alvast een paar spreads uit de bundel: gute_nacht_einsamkeit_spreads_selectie

FORREAL (v/h Realisme)

- post: 29 december 2016

forreal_post

Van woensdag 18 t/m zondag 22 januari vindt in de Passengers Terminal de beurs ForReal plaats. We laten daar schilderijen zien van Alice Brasser en Otto Krol, gouaches en prints in oplage van Eugène Brands en een speciale editie van Tessa Verder. We zijn weer te vinden op onze vertrouwde plek, in stand 2 aan de waterkant. In de volgende nieuwsbrief meer over FORREAL.

Via deze link kun je een toegangskaart downloaden: uitnodiging-opening-for-real

Rest ons iedereen een fantastisch 2017 te wensen. Maak er wat van!

Mart. Warmerdam en Riëlle Boerland

AGENDA

- post: 29 december 2016

Hans van Koolwijk & Margot de Jager
Galerie 37PK, Groot Heiligland 37, Haarlem
Opening tentoonstelling: zondag 15 januari 2017, 16.00 uur
Tentoonstelling: van zondag 15 januari t/m zondag 12 maart 2017
Art Diner: zondag 5 maart 2017

FORREAL Kunstbeurs (voorheen Realisme)
Passengers Terminal, Piet Heinkade 27, Amsterdam (stand 2)
Met werk van Eugène Brands, Alice Brasser, Otto Krol en Tessa Verder
Woensdag 18 t/m zondag 22 januari 2017

Maria Barnas & Arjan van Helmond 
Boekpresentatie van ‘Gute Nacht Einsamkeit’ (99 Editions-uitgave # 4)
Luceberthuis, Boendermakerhof 10, Bergen
Zondag 29 januari 2017, 15.00 uur

MARGOT DE JAGER Het suizen van een zachte stilte

- post: 21 november 2016

9789042021990-template.qxd

Mede namens Margot de Jager en Ron LangArt nodigen we je van harte uit voor de boekpresentatie van Het suizen van een zachte stilte.

De schilderijen en achterglastekeningen van Margot de Jager zijn fantasierijke, imaginaire landschappen: plekken die alleen bestaan in de verbeelding van de kunstenaar. Zij refereert daarin bewust niet aan bestaande plekken, omdat het niet gaat om een afbeelding van het landschap, maar om een evocatie daarvan. Soms betreft het een landschappelijke scene; in andere werken zoemt ze in op een detail zoals een blad of een bloem. Je zou kunnen zeggen dat het gaat om verschillende landschappelijke sferen, waarbij ook het materiaal leidend kan zijn.

Het boek bevat een veelzijdig overzicht van haar werk van de afgelopen tien jaar. Het voorwoord is geschreven door collega kunstenaar Erik Mattijssen. Kunstenaar Sam Drukker schreef een boeiend verslag van zijn gesprek met Margot over de schilderkunstige aspecten van haar werk. Landschapsarchitect Hanneke Kijne schreef naar aanleiding van een tweegesprek met Margot een tekst over de verschillen tussen het maken van een landschapsontwerp en een verbeeld landschap. Tenslotte vertellen verzamelaars een kort verhaal over de betekenis van het werk van Margot voor ieder van hen persoonlijk. Zo schrijft voormalig conservator beeldende kunst van de Aegon Art Collection Corrie van der Veen: “Al meer dan 25 jaar weet Margot de Jager mij telkens weer met haar werk te verrassen. Van abstractie naar figuratie en van werkelijkheid naar droomwerelden, waardoor creatieve denkprocessen worden gestimuleerd.”

Tijdens de boekpresentatie zullen spreken galeriehouder Ron Lang, kunstenaar Sam Drukker en uitgever Riëlle Boerland. In de galerie is t/m 11 januari 2017 werk van Margot de Jager te zien.
Waar: Ron LangArt, Laurierstraat 82, Amsterdam
Wanneer: zondag 18 december
Tijd: 15.30-17.30 uur

Het boek is tweetalig (EN-NL), 120 pag. fc, hardcover, ISBN 978-90-78670-50-6, prijs € 25,00. De vormgeving is van Mart. Warmerdam.

Het boek is hier te bestellen.

EUGÈNE BRANDS – 9 x verzameld

- post: 21 november 2016

9789042021990-template.qxd

We zijn bezig met een prachtig project: een boek over de collecties van particuliere verzamelaars van werk van Eugène Brands. Eugène Brands (1913-2002) heeft o.m. een belangrijke rol gespeeld in het begin van de CoBrA-beweging. Recentelijk ontdekte kunstpublicist en verzamelaar Ruud Lapré dat er in zijn netwerk meerdere personen en organisaties zijn die een respectabele collectie van werken van Brands in hun bezit hebben. Vanuit dit gegeven ontstond bij hem het idee om hierover een boek te publiceren. Behalve bekendheid geven aan het werk van Eugène Brands in deze veelal verborgen collecties van particuliere verzamelaars, wil het boek ook een licht werpen op de relatie die elk van hen met de kunstenaar en/of zijn werk heeft (gehad). In meer algemene zin geeft het boek daarmee een interessante kijk op wat verzamelaars van kunst beweegt: niet alleen wat ze verzamelen, maar vooral hoe en waarom. Ruud Lapré schrijft de inleiding en interviewt de verzamelaars.

Bij het boek komt ook een tentoonstelling waarvoor de gesprekken binnenkort plaatsvinden. In het boek en de tentoonstelling worden veelal werken getoond die niet eerder in het openbaar te zien waren, vanaf de beginperiode (1938) tot aan zijn laatste gouache (2000).

SPECIALE EDITIE
Om het boek financiëel mogelijk te maken, verschijnt er een speciale editie van vier verschillende prints naar gouaches van Eugène Brands, beschikbaar gesteld door de dochter van de kunstenaar, Eugénie Brands, en de Stichting Eugène Brands. Elke print verschijnt in een oplage van 25, is genummerd en voorzien van het geautoriseerde stempel van de stichting. Deze unieke Collectors’ Edition is te koop voor slechts € 295,- per print (incl. btw).
De werken ‘Vis boven bloemen’, ‘Het vogelvoeren’ en ‘Landschap’ zijn giclee-prints, gedrukt in 4-kleuren op 310 grs Hahnemühle German Etching Paper. Beeldformaat: 27.5 x 29.5 cm. ‘Vrouw met palet’ is een zeefdruk, gedrukt in 10-kleuren op 275 grs Rives BFK Paper. Beeldformaat: 23.5 x 29.5 cm. Het is ook mogelijk om de print te laten inlijsten. Als je de print(s) nu bestelt, heb je die vóór de feestdagen in huis! Op = op.

Wil je ze eerst even zien? Dat kan op 11 december a.s. van 13-17 uur op de Beurs van Bijzondere Uitgevers in Paradiso, Amsterdam. Of op de beurs ForReal (voorheen Realisme) van 19 t/m 22 januari in de Passengers Terminal Amsterdam. In de volgende nieuwsbrief meer hierover. Als je de print bestelt, krijg je tezijnertijd (eind 2017/begin 2018) een uitnodiging voor de tentoonstelling en boekpresentatie. Het boek ligt daar voor je klaar.

Bekijk hier de vier prints.

AGENDA

- post: 21 november 2016

Beurs van Bijzondere Uitgevers
Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam
Zondag 11 december 2016, 13-17 uur

Margot de Jager Het suizen van een zachte stilte
Boekpresentatie Ron LangArt, Laurierstraat 82, Amsterdam
Zondag 18 december 2016, 15.30-17.30 uur

Hans van Koolwijk & Rob Nypels
Galerie 37PK, Groot Heiligland 37, Haarlem
Opening tentoonstelling: zondag 15 januari, 16.00 uur
Tentoonstelling: van 15 januari t/m 12 maart 2017

ForReal Kunstbeurs (voorheen Realisme)
Passengers Terminal, Piet Heinkade 27, Amsterdam (stand 2)
Met werk van Eugène Brands, Alice Brasser, Otto Krol en Tessa Verder
Wo 18 t/m zo 22 januari 2017

Maria Barnas & Arjan van Helmond
Boekpresentatie van ‘Gute Nacht Einsamkeit’ (99 Editions-uitgave # 4)
Luceberthuis, Boendermakerhof 10, Bergen
Zondag 29 januari 2017, 15.00 uur

ZOMEREXPOSITIE IN KRUIS-WEG68

- post: 02 juli 2016

Alice_tekn_website_post

Na een ingrijpende verbouwing in 2015 is het pand Kruisweg 68 in Haarlem ruim een halve eeuw later weer in gebruik genomen als kunsthandel, nu onder de naam Kruis-weg68. Toen J.H. de Bois in 1913 er zijn kunsthandel opende, heeft hij nooit kunnen vermoeden dat in de volgende eeuw datzelfde pand weer een culturele bestemming zou krijgen. Ooit hebben hier schilderijen en tekeningen van Vincent van Gogh, Odilon Redon, James Ensor en talloze andere beroemde tijdgenoten de wanden verluchtigd. Nu tonen kunstenaar Michel van Overbeeke en partner Joke Stoute er hedendaagse kunst.

In een intieme zomertentoonstelling zijn maar liefst vier van ‘onze’ kunstenaars vertegenwoordigd: Iris Le Rütte met handgeborduurde prints van tekeningen, Christiaan Kuitwaard met een kleine selectie White Box Paintings, Alice Brasser met twee tekeningen (zie o.a. afbeelding hierboven) en Harald Vlugt met de multiple Voor en na het meesterwerk. Met verder nog werken van Dik Box, Daan Brouwer, Jaap Ploos van Amstel en Barbara de Vries. Van 8 juli t/m 3 september, Kruisweg 68, Haarlem. Open vr/za van 11.00-18.00 uur of op afspraak (06 53566594). Opening vr 8 juli 16.00-18.00 uur.

