Nieuwsbrief

KUNSTRAI 2018 – 4 t/m 8 april

- post: 18 maart 2018

Graag nodigen we jullie uit voor de feestelijke opening van KunstRAI 2018 op woensdag 4 april. 99 Uitgevers/ Publishers is te vinden in stand 73. De gratis toegangskaart voor de KunstRAI vind je onderaan deze mail. Mocht je verhinderd zijn die dag: de beurs loopt tot en met zondag 8 april.

We laten werk zien van o.a. Frederique van Rijn, Michiel Schierbeek, Tessa Verder, Christiaan Kuitwaard en Gabriele Viertel, van wie de afgelopen tijd een boek bij ons verscheen. We zijn al een tijdje bezig met de voorbereidingen van het boek van Roos Holleman. Kort geleden is daar Lynne Leegte aan toegevoegd, waarvan we twee schitterende edities kunnen laten zien, als crowdfunding voor haar nog te verschijnen boek.

Dit jaar doen we mee aan het avondprogramma op donderdag 5 april, A CURIOUS AFFAIR, georganiseerd door Qlick Gallery en bedoeld voor jonge kunstliefhebbers. Deze avond zal in het teken staan van het beleven van kunst op verschillende manieren, met meer inzicht, nieuwe introducties en uiteraard nieuwe ontmoetingen. Met o.a. een interactief gesprek met als onderwerp “hoe start ik met het verzamelen van kunst” aan de hand van het boek Ontroerend Goed van kunstkenners- en verzamelaars Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen. Zij zullen tijdens deze avond in discussie gaan met een jonge collectioneur. Daarnaast is er een kunstquiz onder de bezielende leiding van quizmaster Kris van der Hart en uiteraard is de befaamde rondleiding in het donker weer een onderdeel van A Curious Affair. Stuur ons een mail als je hieraan mee wil doen!

TESSA VERDER – Breeze of Light

- post: 18 maart 2018

De mysterieuze fotowerken van Tessa Verder (1967) zijn het resultaat van een zeer gedetailleerde werkwijze: op locatie door haar gefotografeerde landschappen of in de studio gemaakte portretten worden gemengd met fotografische uitsnedes van schilderijen van klassieke meesters zoals de Hollandse Jacob van Ruisdael. Haar werk is verwant aan de sfeer die de Duitse romantische schilder Caspar David Friedrich met zijn werk oproept. Zijn sublieme landschappen met vooral onheilspellende of karakteristieke natuurelementen stellen het gevoel en de beleving centraal. Tessa Verder komt daarbij in haar werk steeds dichter bij de kern van haar kunstenaarschap, dat door Friedrich als volgt werd verwoord: “Een schilder moet niet alleen schilderen wat hij voor zich ziet, maar ook wat binnen in hem leeft.”

Breeze of Light toont een overzicht van haar fotowerken van de afgelopen vijftien jaar en bevat teksten van Jurriaan Benschop en Tamara Sterman. De boekpresentatie vindt begin april plaats in Berlijn. Meer informatie over de boekpresentatie in Nederland volgt! Je kunt het boek inkijken en bestellen via onze website.

Op de KunstRAI laten we enkele foto’s uit het boek zien. En je hebt nog tot 8 april de kans om de editie voor een voordelige prijs te bemachtigen!

ROOS HOLLEMAN – Aviarmy

- post: 18 maart 2018

Het bijzondere talent van Roos Holleman (1989) werd al meteen na haar afstuderen in 2012 aan de St. Joost Akademie in Breda ontdekt. Zij werd door NRC Handelsblad als een van de tien meest getalenteerde afstudeerders van Nederland gespot. Tegenwoordig woont en werkt Roos Holleman in Kopenhagen (DE). In korte tijd werkte zij aan een indrukwekkend oeuvre dat zich in diverse museale en particuliere collecties bevindt.

Holleman tekent met grafiet en pastelkrijt allerhande curiositeiten uit de natuur, vooral vogels. Zelf omschrijft ze haar werk als ‘visuele autopsie’. De drang om te willen weten is van alle tijden en maakt haar thematiek tijdloos. Maar het verschil tussen haar werk en wetenschappelijke illustraties is groot. Haar tekeningen, meestal op zeer groot formaat, zijn pretentieloos in hun eenvoud en van een poëtische schoonheid. Beeldend kunstenaar Marc Mulders over Holleman: “… met een zeer verfijnd handschrift, kennis van de anatomie en begrip voor huid- en stofuitdrukking zijn haar werken imponerend en ‘aanraakbaar’.”