ART DINER ELVIRA WERSCHE

- post: 01 juli 2016

art diner elvira_post

Wat een ontzettend leuke avond! Ons eerste Art Diner op vrijdag 24 juni, Sammlung Weltensand, met Elvira Wersche. Fantastisch verhaal bij het vloermozaïek van Elvira in De Hallen. Daarna film, toelichting en ongelooflijk lekker gegeten bij Sabien Bosman in STAAL. Volle bak, 40 gasten. Fijne sfeer, goede gesprekken. Dank je wel Elvira, Susanna Koenig en Sabien Bosman! Voor herhaling vatbaar.

TERUGBLIK KUNSTRAI 2016

- post: 01 juli 2016

IMG_0063_website

We kijken terug op een zeer succesvolle KunstRAI: veel bezoekers (ondanks het warme weekend), fijne ontmoetingen, een mooie boekpresentatie van 263 White Box Paintings van Christiaan Kuitwaard en uitstekende verkoopresultaten! Dank aan onze kunstenaars – Alice Brasser, Christiaan Kuitwaard en Linda Arts – en aan Gijsbert van der Wal. Na de zomer zijn we weer terug met Het suizen van een zachte stilte van Margot de Jager en Gute Nacht Einsamkeit, een 99 Edition van Maria Barnas en Arjan van Helmond. We wensen jullie een hele fijne zomer!
Riëlle Boerland en Mart. Warmerdam

AGENDA

- post: 01 juli 2016

REISKOORTS – bij Nederlandse kunstenaars sinds 1850
Tentoonstelling in De Hallen Haarlem – t/m 11 september 2016
Met o.a werk van Uwe Poth, Elvira Wersche en Jasper de Beijer.

KRUIS-WEG68
Zomertentoonstelling – van 8 juli t/m 3 september 2016
Met o.a. werk van Christiaan Kuitwaard, Iris Le Rütte, Alice Brasser en Harald Vlugt.

ALICE BRASSER Open atelier 21-22 mei

- post: 10 mei 2016

post_Alice_1

Eén van de nieuwe publicaties waaraan we werken is ‘Gedroomd Land’ van de Haarlemse kunstenaar Alice Brasser (1965).

In haar werk speelt het landschap een hoofdrol. Daarin zijn steeds terugkerende motieven te vinden: bomen, grassen, bloemen, velden, nacht en schemer, reflectie, weerspiegeling en schaduw. Soms wordt er meer ingezoomd, andere keren is het landschap weids. Vaak verschijnen er mensen in of zijn er sporen van menselijke aanwezigheid en worden de voorstellingen verhalend. Brasser: “Hoewel de landschappen en de natuur een grote rol spelen in mijn werk zou ik mezelf niet in eerste plaats als landschapsschilder willen zien. Het gaat mij er niet om een bepaalde plek zo realistisch of goed mogelijk weer te geven. Integendeel. Ik ben niet geïnteresseerd in de ‘werkelijkheid’ of ‘de natuur’ als zodanig maar meer in het gevoel dat wordt opgeroepen.”

Filosofe Joke Hermsen plaatst het werk van Brasser in haar boek Kairos, een nieuwe bevlogenheid (De Arbeiderspers, 2014) in een nieuwe stroming: het metamodernisme (nieuwe romantiek, new sincerity). Zij schrijft daarover: “De ‘romantische sensibiliteit’ wordt (..) gekarakteriseerd door het verbinden van ogenschijnlijk tegengestelde polen als eeuwig en vergankelijk, natuur en cultuur, hoop en melancholie. Alice Brasser stelt er belang in om in deze tijden van vluchtigheid en de waan van de dag te kiezen voor contemplatie en te zoeken naar weergave van de gelaagdheid van de ons omringende wereld.” Alice Brasser: “Ik zoek voortdurend manieren om de platte werkelijkheid te omzeilen. Vaak combineer ik beelden, is een schilderij opgebouwd uit verschillende landschappen. De rol van kleur is erg belangrijk. Om tegemoet te komen aan een vooraf bepaalde sfeer worden de kleuren verhevigd of bedenk ik van te voren in welke kleurstelling iets gemaakt moet worden. De omkering – dat wat licht is wordt donker en omgekeerd – is ook een terugkerend fenomeen.”

Voor de crowdfunding van haar boek maakte Alice een speciale editie, bestaande uit drie verschillende series: ‘Bermbloemen’ (olieverf op papier, 50 x 35 cm, zie de afbeeldingen hieronder), ‘Dahlia’s’ (olieverf op linnen, 25 x 25 cm) en ‘Mirrors’ (olieverf op papier, 25 x 50 cm) voor de speciale prijs van € 475,-. p.stuk.

post_2_Alice

Op zaterdag 21 en zondag 22 mei, van 12-17 uur is er gelegenheid deze editie en ander werk te bekijken in haar atelier op de Kleine Houtweg 29 in Haarlem.

Je kunt hier alvast on line de drie series bekijken.

Ben je geïnteresseerd in een werk, neem dan contact met ons op door een email te sturen.

Ook in onze stand (no. 30) op de KunstRAI presenteren we werk van Alice w.o. een deel van de speciale edities.

REISKOORTS – De Hallen Haarlem

- post: 10 mei 2016

post_Reiskoorts

Op 28 mei opent de zomertentoonstelling Reiskoorts – bij Nederlandse kunstenaars sinds 1850. 99 Uitgevers/Publishers maakte op uitnodiging van Susanna Koenig het boek bij deze tentoonstelling in het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem. Reiskoorts werd samengesteld door Antoon Erftemeijer en Renske Koster. We vinden het een eer om met dit museum te hebben kunnen samenwerken.

Op de tentoonstelling en in het boek reist de bezoeker met Jan Sluijters mee naar Frankrijk, met Leo Gestel naar Spanje, maar ook met Isaac Israels naar Indonesië, met Adriaan Lubbers naar Amerika en met Louis Apol naar de Noordpool. Tientallen met reiskoorts behepte kunstenaars passeren zo de revue in deze zomertentoonstelling, met aandacht voor schilderkunst, reisschetsboeken, ruimte-lijk werk, fotografie en videokunst, modern en hedendaags. Ook ‘onze eigen’ Elvira Wersche en Uwe Poth zijn vertegenwoordigd. In het Frans Hals Museum zijn tegelijkertijd schilderijen uit de 17e eeuw te zien die hetzelfde thema aansnijden. Het boek is verkrijgbaar vanaf 28 mei in het museum, de boekhandel en natuurlijk via onze webshop.

KUNSTRAI – 1 t/m 5 juni

- post: 10 mei 2016

De KunstRAI/Art Amsterdam vindt dit jaar plaats van woensdag 1 tot en met zondag 5 juni, in Hal 7 (Amstelhal) van Amsterdam RAI, Wielingenstraat. Ook deze keer zijn we er te vinden, in stand 30, met werk van Linda Arts, Alice Brasser en Christiaan Kuitwaard. Klik hier voor de digitale uitnodigingskaart voor 2 personen!

digitaleuitn_KunstRAI_2016_1_juni

Op zaterdag 4 juni om 16.00 uur is de boekpresentatie van 263 White Box Paintings van Chistiaan Kuitwaard. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan kunsthistoricus en schrijver Gijsbert van der Wal. Christiaan signeert zijn boek op de KunstRAI met een unieke tekening. U bent van harte welkom!

AGENDA

- post: 10 mei 2016

ALICE BRASSER
Open atelier za 21 en zo 22 mei, van 12-17 uur, Kleine Houtweg 29 Haarlem

LUX. Linda Arts
Expositie in Museum De Pont Tilburg (t/m 26 juni)
Muurschildering in Museum Ludwig Forum Aachen (t/m 5 juni)
Expositie in Museum Van Bommel van Dam (t/m 12 juni)

IETS OM NIETS
Expositie Helly Oestreicher in Gemeentemuseum Den Haag
t/m 21 augustus

NU
Joost Zwagerman en Marc Mulders in Museum de Pont, Tilburg
verlengd t/m 22 mei

SILENCE OUT LOUD
Marc Mulders, Christiaan Kuitwaard, Anke Roder, Harald Vlugt, Tjebbe Beekman, Maria Barnas en vele anderen in Museum Kranenburgh, Bergen t/m 12 juni

KUNSTRAI
Linda Arts, Christiaan Kuitwaard, Alice Brasser 1 t/m 5 juni Boekpresentatie Christiaan Kuitwaard 4 juni, 16.00 uur

LINDA ARTS – LUX boekpresentatie

- post: 29 maart 2016

nieuwsbrief_maart_1_A

Op zaterdag 23 april is de boekpresentatie van LUX, het nieuwe boek van Linda Arts. LUX (de Latijnse benaming voor ‘licht’) toont een overzicht van haar werk van de afgelopen zes jaar: schilderijen, werken op papier, muurschilderingen en lichtinstallaties. Het boek bevat tekstbijdragen van Angelique Spaninks en Hanneke de Man en is vormgegeven door Mart. Warmerdam.

De presentatie vindt plaats in Museum De Pont in Tilburg, waar ook een kleine expositie te zien is van haar werk. Spreker: Hendrik Driessen, directeur van Museum De Pont. Aanvang: 15.00 uur in de bibliotheek. Wil je erbij zijn? Stuur ons een mail, zodat we je op de gastenlijst kunnen plaatsen. Hartelijk welkom!

Naast de presentatie in Museum De Pont is er ook een expositie in Museum Van Bommel van Dam in Venlo (van 8 mei t/m 12 juni). In Museum Ludwig Forum in Aachen is t/m 5 juni 2016 een muurschildering van haar te zien. Tenslotte zullen we ook in onze stand op de komende KunstRAI (van 1 t/m 5 juni) werk van Linda Arts laten zien!

MARGOT DE JAGER – Atelierpresentatie

- post: 29 maart 2016

nieuwsbrief_maart_1B

Namens Margot de Jager nodigen we je van harte uit voor haar atelierpresentatie op zaterdag 2 en zondag 3 april. De presentatie staat in het teken van de crowdfunding van haar in het najaar te verschijnen boek Het suizen van een zachte stilte, waarvoor zij een aantal achterglastekeningen uit de series Herbarium en Schaduwland selecteerde. De ingelijste tekeningen op het formaat van 42 x 30 cm kosten € 475,- (normaal € 550,-). Bekijk hier de tekeningen.