In het najaar van 2018 verschijnt bij 99 Uitgevers/ Publishers haar boek The Center of Attention, met tekstbijdragen van Alexander Reeuwijk en Brenda Tempelaar. De vormgeving wordt verzorgd door Mart. Warmerdam.

Voor de crowdfunding van het boek maakte Roos een unieke serie van 30 pasteltekeningen van allerlei soorten kolibries, genaamd Aviarmy. De serie is een hommage aan zowel de natuurhistorie als de mythologie, waarin de Azteekse oorlogsgod een kolibrie is. Daarnaast staat de kolibrie symbool voor onafhankelijkheid, optimisme en een vreugdevol leven.

99 Uitgevers/Publishers toont op de KunstRAI van 4 t/m 8 april a.s. in stand 73 een wand met een selectie uit de serie Aviarmy.

LYNNE LEEGTE – Glass / Home

- post: 18 maart 2018

Lynne Leegte (1965) is beeldhouwer in de ruimste zin van het woord. Ze maakt sculpturen, foto’s en installaties over universele thema’s en de ongekende schoonheid daarvan. Het idee bepaalt het materiaal. Het klassieke albast werd gebruikt voor ‘The library’, gebeeldhouwde boeken in de Artis Bibliotheek; print op zijde voor ‘Consolation’, monumentale zakdoeken in de Grote kerk in Lochem; staal en licht voor de installatie ‘Windows’ voor het recente Amsterdam Light Festival.

Haar kijk als beeldhouwer wil ze in de foto’s voortzetten. Door de lens al zien wat het gaat opleveren met behulp van materialen zoals olie en vaseline. De filters zijn echt en niet door digitale beeldbewerking verkregen.

Bij 99 Uitgevers/Publishers verschijnt in 2018 het boek Still met een overzicht van haar werk. Ter gelegenheid hiervan zijn twee edities uitgebracht. De editie Glass is een serie van vijftien opnames van een glas water, vastgelegd op 2 maart 2018 tussen 11:23 en 15:07 uur. Elke opname heeft zijn eigen tijdstip en is een unieke print. Door de typische filter is er een referentie naar oude meesters van de schilderkunst. Techniek: digitale print op 315 grs Etching Cotton Rag Paper. Formaat: 35 x 30 cm. Prijs boek + print: € 850,- (incl. 6% btw). Home ontstond door de proefopstelling van een installatie met glas en water. Een intieme huiselijke setting met eindeloze reflecties. Oplage: 30. Techniek: digitale print op 315 grs Etching Cotton Rag Paper. Formaat: 50 x 35 cm. Prijs boek + print: € 425,- (incl. 6% btw).

Via deze link kun je de PDF openen en de twee edities bekijken:
Lynne Leegte_Glass – Home_99 Publishers_C

Je kunt je bestelling doorgeven per e-mail. Wij nemen dan contact met je op.

99 Uitgevers/Publishers toont op de KunstRAI van 4 t/m 8 april a.s. in stand 73 de twee edities.

AGENDA

- post: 18 maart 2018

KUNSTRAI 2018
stand 73 met o.a. Roos Holleman, Frederique van Rijn, Eugène Brands, Tessa Verder, Michiel Schierbeek, Gabriele Viertel, Lynne Leegte, Christiaan Kuitwaard
4-8 april 2018

EUGÈNE BRANDS – VAN HUISKAMER TOT HEELAL
tentoonstelling in Cobra Museum Amstelveen
t/m 27 mei 2018

LEZING OVER ‘EUGÈNE BRANDS 10 X VERZAMELD’
door auteur Ruud Lapré in Boekhandel Blokker, Binnenweg 138, Heemstede
woensdag 21 maart van 10.30-11.30 uur (reserveren: 023-5282472)

BEGRENSD OPPERVLAK – DROOMLANDSCHAPPEN
groepstentoonstelling met o.a. Tessa Verder in het Provinciehuis Noord-Holland (Paviljoen Welgelegen), Dreef 3, Haarlem
t/m 11 mei 2018

TWEE BOEKPRESENTATIES + ART LUNCH

- post: 09 januari 2018

Allereerst wensen we je een heel goed 2018! We beginnen dit jaar met twee boekpresentaties en een Art Lunch.

In de vorige nieuwsbrief heb je alles kunnen lezen over de vijfde 99 Edition, Als Parelmoer, van Elly de Waard en Gabriele Viertel. De presentatie is a.s. zaterdag 13 januari om 15.00 uur in Kunstcentrum Haarlem.

Deze nieuwsbrief gaat over het boek Eugène Brands 10 x verzameld en de tentoonstelling Eugène Brands – van huiskamer tot heelal.

EUGÈNE BRANDS 10 X VERZAMELD

- post: 09 januari 2018

TENTOONSTELLING & BOEKPRESENTATIE

Vrijdag 19 januari, van 17.00-20.00 uur, opent de tentoonstelling Eugène Brands – van huiskamer tot heelal in het Cobra Museum in Amstelveen, met introducties van Xander Karskens, artistiek directeur Cobra Museum, wetenschapsjournalist Govert Schilling en kunstenaar Folkert de Jong. Namens het Cobra Museum nodigen we je van harte uit om hierbij aanwezig te zijn. RSVP vóór 15 januari via openingen@cobramsueum.nl.

Deze avond wordt ook het boek Eugène Brands 10 x verzameld van Ruud Lapré gepresenteerd. Dit boek vormde de aanleiding voor deze tentoonstelling. In het boek en de tentoonstelling worden veelal werken getoond van Brands die niet eerder in het openbaar te zien waren, vanaf de beginperiode (1938) tot aan zijn laatste gouache (2000). Het is een groot retrospectief met meer dan honderd werken. De expositie duurt t/m 27 mei 2018.

Kunstpublicist en -verzamelaar Ruud Lapré (1942) ontdekte dat er in zijn netwerk veel verzamelaars zijn die een respectabele collectie van werken van Eugène Brands (1913-2002) in hun bezit hebben. Vanuit dit gegeven ontstond bij hem het idee om hierover een boek te publiceren. Een collectioneur heeft de collectie veelal dicht in de buurt om er van te genieten. Dit boek respecteert de intimiteit van die biotoop, deelt die met kijker en lezer, en biedt tegelijkertijd een ode aan de kunstenaar. Lapré heeft voor het boek tien particuliere verzamelaars van het werk van Brands geïnterviewd. Hans de Bruijn – bekend van de twee Atelier-boeken – maakte voor het boek van elke verzamelaar een prachtig fotoportret.

COLLECTOR’S EDITION

Om het boek financieel mogelijk te maken, verscheen er een speciale editie van vier verschillende prints naar olieverfschilderingen op papier van Eugène Brands, beschikbaar gesteld door de dochter van de kunstenaar, Eugénie Brands, en de Stichting Eugène Brands. Elke print verscheen in een oplage van 25, is genummerd en voorzien van het geautoriseerde stempel van de stichting.

Deze unieke Collector’s Edition is te koop voor slechts € 295,- per print (incl. btw). Vis boven bloemen, Het vogelvoeren en Landschap zijn giclee-prints, gedrukt in 4-kleuren op 310 grs Hahnemühle German Etching Paper, beeldformaat: 27.5 x 29.5 cm. Meisje met palet is een zeefdruk, gedrukt in 10-kleuren op 275 grs Rives BFK Paper. Beeldformaat: 23.5 x 29.5 cm. Bij de editie hoort ook het boek Eugène Brands 10 x verzameld.

Bekijk hier de vier edities: eugene_brands_prints 

Bestellen kan ook, ga naar onze webshop

AGENDA

- post: 08 januari 2018

ALS PARELMOER
Elly de Waard & Gabriele Viertel
Kunstcentrum Haarlem, Gedempte Oude Gracht 117 Haarlem
opening 13 januari / art lunch 28 januari / expositie t/m 3 februari 2018

EUGÈNE BRANDS – VAN HUISKAMER TOT HEELAL
Zaterdag 20 januari 2018 opening tentoonstelling en boekpresentatie
Cobra Museum Amstelveen
expositie t/m 27 mei 2018

LUCEBERT
met o.a. Frederique van Rijn en Arjan van Helmond
Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22 in Den Haag. Opening zaterdag 27 januari, 16.00 uur door Wim Hazeu, Lucebert’s biograaf
t/m 17 maart 2018

ALS PARELMOER – Gabriele Viertel & Elly de Waard

- post: 17 december 2017

TENTOONSTELLING & BOEKPRESENTATIE

We nodigen je van harte uit voor de opening en boekpresentatie van Als Parelmoer op zaterdag 13 januari 2018 om 15.00 uur in Kunstcentrum Haarlem. De opening zal worden verricht door Daan Cartens, auteur/dichter en conservator van het Literatuurmuseum in Den Haag. Van 13 januari t/m 3 februari 2018 zijn de foto’s en gedichten van Als Parelmoer te zien in Kunstcentrum Haarlem, Gedempte Oude Gracht 117-121 te Haarlem.