Stuur ons een mail als je geïnteresseerd bent of, nog leuker: kom kijken op 2 of 3 april, van 14.00-18.00 uur, Realengracht 104-1 hoog, Amsterdam.

HELLY OESTREICHER – Iets om niets

- post: 29 maart 2016

nieuwsbrief_maart_2_post

Tot en met 21 augustus 2016 is in het Gemeentemuseum Den Haag een expositie ingericht met een overzicht van het werk van Helly Oestreicher, van wie wij in 2011 een prachtige monografie publiceerden.

Aanleiding voor de tentoonstelling, met de intrigerende titel Iets om Niets, is de schenking van acht werken door Helly aan het Gemeentemuseum. Samen met de vroege werken die zich al in de collectie bevinden en aanvullingen uit haar eigen collectie, geeft de tentoonstelling een rijk overzicht van haar oeuvre.

Bekijk hier het korte filmportret dat Bernd Wouthuysen maakte naar aanleiding van haar tentoonstelling.

AGENDA

- post: 29 maart 2016

MARGOT DE JAGER
Atelierpresentatie 2 – 3 april

LUX. LINDA ARTS
Expositie en boekpresentatie (23 april) in Museum De Pont Tilburg
Muurschildering in Museum Ludwig Forum Aachen (t/m 5 juni)
Expositie in Museum Van Bommel van Dam (8 mei t/m 12 juni)

IETS OM NIETS
Expositie Helly Oestreicher in Gemeentemuseum Den Haag
t/m 21 augustus

NU
Joost Zwagerman en Marc Mulders in Museum De Pont, Tilburg
verlengd t/m 22 mei

SILENCE OUT LOUD
Marc Mulders, Christiaan Kuitwaard, Anke Roder, Harald Vlugt, Tjebbe Beekman, Maria Barnas en vele anderen in Museum Kranenburgh, Bergen
t/m 12 juni

KunstRAI
Linda Arts, Christiaan Kuitwaard, Alice Brasser
1 t/m 5 juni

REALISME BEURS 20-24 januari

- post: 13 januari 2016

We verheugen ons op Realisme! De opening is op woensdag 20 januari van 16.00 tot 22.00 uur en alleen toegankelijk voor genodigden. Je ontvangt als lid van onze nieuwsbrief een gratis toegangskaart voor 2 personen voor de opening (toegangsprijs € 12,50 per persoon). Mocht je verhinderd zijn voor die avond dan kan de kaart ook op één van de andere dagen worden gebruikt.

Download hier je uitnodigingskaart, print hem uit en neem mee!

In onze stand laten we werk zien van Christiaan Kuitwaard, Margot de Jager, Willem Bosveld en Iris le Rütte. Daarnaast hebben we een prachtige verzameling Collector’s Editions, o.a. van Hans van Koolwijk, Tjebbe Beekman, Harm Jan Boven, Pijffers & Brizi en Rob Nypels. En natuurlijk maken we ruimte voor onze boeken.

Realisme, beurs voor hedendaagse figuratie, 20 t/m 24 januari, Passenger Terminal, Piet Heinkade 27 Amsterdam, stand 5 (Promenadedeck, 2e etage aan de waterkant).

CHRISTIAAN KUITWAARD

- post: 13 januari 2016

Voor Realisme laten wij maar liefst 16 schilderijen van Christiaan Kuitwaard zien, waarvan 12 uit de serie White Box Paintings: geschilderde stillevens van een in een open kist geplaatst voorwerp. Momenteel zijn we bezig met de crowdfunding van het boek over de white box paintings, dat in mei zal verschijnen. Als je altijd al een werk van Christiaan Kuitwaard hebt willen kopen, is dit een unieke kans: een origineel olieverfschilderij op een houten paneel van 28 x 20 cm voor de eenmalige speciale prijs van € 525,- (normaal € 695,-). Kijk hier voor de werken.

Zwagerman_Kuitwaard_post

Joost Zwagerman koos werk van Christiaan Kuitwaard voor de tentoonstelling Silence Out Loud in Museum Kranenburgh in Bergen (t/m 12 juni 2016). Christiaan: “Joost kwam een paar keer bij mij langs. Hij kon razendsnel stil kijken. Met een goed oog ook. Hij kocht twee schilderijen en zocht er vijf uit voor de tentoonstelling in Kranenburgh. (–) Expressieve schilderijen met weinig beheersing passen niet bij mij. Stilte is mijn grondtoon. Stilte zit voor mij ook in de dingen, een stoel, interieur, kop en schotel. Die probeer ik te vangen. Soms maak ik een schilderij te luidruchtig en dan werk ik er net zo lang aan tot ik het stil krijg. Het mag niet doods worden. Dat is lastig. De grootste vijand van stilte is saaiheid.”

Christiaan Kuitwaard is aanwezig op de beurs op woensdag 20 januari.

MARGOT DE JAGER

- post: 13 januari 2016

2015_Parc_lage_reso_post

De schilderijen van Margot de Jager zijn fantasierijke, imaginaire landschappen: plekken die alleen bestaan in de verbeelding van de kunstenaar. Zij refereert daarin bewust niet aan bestaande plekken, omdat het niet gaat om een afbeelding van het landschap, maar om een evocatie daarvan. Soms betreft het een landschappelijke scene; in andere werken zoemt ze in op een detail zoals een blad of een bloem. Je zou kunnen zeggen dat het gaat om verschillende landschappelijke sferen, waarbij ook het materiaal leidend kan zijn.

Naast schilderijen maakt zij series achterglastekeningen. Deze werken bestaan uit twee beeldlagen – een glasschildering en een tekening op papier – die op elkaar worden gelegd waardoor een samengesteld beeld ontstaat. Door de speciale manier van inlijsten – de bovenste perspexlaag wordt op minieme afstand van de onderliggende tekening gemonteerd – krijgt de voorstelling een verrassende diepte.

Dit najaar verschijnt haar boek Het suizen van een zachte stilte. Op Realisme tonen we naast enkele schilderijen ook achterglastekeningen uit de serie Herbarium. De ingelijste tekeningen (42 x 30 cm) zijn bedoeld als crowdfunding voor het boek. Speciaal voor deze actie kosten de werken € 475,- (normaal € 550,-).

Margot de Jager is aanwezig in onze stand op woensdag 20 januari van 16.00-22.00 uur en op zaterdag 23 januari van 14.00-17.30 uur.

WILLEM BOSVELD

- post: 13 januari 2016

Sneeuw_post

Willem Bosveld is vooral straatfotograaf, in zijn eigen Amsterdam en daarbuiten. Op Realisme laten we een mooie selectie van zijn Amsterdamse foto’s zien. Zijn poëtische en sfeervolle beelden, veelal in zwart-wit maar soms ook in kleur, stralen dankzij lichtcontrasten, verstilling en dynamiek een grote liefde voor zijn stad uit. “In mijn foto’s probeer ik om een moment te bevriezen zodat het loskomt van de werkelijkheid. Alsof die werkelijkheid niet bestaat en de foto geënsceneerd lijkt. Zoals het winkelpubliek dat voor een stoplicht bij de Kalverstraat lijkt te poseren voor een groepsfoto, maar in werkelijkheid een zeldzaam moment van on-Amsterdamse gezagsgetrouwheid demonstreert. Ik heb er geen boodschap mee, hooguit dat de dingen niet altijd zijn wat ze lijken.”

Willem Bosveld is in onze stand aanwezig op woensdag 20 januari.

IRIS LE RÜTTE

- post: 13 januari 2016

Iris_Le_Ruette_post

We schreven al vaker over Iris Le Rütte in onze nieuwsbrief. Op dit moment loopt haar tentoonstelling Schaduwplaats in Museum Beelden aan Zee in Den Haag (nog t/m 6 februari).

Een aantal kleine sculpturen, ook te zien in Beelden aan Zee, zijn in onze stand te koop, evenals de Collector’s Edition, met een keuze uit vier prints van prachtige tekeningen met handgeborduurde details.

Op de afgelopen KunstRAI presenteerden we haar boek Ik dicht je bij me. Een half jaar later is de 2e druk al verschenen!

Iris Le Rütte signeert haar boek in onze stand op woensdag 20 januari van 16.00-18.00 uur.

SILVER PORTRAIT STORE

- post: 13 januari 2016

Barend-13-copy_post

Twee jaar geleden was fotograaf Krijn van Noordwijk in onze stand om portretten te maken. Deze keer vragen we Barend van Herpe en Annemarie van der Heijden om op de beursvloer ambachtelijke Wet Plate Collodium-portretten te maken. Door de 19e eeuwse processen te vertalen naar de mogelijkheden van nu, blazen zij de (bijna) verloren kunst van de tintype-fotografie nieuw leven in.

De Silver Portrait Store bevindt zich in het verlengde van onze stand. Je kunt daar een uniek portret (oplage: 1!) laten maken, dat in het bijzijn van de geportretteerde wordt ontwikkeld in de speciaal gebouwde donkere kamer. Een unieke ervaring! De techniek is tijdrovend, dus er kunnen slechts een paar portretten per dag gemaakt worden. Een foto van 20 x 25 cm kost € 210,- (normaal € 225,-). Een plaats reserveren kan via 06 55163365.

Kijk hier voor meer informatie over de collodium-fotografie.

We hopen jullie te ontmoeten op de beurs!

Hartelijke groet,

Mart. Warmerdam en Riëlle Boerland

AGENDA

- post: 13 januari 2016

REALISME BEURS  20 t/m 24 januari 2016
Passengers Terminal Amsterdam

SCHADUWPLAATS  t/m 7 februari 2016
Iris Le Rütte in Museum Beelden aan Zee, Den Haag

NU t/m 13 maart 2016
Joost Zwagerman en Marc Mulders in Museum De Pont, Tilburg

SILENCE OUT LOUD 15 december 2015 t/m 12 juni 2016
Marc Mulders, Christiaan Kuitwaard, Anke Roder, Harald Vlugt, Tjebbe Beekman en Maria Barnas in Museum Kranenburgh, Bergen

INDRUKWEKKENDE PRESENTATIE ‘NU’ in Museum De Pont

- post: 09 december 2015

Nu_post

“Een eredienst voor Joost Zwagerman”, zo noemde journalist Gerrit van den Hoven de boekpresentatie van NU, op zaterdag 28 november in Museum De Pont in Tilburg. Het was een druk bezochte en zeer indrukwekkende bijeenkomst.

Hoogleraar Jaap Goedegebuure duidde de diepere betekenis van Zwagermans gedichten en bracht ze in relatie tot de beelden van Marc Mulders. In beider werk herkent hij “eenzelfde besef van de fragiliteit van het bestaan die onze misère èn grandeur uitmaakt”.

Acteur en dichter Ramsey Nasr las enkele gedichten uit de bundel en vertelde over Joosts bevlogenheid, ook op het persoonlijke vlak. Hij sloot af met de woorden: “Joost Zwagerman is niet ‘de afwezige afwezige’. Hij is hier, nu”.

Marc Mulders en ontwerper Mart. Warmerdam richtten in De Pont een expositie in met de kunstwerken en de gedichten. In vitrines is aan de hand van mails met aantekeningen en illustraties te zien hoe Marc Mulders is omgegaan met het zoeken naar beelden bij de gedichten van Zwagerman. Enkele gedichten, voor-gedragen door Ramsey Nasr, zijn te horen via de audiotour. Op deze manier is getracht de beperkte editie (slechts 99 exemplaren!) toch voor een groter publiek te tonen.

Bekijk hier het filmpje op kunstkanaal Arttube dat Museum De Pont liet maken over dit bijzondere project.

Langzaam stopt de stroom aan mails (meer dan 1.500), op gang gekomen na 8 september, de dag waarop er een einde kwam aan het leven van Joost Zwagerman. NU heeft erg veel losgemaakt. We zijn dankbaar dat we dit met Joost en Marc mochten maken.

BEURS VAN BIJZONDERE UITGEVERS in Paradiso – Zo 13 Dec. 13-17 uur

- post: 09 december 2015

Paradiso

Ben je nog op zoek naar een leuk, origineel cadeau? Kom even langs, a.s. zondag in Paradiso. Beeldend kunstenaar en dichter Iris Le Rütte schuift bij ons aan van 14.00-15.00 uur. Een goede gelegenheid om haar succesvolle poëziebundel ‘Ik dicht je bij me’ door haar te laten signeren. De bundel, dit voorjaar verschenen, is al bezig aan de tweede druk!

WHITE BOX PAINTINGS Christiaan Kuitwaard

- post: 09 december 2015

wbp

Al vijf jaar maakt kunstenaar Christiaan Kuitwaard wekelijks een ‘White Box Painting’, een geschilderd stilleven van een in een open kist geplaatst voorwerp. Langzamerhand is dit project groter en bekender geworden, o.a. door een tentoonstelling in 2014 van 160 White Box Paintings in Museum Belvédère in Heerenveen en door een wekelijks bijgehouden blog. Kuitwaard schildert naar de directe waarneming, zonder voorstudie, ondertekening of foto en merendeels zonder optische hulpmiddelen.

99 Uitgevers/Publishers heeft een boek van dit bijzondere project in voorbereiding, dat zal verschijnen in 2016. Han Steenbruggen, directeur van Museum Belvédère, schrijft hiervoor een tekst. De vormgeving is van Mart. Warmerdam. Voor de crowdfunding van het boek hebben we een aantal White Box Paintings geselecteerd. Als je altijd al een werk van Christiaan Kuitwaard hebt willen kopen, is dit een unieke kans: een origineel olieverfschilderij op een houten paneel van 28 x 20 cm voor de eenmalige speciale prijs van € 525,- (normaal € 695,-). Als het boek is gerealiseerd, ontvang je bovendien een gesigneerd exemplaar waarin alle White Box Paintings staan afgebeeld en waarin we (indien gewenst) je naam als koper/founder kunnen vermelden. Stuur ons een mail als je een keuze hebt gemaakt. Kijk hier voor de selectie.

Verschillende werken van Christiaan Kuitwaard zijn geselecteerd door Joost Zwagerman voor de tentoonstelling Silence Out Loud, van 15 december 2015 t/m 12 juni 2016 te zien in Museum Kranenburgh, Bergen. T/m 3 januari 2016 is werk van hem te zien als onderdeel van de Turner-tentoonstelling in Museum de Fundatie in Zwolle. In het voorjaar van 2017 heeft hij een solotentoonstelling in Museum Belvédère in Heerenveen.

REALISME BEURS 20-24 JAN. 2016

- post: 09 december 2015

realisme_2016_post

Vanaf 20 januari (opening, alleen voor genodigden) t/m zondag 24 januari staan we weer in onze stand op Realisme. Met Amsterdamse stadsgezichten van fotograaf Willem Bosveld, schilderijen van Christaan Kuitwaard en Margot de Jager en kleine sculpturen van Iris Le Rütte. En natuurlijk onze speciale edities en boeken!

Meer over Realisme in de volgende Nieuwsbrief!

Speciaal voor onze relaties: download hier een digitale uitnodigingskaart met gratis toegang voor twee personen.

Realisme_2016_99_Uitgevers

AGENDA

- post: 09 december 2015

BEURS VAN BIJZONDERE UITGEVERS zondag 13 december 2015
Paradiso, Amsterdam

REALISME BEURS  20 t/m 24 januari 2016
Passengers Terminal Amsterdam

SCHADUWPLAATS t/m 7 februari 2016
Iris Le Rütte in Museum Beelden aan Zee, Den Haag

NU t/m 13 maart 2016
Joost Zwagerman en Marc Mulders in Museum De Pont, Tilburg

SILENCE OUT LOUD 15 december 2015 t/m 12 juni 2016
Marc Mulders, Christiaan Kuitwaard, Anke Roder en Harald Vlugt in Museum Kranenburgh, Bergen

BOEKPRESENTATIE ‘NU’

- post: 02 november 2015

oktober_post_NU

Het was even stil rond de eerder aangekondigde presentatie van deel 3 in de 99 Editions, NU van Joost Zwagerman en Marc Mulders. We waren bezig met een mooi programma op een mooie plek. Die plek hebben we gevonden: Museum De Pont in Tilburg. Alle afbeeldingen en gedichten zullen daar gedurende enkele maanden te zien zijn.

Op zaterdag 28 november om 15.00 uur is er een boekpresentatie in het auditorium van De Pont. Het belooft een gedenkwaardige middag te worden. Neerlandicus en literatuurcriticus Jaap Goedegebuure zal spreken over de laatste gedichten van Joost Zwagerman in relatie tot het werk van Marc Mulders. Enkele gedichten uit de bundel zullen worden voorgelezen door dichter, schrijver/ essayist en acteur Ramsey Nasr, ‘ambassadeur’ van de Nederlandse dichtkunst die het een grote eer vindt de gedichten van Zwagerman te vertolken. Wil je erbij zijn? Stuur ons dan een mail, zodat we je op de gastenlijst kunnen plaatsen.

IRIS LE RÜTTE – Schaduwplaats

- post: 02 november 2015

oktober_2_post_Iris
Graag nodigen we je van harte uit voor de solotentoonstelling Schaduwplaats van Iris Le Rütte in Museum Beelden aan Zee. De tentoonstelling is te zien tot 7 februari 2016. Iris toont daar recent werk: beelden en tekeningen, aangevuld met gedichten. De bundel Ik dicht je bij me verscheen in mei bij 99 Uitgevers/Publishers. Kijk op onze website voor meer informatie, er is ook een speciale editie!

LINDA ARTS – LUX

- post: 02 november 2015

post_oktober_2015_Linda
In het voorjaar van 2016 verschijnt bij ons het boek LUX van Linda Arts. LUX wordt een beeldbiografie waarin de ontwikkeling van haar werk in de afgelopen negen jaar centraal staat. Het boek bevat tekstbijdragen van Hanneke de Man en Angelique Spaninks en wordt vormgegeven door Mart. Warmerdam. Het wordt gelanceerd tijdens een tweetal bijzondere tentoonstellingen.

Linda maakte speciaal ter gelegenheid van het boek twee limited editions: een irisdruk op helder acrylaatplaat, formaat 32 x 31 cm, elk in een oplage van 25. Een mooie gelegenheid om een werk van Linda Arts aan te schaffen. Op deze manier maak je met de aankoop van een editie tevens de nieuwe publicatie (mede) mogelijk. Bij aanschaf van een editie ontvang je te zijner tijd ook een gesigneerd exemplaar van het nieuwe boek. Een werk uit de limited edition kost slechts € 285,- (incl. boek). De twee werken samen kosten € 550,-. Ben je geïnteresseerd? Stuur ons een mailtje.

AGENDA

- post: 02 november 2015

SCHADUWPLAATS  31 oktober 2015 t/m 7 februari 2016
Iris Le Rütte in Museum Beelden aan Zee Den Haag

MY LIFE IN THE BUSH OF GHOSTS  6 november 2015 t/m 17 januari 2016
Paul Bogaers in Foam Amsterdam

BOEKPRESENTATIE NU  28 november 2015
Joost Zwagerman en Marc Mulders in Museum De Pont Tilburg

TEGEN HET LICHT IN  t/m 6 februari 2016
Marc Mulders en Katinka Lampe in Museum Arnhem

BEURS VAN BIJZONDERE UITGEVERS  13 december 2015
Paradiso Amsterdam

REALISME BEURS  20 t/m 24 januari 2016
Passengers Terminal Amsterdam

JOOST ZWAGERMAN 1963-2015

- post: 14 september 2015

Joost Zwagerman is er niet meer. Het is niet te bevatten. We zijn diep bedroefd. Hij heeft zoveel betekend voor de literatuur, de beeldende kunst. Niemand kon zo enthousiast vertellen over wat hem bezig hield. Over de mooie dingen in het leven. Maar ook over de zware kanten. Daardoor hebben veel mensen het gevoel hem te kennen. Hij laat een groot verdriet en een leegte achter bij velen. Wij mochten met hem werken. Een ervaring die we nooit meer zullen vergeten. Intensief, intiem en oprecht. Je kon niet om Joost heen.

Joost_Daantje_Harald

Het begin van onze samenwerking. September 2013: Joost Zwagerman komt met beeldend kunstenaar Harald Vlugt bij ons op de Koninginneweg. Ze hebben een plan: Joost heeft negen gedichten geschreven waarin hij zijn muze volgt bij haar ontmoetingen met een aantal sleutelwerken uit de beeldende kunst. Harald zal hierop reageren door collages te maken waarin hij de kunstenaars en kunstwerken in de gedichtenreeks zal verbeelden. We werkten al eerder met Harald samen, voor de dichtbundel Totok van Adriaan van Dis maakte hij de prachtige collages. De titel van de nieuwe bundel is Voor en na het meesterwerk en verschijnt in een oplage van slechts 99 exemplaren. Een collectors item, echt iets voor de liefhebber en verzamelaar. Bij het boek zouden we een multiple ontwikkelen, alles genummerd en gesigneerd. Het zou het eerste deel worden in de reeks 99 Editions.

Tegelijkertijd liepen er al twee andere projecten. Joost zou de tekst schrijven voor Atelier, 90 kunstenaars- portretten van fotograaf Hans de Bruijn. Daarnaast koppelden we hem aan fotograaf Rob Nypels. Ook voor diens boek, Illuminations, zou Joost de tekst schrijven. Deze tekst is, in aangepaste vorm, ook terug te vinden in het nieuwste boek van Joost, De stilte van het licht, dat op 9 september 2015, een dag na zijn overlijden, verscheen bij De Arbeiderspers.

99 Editions # 2, getiteld HIER, verscheen in april 2015 en is het prachtige resultaat van een samenwerking tussen beeldend kunstenaar Tjebbe Beekman en schrijver/dichter Robert Anker. Voor deel 3 hadden we ook al plannen: voorjaar 2016 zouden we een editie willen maken met kunstenaar Arjan van Helmond en dichter/kunstenaar Maria Barnas.

April 2015: Joost belt. Hij heeft een wens: de volgende 99 Editions wil híj maken. En die moet in september van dit jaar verschijnen. “Ja maar Joost, je bent voorlopig niet aan de beurt, we hebben al plannen voor deel 3 en dat komt pas voorjaar 2016 uit”. Hij stuurt toch de gedichten. Over zijn geloofsstrijd, zijn worsteling met God. Over de dood. We zijn diep onder de indruk. Joost blijft mailen en bellen. Wie kan Joost weerstaan? Al snel komt hij met het voorstel beeldend kunstenaar Marc Mulders te vragen om uit zijn oeuvre een passend kunstwerk bij elk gedicht te kiezen. De titel zal NU worden, ook de titel van het laatste gedicht uit de bundel. We kunnen er niet omheen. Marc Mulders: “Joost en ik hebben bij alle gedichten en beelden de bovenkomende associaties getoetst en geproefd en gekeurd, als ware het een verfijnd wijnproeverijfeest”. In augustus doet Mart. een voorstel voor de vormgeving. Uit de mail van Joost van 28 augustus 2015: “NU is echt schitterend geworden, prachtig, chic, maar ook heeft het boek iets onontkoombaars, beeld en tekst zitten elkaar griezelig dicht op de huid, soms kan de lezer en kijker nauwelijks vatten of het beeld nu de tekst ‘opjaagt’ of andersom. Ik vind het een schitterende twee eenheid, en ik hoop dat iedereen net zo enthousiast is als ik ben. Ik ga er kortom voor…”.

Joost, dank je wel voor alles. Grote Groet.

En NU?
We zijn bezig met het organiseren van een boekpresentatie en kleine tentoonstelling rond de gedichten van Joost en het werk van Marc. We weten nog niet precies waar en wanneer dit gaat plaatsvinden. Informatie daarover volgt zeer spoedig. Kijk ook op onze website en Facebook-pagina.

AGENDA

- post: 14 september 2015

TEGEN HET LICHT IN 12 september 2015 – 6 februari 2016
Marc Mulders en Katinka Lampe in Museum Arnhem

SCHADUWPLAATS 30 oktober 2015 – 7 februari 2016
Iris Le Rütte in Museum Beelden aan Zee

MY LIFE IN THE BUSH OF GHOSTS 6 november 2015 – 10 januari 2016
Paul Bogaers in Foam

KUNSTRAI 27-31 MEI 2015

- post: 13 mei 2015

De 31e editie van de KunstRAI 2015 vindt plaats van woensdag 27 t/m zondag 31 mei, in Hal 7 (Amstelhal) van Amsterdam RAI, ingang Wielingenstraat. Ook wij zijn deze keer weer van de partij, je kunt ons vinden in stand 6.

We hebben een mooie line-up met maar liefst twee boekpresentaties en een solostand van Elvira Wersche!

In onze stand is nieuw werk te zien van Iris Le Rütte, Anke Roder, Harm Jan Boven, Margot de Jager, Rob Nypels en Hieke Luik.

Daarnaast hebben we een prachtige verzameling special editions. Onze nieuwe uitgave in de serie 99 Editions van Tjebbe Beekman en Robert Anker is uiteraard ook te zien. En natuurlijk maken we plaats voor onze boeken.

De openingsavond van de KunstRAI is op woensdagavond 27 mei. Je ontvangt, als lid van onze nieuwsbrief, een gratis toegangskaart voor 2 personen (toegangsprijs € 12,50 per persoon). Mocht je verhinderd zijn voor die avond dan kan de kaart ook op één van de andere dagen worden gebruikt. De meeste kunstenaars zullen op de openingsavond aanwezig zijn.

Download hier de toegangskaart (printen en op verzoek tonen).

IRIS LE RÜTTE Ik dicht je bij me

- post: 13 mei 2015

Iris Le Rütte is beeldend kunstenaar en dichter. Haar sculpturen zijn in vele Nederlandse steden in de openbare ruimte te zien, maar ook in musea zoals Beelden aan Zee te Scheveningen, waar zij dit najaar opnieuw een solotentoonstelling zal hebben.

Boekpresentatie do 28 mei
Tijdens de KunstRAI verschijnt Ik dicht je bij me, een bundel met eigen gedichten, in combinatie met haar tekeningen. Dichter en literatuurcriticus Tom van Deel zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen. De feestelijke boekpresentatie vindt plaats op donderdag 28 mei om 19.00 uur in onze stand.

Behalve het boek en een speciale editie met keuze uit vier verschillende prints toont 99 Uitgevers/Publishers op de KunstRAI ook een aantal van haar sculpturen.

ELVIRA WERSCHE Sammlung Weltensand

- post: 13 mei 2015

Sinds 2003 verzamelt Elvira Wersche van over de hele wereld zand in vele kleuren en legt hiermee complexe, uit geometrische patronen opgebouwde mozaïeken op vloeren van musea, kerken of synagogen. Wersche geniet internationale faam vanwege deze installaties en realiseerde talloze projecten in Korea, Duitsland, Verenigde Arabische Emiraten, Turkije, Schotland, Polen, Verenigde Staten, Hongarije, Portugal en Nederland. Zij is onlangs genomineerd voor de Jameel Prize 4 van het Victoria & Albert Museum London.

Zandinstallatie op KunstRAI
Speciaal voor de KunstRAI maakt Elvira Wersche een zandsculptuur in de solostand van 99 Uitgevers/ Publishers (stand 6). Tijdens de beursdagen is zij daar elke dag aan het werk.

Boekpresentatie vr 29 mei
Tijdens de KunstRAI verschijnt het boek Sammlung Weltensand – The Journey. De feestelijke boek- presentatie vindt plaats op vrijdag 29 mei om 19.00 uur in stand 6 van 99 Uitgevers/Publishers. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan schrijver en presentator Abdelkader Benali.

MARGOT DE JAGER Schilderijen

- post: 13 mei 2015

99 Uitgevers/Publishers toont op de KunstRAI recent werk van Margot de Jager. Zij noemt de plaatsen, planten en natuurscenes ‘plaatsen van verbeelding’. Ook al doet het aan bestaande landschappen en planten denken, de verbeelding staat centraal. Daarbij speelt het spelen met verf en ander materiaal een min of meer zelfstandige rol.

ROB NYPELS Foto’s

- post: 13 mei 2015

Fotograaf Rob Nypels woont en werkt in het Massif Central in de Franse Auvergne. Die omgeving vormde de basis voor een vernieuwende reeks landschapsfoto’s. De zachtheid van de gebruikte portretlens laat de vormen samenvloeien tot een abstract en kleurrijk geheel. In 2014 exposeerde Nypels in Huis Marseille een nieuwe serie foto’s, ditmaal met de stedelijke ruimte als onderwerp.

Bij 99 Uitgevers/Publishers verscheen in 2014 het boek Illuminations. Coloured Plates, met een tekst van Joost Zwagerman. Op de KunstRAI tonen wij een bij het boek verschenen nieuwe speciale editie van zes fotoprints.

ANKE RODER Schilderijen

- post: 13 mei 2015

Anke Roder werkte in 2013 dagelijks aan een groot project met als titel ‘Zon Maan Wolken’: elke dag schilderde zij op een houten paneeltje van 20 x 18.5 cm het licht van die dag in en rond Zandeweer, het dorp waar ze woont en werkt en dat is gesitueerd in de noordelijke kustomgeving van Groningen.

Ter gelegenheid van het bij 99 Uitgevers/Publishers in 2014 verschenen boek Zon Maan Wolken maakte Anke een verkoopeditie van schilderijtjes, waarvan tijdens de KunstRAI een nieuwe serie zal worden getoond.

HARM JAN BOVEN Foto’s

- post: 13 mei 2015

De impressionistische foto’s van Harm Jan Boven verbeelden een droomachtige wereld, gesitueerd in lege uitgestrekte landschappen, zoals we ze kunnen vinden in het noordelijke kustgebied van Groningen, het huidige woongebied van de kunstenaar.

Van Harm Jan Boven verschijnt in 2016 bij 99 Uitgevers/Publishers een publicatie met een overzicht van zijn fotografische werk. Ter gelegenheid hiervan verschijnt tijdens de KunstRAI een speciale editie met twee fotoprints in oplage.

HIEKE LUIK Tekeningen en sculpturen

- post: 13 mei 2015

Hieke Luik maakt tekeningen en beelden die laten zien hoe de natuur te werk gaat: niet door haar te imiteren maar door haar opnieuw uit te vinden. Een wezenlijk aspect van haar beeldhouwkunst is haar werkwijze, waarbij de beelden zich gedurende het ontstaansproces ‘spontaan’ ontwikkelen – tot de totale vorm het uiterlijk krijgt waarvan zij droomde.

In 2016 krijgt Hieke Luik een grote solotentoonstelling in museum Beelden aan Zee. Bij 99 Uitgevers/ Publishers verschijnt dan een publicatie met een overzicht van haar sculpturen en tekeningen. Op de KunstRAI tonen wij o.a. een speciale editie van twee kleine bronzen sculpturen, als crowdfunding voor het te verschijnen boek.

We hopen je te zien op de KunstRAI!

Hartelijke groet,
Mart. Warmerdam en Riëlle Boerland.

HIER – Robert Anker & Tjebbe Beekman

- post: 18 april 2015

Uitnodiging

We nodigen je van harte uit voor de boekpresentatie van

HIER – Robert Anker en Tjebbe Beekman

in de aula van het Gemeentemuseum Den Haag op woensdag 29 april om 16.30 uur.

Na het welkomstwoord van Benno Tempel, directeur Gemeentemuseum Den Haag, wordt het eerste exemplaar uitgereikt aan Tjebbe Beekman en Robert Anker. Vanaf 17.30 uur nodigen we je uit voor een drankje in Restaurant Gember in het naastgelegen GEM, Fotomuseum Den Haag.

Beeldend kunstenaar Tjebbe Beekman, vooral bekend van zijn indrukwekkende materieschilderijen op groot formaat, maakt met acrylverf geregeld kleine tekeningen in ‘zwart-wit’. Dichter en schrijver Robert Anker heeft zich door dertien van die tekeningen laten inspireren tot het maken van een gedicht.

Bij de bundel hoort een speciale editie: de print FREUD, bestaande uit een piëzografie van Tjebbe Beekman en het bijbehorende gedicht van Robert Anker, eveneens in een oplage van 99 genummerde en gesigneerde exemplaren. Deze tekening – in feite een intieme remake van Beekmans monumentale en spraakmakende schilderij Der Psychoanalytiker – en dit gedicht staan niet afgebeeld in de uitgave.

De bundel HIER verschijnt als tweede deel in de reeks 99 EDITIONS, in een gelimiteerde oplage van 99 genummerde en gesigneerde exemplaren Je kunt via onze webshop je bestelling plaatsen, zolang de voorraad strekt. Als je het boek op 29 april in ontvangst neemt, krijgt je de verzendkosten van € 15,00 retour. Bestellingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld.

VOOR EN NA HET MEESTERWERK – Harald Vlugt

- post: 18 april 2015

UITNODIGING

We nodigen je van harte uit voor de expositie ‘Voor en na het meesterwerk’ van Harald Vlugt.

Zaterdag 18, zondag 19 en zondag 26 april in Castellvm Aqvae, Hoge Duin en Daalseweg 21B te Bloemendaal, van 11.00-17.00 uur.

Joost Zwagerman, schrijver, dichter en essayist opent op zaterdagochtend 18 april om 11.00 uur de tentoonstelling.

Harald Vlugt toont in Castellvm Aqvae negen kunstwerken naar aanleiding van gedichten van Joost Zwagerman.

Vorig jaar verscheen bij 99 Uitgevers/Publishers de editie Voor en na het meesterwerk. De editie bestaat uit een publicatie met negen gedichten van Joost Zwagerman en bijbehorende collages plus een multiple van Harald Vlugt. De editie is verschenen in een oplage van 99 exemplaren.

Je kunt via onze webshop de editie bestellen, zolang de voorraad strekt.

WE LIKE ART @ ART ROTTERDAM

- post: 03 februari 2015

iris_post

In het Schiegebouw – tegenover de entree van kunstbeurs Art Rotterdam – maakt We Like Art een verkooptentoonstelling van nationaal en internationaal talent. Schilderijen, beelden en fotografie. Ervaren verzamelaars en beginnende kunstkopers hebben de keus uit ruim 150 goed betaalbare kunstwerken.

99 Uitgevers/Publishers doet al voor de vijfde keer mee aan een We Like Art show! We laten deze keer werk zien van Iris Le Rütte, Harm Jan BovenRob Nypels en Katinka Lampe.

Donderdag 5 t/m zondag 8 februari, Van Nellefabriek – Schiegebouw, Van Nelle-weg 1, 3044 BC Rotterdam.

TJEBBE BEEKMAN/ROBERT ANKER: HIER

- post: 03 februari 2015

Beeldend kunstenaar Tjebbe Beekman (1972) en dichter/schrijver Robert Anker (1946) zijn het afgelopen jaar een conversatie aangegaan via ‘zwart/witjes’, tekeningen met acrylverf. Robert Anker reageerde middels een gedicht op beelden uit het persoonlijke archief van Beekman. Deze correspondentie mondde uit in de bundel HIER, waarin twaalf tekeningen en gedichten zijn opgenomen.

De bundel HIER verschijnt in het voorjaar van 2015 als tweede deel in de reeks 99 EDITIONS, in een gelimiteerde oplage van 99 genummerde en gesigneerde exemplaren. De boekpresentatie vindt plaats in het Haags Gemeentemuseum.

Bij de bundel hoort een speciale editie: de print FREUD, bestaande uit een piëzografie van Tjebbe Beekman en het bijbehorende gedicht van Robert Anker, eveneens in een oplage van 99 genummerde en gesigneerde exemplaren. Deze (dertiende) tekening en dit gedicht staan niet afgebeeld in de uitgave: het is een bonus! Tijdens Art Rotterdam is de print FREUD bij Galerie Stigter Van Doesburg alvast te zien.

Uitgave boek: formaat 28 x 21.6 cm, 28 pag. binnenwerk in 8 pag. omslag, 12 afbn. in fc offset, genaaid (singersteek). Uitgave print: formaat 28 x 21.6 cm, piëzografie (Epson K3) op 310 grs Hahnemühle German Etching.

Prijs boek + print: € 99,00.

Teken nu in. Je kunt via deze link alvast je bestelling plaatsen. Nadat de bundel is verschenen, worden boek en multiple direct per aangetekende post toegestuurd (+ € 15,- verzendkosten). Bestellingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. Wacht niet te lang want het gaat hard!

WELTENSAND. ELVIRA WERSCHE

- post: 03 februari 2015

wersche_post

Elvira Wersche (1948) verzamelt sinds 2001 van over de hele wereld zand in vele kleuren en legt hiermee complexe, uit geometrische patronen opgebouwde mozaïeken op vloeren van musea, kerken, moskeeën en synagogen.

In mei 2015 verschijnt bij 99 Uitgevers/Publishers Sammlung Weltensand – The Journey. Het boek bestaat uit drie onderdelen. Het eerste deel is een rijk geïllustreerd overzicht van zestien Weltensand-installaties. Het tweede deel bevat zes teksten van kunsthistorici, filosofen en schrijvers over de betekenis van Sammlung Weltensand. Het derde deel, The Journey, is een verzameling foto’s en teksten, waarin Wersche verslag doet van haar reizen door de wereld en van haar innerlijke reis, aangevuld met relevante opmerkingen van bezoekers tijdens haar installaties/performances.

Op dit moment staat het project op de crowdfunding site van Voordekunst. In een filmpje doet Elvira een oproep haar project te steunen. Van harte aanbevolen!

AGENDA 2015

- post: 03 februari 2015

ART ROTTERDAM / 5-8 februari 2015
We Like Art @ Art Rotterdam

KUNSTRAI / 27-31 mei 2015
RAI Amsterdam

REALISME BEURS 15-18 JANUARI

- post: 18 december 2014

post_Realisme_1
De opening van Realisme is op woensdagavond 14 januari 2015. U ontvangt, als lid van onze nieuwsbrief, een gratis toegangskaart voor 2 personen voor de opening (toegangsprijs € 12,50 per persoon). Mocht u verhinderd zijn voor die avond dan kan de kaart ook op één van de andere dagen worden gebruikt.

Download hier je uitnodigingskaart, print hem uit en neem mee!

Uitnodiging_Realisme

In onze stand laten we werk zien van Harm Jan Boven, Anke Roder, Harald Vlugt, Katinka Lampe, Rob Nypels en Pijffers & Brizzi. Daarnaast hebben we een prachtige verzameling Special Editions, o.a. van Hans van Koolwijk, Iris le Rütte, Bjorn Staps, Paul Bogaers, Krijn van Noordwijk en Thomas Elshuis. En natuurlijk maken we ruimte voor onze boeken.

Realisme, beurs voor hedendaagse figuratie, 15 t/m 18 januari, Passenger Terminal, Piet Heinkade 27 Amsterdam, stand 5. Hieronder alvast een preview. Op Facebook is de komende weken meer te zien!

HARM JAN BOVEN OP REALISME

- post: 18 december 2014

Post_Realisme_2

Harm Jan Boven studeerde af als schilder, maar is in de loop der jaren steeds meer gaan fotograferen. Toch is zijn achtergrond als schilder uitermate essentieel gebleken voor zijn manier van fotograferen. Door met (sluiter)tijd, onscherpte en speciale filters te spelen, ontstaan adembenemende impressies van licht en kleur, die welhaast geschilderd in plaats van gefotografeerd lijken. De foto’s verbeelden een droomachtige wereld, gesitueerd in lege uitgestrekte landschappen, zoals we ze kunnen vinden in het noordelijke kustgebied van Groningen, het huidige woongebied van de kunstenaar.

Op Realisme 2015 tonen we van hem een aantal monumentale fotolandschappen. Tegelijkertijd zijn – rondom hetzelfde thema – van Anke Roder een aantal kleine geschilderde landschappen te zien.

Nog op zoek naar een toepasselijk kerstcadeau? De special edition ‘Bambi in de sneeuw’ van Harm Jan Boven is vanaf nu te bestellen! Digitale print, formaat 45 x 30 cm, oplage 30, prijs € 395,-.

PIJFFERS & BRIZZI OP REALISME

- post: 18 december 2014

Post_Realisme_3
Deze maand nog verschijnt Amsterdam Dreamtown, een handzaam ansichtkaartenboekje (met historische achtergrondinformatie plus plattegrond) met foto’s van Willem Pijffers en Emilio Brizzi. Ze wilden graag het individuele karakter van een aantal bijzondere huizen in de oude stadskern van Amsterdam benadrukken en bedachten daarvoor een ingenieus concept: ze fotografeerden historische panden, maakten die vrijstaand en plaatsten ze vervolgens in een exotische (stock)foto. Het effect is, behalve dat van de visuele verrassing, een nieuwe blik op deze panden, die normaal niet of nauwelijks opvallen in hun omgeving.

Special edition  Bij de publicatie van het boekje verschijnt een speciale editie: een fotoprint van molen De Gooyer. Deze molen is verschillende keren verplaatst, zoals veel molens in Amsterdam. Ze werden gebouwd op de muren van de stad om zoveel mogelijk wind te vangen. Als de muren werden verplaatst bij stadsuitbreidingen gingen de molens mee. De Gooyer arriveerde in 1814 op de huidige locatie, Funenkade 6. Tegenwoordig is brouwerij ’t IJ erin gevestigd. Na zoveel verhuizingen was, zo vonden Pijffers & Brizzi, de molen rijp voor een reisje naar China. Formaat: 48 x 36 cm, oplage 50, prijs € 295,- incl. boekje

HANS VAN KOOLWIJK OP REALISME

- post: 18 december 2014

Post_Realisme_4

Op 14 januari verschijnt bij 99 Uitgevers/Publishers Klank is Materie, een omvangrijk boek met alle belangrijke werken uit het oeuvre van Hans van Koolwijk, de pionier van de Nederlandse geluidkunst. Van Koolwijks innovatieve geluidkunst, die zich bevindt op het snijvlak van beeldende kunst en muziek, heeft door de jaren heen brede nationale en internationale erkenning gekregen.

Op Realisme 2015 is er een speciale rol weggelegd voor Hans van Koolwijk: hij opent de beurs met een Ballonnenperformance, waarin zeventig met helium gevulde ballonnen met luide fluittonen naar het plafond stijgen. De feestelijke boekpresentatie vindt daarna plaats in onze stand. In onze volgende nieuwsbrief meer hierover.

We kondigen nu alvast de special edition Bellen van Hans van Koolwijk aan: een set met zeven hangende porseleinen bellen van het welluidende Bone China. De eerste 30 sets kosten € 595,- per stuk (incl. boek); daarna € 695,-.

We wensen iedereen hele fijne feestdagen en een geweldig 2015!
We hopen jullie te zien op Realisme!

Riëlle Boerland en Mart. Warmerdam

AGENDA 2015

- post: 18 december 2014

REALISME BEURS / 15-18 januari 2015
Passenger Terminal Amsterdam
Opening: woensdag 14 januari (alleen voor genodigden)

ART ROTTERDAM / 5-8 februari 2015
International Book Art Fair Fenixloods I, Katendrecht

KUNSTRAI / 27-31 mei 2015
RAI Amsterdam

WE LIKE ART WESTERGASFABRIEK

- post: 03 september 2014

Net als vorig jaar neemt 99 Uitgevers/Publishers deel aan de beurs Start Buying Art, georganiseerd door We Like Art in de Westergasfabriek, met werk van kunstenaars in relatie met boeken uit ons fonds.

Marc Mulders is present met twee schalen, Schedels-Doods-Blauw, en twee bloemaquarellen. Van fotograaf Hans de Bruijn is er de foto die hij maakte van Jan Fabre, bekend van de cover van het boek Atelier: 90 kunstenaarsportretten. Ook Katinka Lampe’s multiple bij het boek Grace en twee foto’s van fotograaf Bjorn Staps uit het project Vermist zijn te zien in de Westergasfabriek.

Start Buying Art! Betaalbaar werk van ruim 100 toonaangevende kunstenaars in de Westergasfabriek in Amsterdam, van 4 t/m 7 september. Van harte aanbevolen!

ROB NYPELS IN DE MARSEILLAISE

- post: 03 september 2014

Van 13 september tot 7 december 2014 is de tentoonstelling De Marseillaise / vijftien jaar verzamelen’ te zien in Huis Marseille. De kern van de tentoonstelling wordt gevormd door vijf fotografen met wie Huis Marseille de afgelopen periode meermalen samenwerkte: Valérie Belin, Jacqueline Hassink, Naoya Hatekeyama, Sarah Jones en Rob Nypels.

Rob Nypels heeft als enige voor de optie gekozen om zijn werk in samenhang­ met dat van andere­ gelijkgestemden uit de collectie van Huis Marseille te exposeren­. Naast deze vijf solopresentaties zijn de overige zalen door Els Barents, directeur van Huis Marseille, en Rob Nypels ingericht met hoogtepunten uit de collectie.

In november verschijnt bij 99 Uitgevers/Publishers de nieuwe publicatie van Rob Nypels: Illuminations / Coloured Plates, met een inleiding van Joost Zwagerman. De presentatie zal plaatsvinden in Huis Marseille. Meer hierover in de volgende nieuwsbrief.

De speciale editie bij het boek is nog steeds verkrijgbaar: boek + print voor slechts € 195,- !

TAT TOO IN LIMBURGS MUSEUM

- post: 03 september 2014

Wie de geweldige tentoonstelling TAT TOO van fotograaf Krijn van Noordwijk in de Melkweg Galerie heeft gemist of gewoon nóg een keer wil zien: dat kan!

Vrijdag 19 september opent dezelfde tentoonstelling in het Limburgs Museum in Venlo en is daar nog te zien t/m 7 december. Als je bij de opening aanwezig wilt zijn, stuur dan een mailtje naar info@99uitgevers.nl.

De voor het boek TAT TOO gemaakte portretten van Michelle Wiegers, Belle Setton en Niels Brandts worden aan de museumcollectie toegevoegd en maken daardoor vanaf nu officiëel deel uit van het openbaar cultuurbezit van Limburg. Dat zal voor de geportretteerden, die geboren zijn in Limburg of daar hun wortels hebben, een bijzonder idee zijn.

Kijk hier voor meer informatie over de tentoonstelling.

Er zijn nog verschillende foto’s uit de speciale editie verkrijgbaar!

AGENDA

- post: 03 september 2014

We Like Art @ Westergasfabriek, Amsterdam van 4 t/m 7 september

De Marseillaise in Huis Marseille, Amsterdam, van 13 september t/m 7 december

TAT TOO in Limburgs Museum, Venlo, van 19 september t/m 7 december

Langs het spoor/Kees van de Meene in Spoorwegmuseum, Utrecht, tot 6 oktober

4 T/M 9 JUNI: KUNSTRAI 2014

- post: 24 mei 2014

Deze nieuwsbrief staat geheel en al in het teken van de komende KunstRAI!

De 30e editie van de KunstRAI vindt plaats van woensdag 4 tot en met maandag 9 juni, in Hal 7 (Amstelhal) van Amsterdam RAI, ingang Wielingenstraat. Je kunt ons vinden in stand 57.

We hebben een geweldige line-up en een heel feestelijk programma, waar we erg trots op zijn! In onze stand is werk te zien van Katinka Lampe, Bjorn Staps, Marijke de Goey, Krijn van Noordwijk, Hans de Bruijn, Rob Nypels, Harald Vlugt, Elvira Wersche en Anke Roder. Met uitzondering van de in Frankrijk wonende fotograaf Rob Nypels zijn al onze kunstenaars op de openingsavond aanwezig.

WO 4 JUNI: BOEKPRESENTATIE ATELIER

- post: 24 mei 2014

Op woensdag 4 juni om 19.00 uur is de boekpresentatie van Atelier: 90 kunstenaarsportretten van Hans de Bruijn. Joost Zwagerman schreef de inleiding.
Met portretten van o.a. Daan Roosegaarde, Reinoud van Vught, Sam Dillemans, Barbara Broekman en Marlene Dumas. Het eerste exemplaar zal worden uitgereikt aan Michiel Hogenboom, één van de geportretteerde kunstenaars en (mede)directeur van We Like Art. Joost Zwagerman en een aantal van de in het boek geportretteerde kunstenaars zullen bij de boekpresentatie aanwezig zijn.

DO 5 JUNI: KATINKA LAMPE SIGNEERT

- post: 24 mei 2014

Op donderdag 5 juni van 14.00-16.00 uur is er een ‘Meet & Greet’ met Katinka Lampe, van wie we een multiple tonen.
Katinka signeert die middag haar nieuwe boek Grace.
Check hier voor een interessant artikel over haar werk en de tentoonstelling in Museum van Loon.

VR 6 JUNI: MEET & GREET MET ZWAGERMAN & VLUGT

- post: 24 mei 2014

Vrijdag 6 juni van 19.30 tot 21.00 uur zijn Joost Zwagerman en Harald Vlugt aanwezig om de speciale editie van hun gezamenlijke publicatie Voor en na het meesterwerk te signeren. De speciale editie bestaat uit een dichtbundel en een multiple, in een oplage van 99 ex. Met deze primeur lopen we alvast vooruit op de officiële boekpresentatie en opening van de tentoonstelling met collages van Harald Vlugt bij Galerie Vous Etes Ici in Amsterdam, op 15 juni om 15.00 uur. De tentoonstelling zal daar worden geopend door Benno Tempel, directeur Gemeentemuseum Den Haag.

ZA 7 JUNI: ELVIRA WERSCHE & SAMMLUNG WELTENSAND

- post: 06 mei 2014

Zaterdag 7 juni van 14.00-16.00 uur is Elvira Wersche bij ons te gast. Voor het boek Sammlung Weltensand – The Journey, dat voorjaar 2015 verschijnt, start zij een crowdfunding project. Elvira maakte een installatie bestaande uit 256 geometrische aquarellen op het formaat van 12 x 12 cm. Op zaterdag 7 juni vertelt zij over haar project. Lees hier voor meer informatie over Sammlung Weltensand.

ZO 8 JUNI: KRIJN VAN NOORDWIJK SIGNEERT

- post: 06 mei 2014

Zondag 8 juni van 14.00-16.00 uur is fotograaf Krijn van Noordwijk aanwezig om zijn nieuwe boek TAT TOO te signeren.
De succesvolle tentoonstelling in de Melkweg Galerie is nog te zien t/m 15 juni.
Kijk ook even naar het beeldverslag van de spectaculaire boekpresentatie op 9 mei j.l. in de Melkweg Galerie.

EN VERDER NOG OP DE KUNSTRAI …

- post: 30 maart 2014

Van Marijke de Goey presenteren we in onze stand de multiple Tango Dancers, naar aanleiding van de plaatsing dit jaar van het gelijknamige mega-kunstwerk in Nieuw-Zeeland, op het landgoed van Alan Gibbs. De multiple wordt uitgegeven in een beperkte oplage van 30, als crowfunding voor het boek, dat volgend jaar bij ons verschijnt. Lees hier meer over de Tango Dancers.

Van Anke Roder tonen we een kleine verkoopeditie uit de serie Zon, Maan, Wolken naar aanleiding van de onlangs verschenen gelijknamige publicatie.

Van fotograaf Bjorn Staps is een preview te zien van zijn serie Vermist: foto’s van oproepen die mensen plaatsen om hun vermiste huisdier terug te vinden.
In het voorjaar van 2015 verschijnt bij 99 Uitgevers/Publishers een fotoboek over dit onderwerp.

Tenslotte is ook de speciale editie van de serie Illuminations/Coloures Plates van fotograaf Rob Nypels te zien in onze stand. Zijn boek komt dit najaar uit. De tekst zal geschreven worden door Joost Zwagerman. Lees hier meer over.

Enthousiast en nieuwsgierig? Stuur een mail naar info@99uitgevers.nl en we sturen je een digitale uitnodigingskaart voor 2 personen. De kaart is geldig gedurende alle beursdagen!

We hopen jullie te zien op de KunstRAI!

Hartelijke groet,

Mart. Warmerdam en Riëlle Boerland.

PS: Voor de early birds hebben wij een extra voordeel: tot aan de datum waarop een boek verschijnt, is het met 5 euro korting te bestellen via onze website. Op dit moment kan dat met het boek Atelier: 90 kunstenaarsportretten van Hans de Bruijn.

BREEZE OF LIGHT – Tessa Verder

De mysterieuze fotowerken van Tessa Verder (1967) zijn het resultaat van een zeer gedetailleerde werkwijze: op locatie door haar gefotografeerde landschappen of in de studio gemaakte portretten worden gemengd met fotografische uitsnedes van schilderijen van klassieke meesters zoals de Hollandse Jacob van Ruisdael. Haar werk is verwant aan de sfeer die de Duitse romantische schilder Caspar David Friedrich met zijn werk oproept. Zijn sublieme landschappen met vooral onheilspellende of karakteristieke natuurelementen stellen het gevoel en de beleving centraal. Tessa Verder komt daarbij in haar werk steeds dichter bij de kern van haar kunstenaarschap, dat door Friedrich als volgt werd verwoord: “Een schilder moet niet alleen schilderen wat hij voor zich ziet, maar ook wat binnen in hem leeft.”

Breeze of Light toont een overzicht van haar fotowerken van de afgelopen vijftien jaar en bevat teksten van Jurriaan Benschop en Tamara Sterman. Deze laatste plaatst het werk van Verder in het metamodernisme, een actuele stroming die sinds de jaren negentig in Europa steeds duidelijker vorm krijgt in de kunsten en de filosofie. Het metamodernisme is een reactie op het scepticisme en de ironie van het postmodernisme – dat weer een reactie was op het optimisme en vooruitgangsdenken binnen het modernisme. De houding van metamodernisten is oscillatie, oftewel het voortdurend heen en weer bewegen tussen het moderne geloof en de postmoderne ironie, tussen idealisme en pragmatisme. Sterman: “Naast de inhoudelijke kenmerken in het werk van Tessa Verder dat gezien kan worden als metamodernistisch, is het interessant dat tevens de beeldvorm zo dicht ligt op het concept van metaxis. (–) Door het letterlijk naast, tegen en langs elkaar plaatsen van facetten uit de natuur en uit de cultuur en dat tot een geheel te maken, ontstaat een extra betekenislaag. Aan de ene kant een zintuigelijke beleving, een afgeleide lijfelijke ervaring waarin de mens zich onderdeel voelt van de natuurlijke omgeving. En aan de andere kant de uitnodiging om via de geschilderde verbeelding los te komen van het aardse en sublimatie te vinden in een metafysische realiteit die bestaat voorbij de materiële wereld. De beleving schiet heen en weer tussen dit oneindige en het eindige. De beschouwer bevindt zich in het tussengebied, in-between.”

Bekijk hier het boek:

 

Speciale editie
Ter gelegenheid van het boek is een speciale editie uitgebracht, Blue Zone 2, in een beperkte oplage van 50. Het werk is samengesteld uit een foto, gemaakt op één van haar trektochten op een prachtige mistige vroege avond in de bergen van Zuid-Afrika, en uit fragmenten van drie verschillende schilderijen waaronder een 19e-eeuws bloemstilleven. De titel Blue Zone refereert aan de zogenaamde ‘blue zones’: vijf gebieden op de wereld waar bewoners gezonder, gelukkiger en langer leven dan gemiddeld ergens anders.

Bekijk hier de editie: editie Blue zone 2 Tessa Verder

Blue Zone 2 is in onze webshop te koop voor de bijzondere prijs van € 325,- (€ 450,- na 8 april 2018). Het formaat van de print is 30 x 45 cm (exclusief witrand, zonder lijst) en de oplage bedraagt 50 exemplaren. Als je de print bestelt, krijg je tezijnertijd een uitnodiging voor de officiële boekpresentatie. Het boek ligt daar voor je klaar of wordt op verzoek per post nagezonden.

Bestel hier de speciale editie

Verschijnt: april 2018
Teksten: Jurriaan Benschop, Tamara Sterman
Vormgeving: Mart. Warmerdam
Formaat: 24.5 x 30 cm
Uitgave: 75 fc afb., 144 p., hard cover
Prijs: € 35,00.

ALS PARELMOER – Gabriele Viertel & Elly de Waard

Eugène Brands 10 x verzameld

Van Gogh in Haarlem

HET LICHTE OOG HUILT KLEUREN – Frederique van Rijn

VAN GOGH IN HAARLEM – speciale editie

GEDROOMD LAND – Alice Brasser

OPALE ET ALBÂTRE – Michiel Schierbeek

GUTE NACHT EINSAMKEIT – Maria Barnas & Arjan van Helmond

HET SUIZEN VAN EEN ZACHTE STILTE. Margot de Jager

263 WHITE BOX PAINTINGS. Christiaan Kuitwaard

NU. Joost Zwagerman & Marc Mulders

Ik dicht je bij me. Iris Le Rütte

Sammlung Weltensand. The Journey – Elvira Wersche

HIER. Tjebbe Beekman en Robert Anker

Klank is materie. Hans van Koolwijk

Amsterdam Dreamtown – Pijffers & Brizzi

Illuminations. Coloured Plates – Rob Nypels

Voor en na het meesterwerk. Joost Zwagerman en Harald Vlugt

Atelier: 90 kunstenaarsportretten. Hans de Bruijn

TAT TOO. Krijn van Noordwijk

Zon Maan Wolken. Anke Roder

Langs het spoor. Het fotografische oog van Kees van de Meene

Grace. Katinka Lampe

IK-eiland /
Jan van Munster

Luilekkerlandschap /
Korrie Besems

Armando vs Armando

Collectie Manders. Naar eenvoud en verstilling

The Innocent Abroad /
Jasper de Beijer

Ed van Teeseling. Beeldhouwer

Tobeen. Eigenzinnig kubist, poëtisch realist /
Rosella Huber-Spanier

Stromend Geluk: Aquarium Oriental. Bjorn Staps

Carousel. Into the Mountains Thomas Elshuis

Bloem. Marc Mulders

Baest. Marc Mulders

Nachtlicht. De schilders van het nieuwe licht 1880-1940

Upset Down. Paul Bogaers

An meine Kinder. Debbie Saul

Deeltjes & golven. Gabriëlle van de Laak

Saltwaterbleeders. Michiel Hogenboom

Sammlung Weltensand. Elvira Wersche

De Wonderjaren. Michel Pellanders, Frank Groothof, Hannes Wallrafen

Atelier – vijftig kunstenaarsportretten. Hans de Bruijn

Born in Georgia. Hedendaagse kunst uit Georgië

DJ – Krijn van Noordwijk

Ontdek Haarlem en omgeving in 11 wandelingen

Totok II. Adriaan van Dis en Harald Vlugt

Surface tot Surface. Richard Galpin

Genaaid, gebonden. Borduurdagboek Seet van Hout

Avila. Sebastiaan Bremer