Beeldend kunstenaar Gabriele Viertel (1969) maakte zestien foto’s. Dichter Elly de Waard (1940) heeft zich door die foto’s laten inspireren en plaatste er haar gedichten bij. Hun samenwerking mondde uit in de bundel Als Parelmoer. Over haar samenwerking met Viertel zegt De Waard: “Door het combineren van haar foto’s met mijn gedichten ben ik in staat om een tot nu toe tamelijk onbekende kant van mijn werk – seksualiteit en erotiek – te belichten en wel op een manier die in de moderne wereld van verkrachting, verminking van geslachtsdelen en geweld tegen vrouwen, naar de achtergrond is verdreven, namelijk voorzien van schoonheid, tederheid, liefde en met een als tegengif zeer zinvolle en aangename glamour. Aan de andere kant werpen mijn gedichten ook een nieuw en verrassend licht op Gabriele’s foto’s. Ze krijgen er een diepere gelaagdheid door”.

Gabriele Viertel fotografeert al vanaf haar jeugd maar pas sinds enkele jaren is ze zich hiermee als zelfstandig kunstenaar gaan profileren. Sinds 2011 werkt ze fulltime als fotograaf. Haar werk kenmerkt zich door de klassieke fotografie te combineren met surrealistische elementen, waarbij ze voornamelijk onder water fotografeert. Ze ontving in de weinige jaren dat ze nog maar bezig is al verschillende internationale prijzen en nominaties. Ze exposeerde in de VS en Europa, zoals onlangs in Orléans, Frankrijk. Viertel woont en werkt in Eindhoven.

Elly de Waard schreef meer dan vijftien jaar over popmuziek voor de Volkskrant en Vrij Nederland en gold als een der spraakmakers op dit terrein. Ze debuteerde in 1978 als dichter met de bundel Afstand. In de jaren tachtig was Elly de Waard actief in de vrouwenbeweging, met name de literaire kant. Haar rijke poëtische oeuvre omvat inmiddels ruim 850 gedichten, gepubliceerd in meer dan 15 bundels.

Als Parelmoer verschijnt als vijfde deel in de reeks 99 Editions, in een gelimiteerde oplage van 99 exemplaren. Bij de bundel hoort een gesigneerde print van de foto Hunting van Gabriele Viertel, eveneens in een oplage van 99, formaat 32.5 x 23 cm, geprint op 305 grs Hahnemühle Photo Rag Ultra Smooth Paper. Prijs boek + print: € 99,-.

Bekijk hier de print en enkele spreads uit de bundel.

Je kunt de editie ook alvast reserveren.

ART LUNCH
Op zondag 28 januari 2018, tijdens de Nationale Poëzieweek, organiseren we een Art Lunch in Kunstcentrum Haarlem, te midden van de foto’s en de poëzie van Gabriele Viertel en Elly de Waard, die beiden aanwezig zullen zijn. Speciaal voor deze lunch komt artblogger Anna H. Lucy vanuit Polen naar Haarlem om te vertellen over deze bijzondere combinatie van kunst en poëzie. Er is heerlijk eten, verzorgd door Kunst & Staal, door Sabien Bosman. Prijs: € 29,95.

Je kunt hier inschrijven voor de Art Lunch. Let op: er zijn slechts 40 plaatsen beschikbaar!

PRACHTIGE CADEAU’S

- post: 17 december 2017

Nog op zoek naar een mooi cadeau? Je hebt nog een paar dagen de tijd om te bestellen! Prachtige cadeaus, bijvoorbeeld ons nieuwste boek, Eugène Brands 10 x verzameld! Of een editie (boek + kunstwerk). We hebben er verschillende op voorraad. Wij staan voor u klaar!

Bekijk hier onze speciale edities

Armando vs Armando

Armando vs Armando toont een representatief overzicht van het meest recente beeldende werk van de veelzijdige kunstenaar Armando (Amsterdam, 1929). De titel van deze uitgave verwijst naar de manier waarop Armando zich door middel van zijn recente werk verhoudt tot zijn eigen leven en œuvre, dat als uitzonderlijk rijk en omvangrijk beschouwd kan worden.

Nog elke dag werkt Armando in zijn atelier. Ofschoon zijn thema’s en techniek niet wezenlijk zijn veranderd, spreekt uit het late werk, ontstaan in de afgelopen jaren, een zekere bevrijding. Onder de doeken bevinden zich grootse en spannende abstracte studies die lijken te verwijzen naar mysterieuze en hogere zaken die het leven van alledag overstijgen. Tegelijkertijd hebben die bewuste werken aardse titels zoals Blau, Gestrüpp en Schwarzes Bild.

Schrijver en filmmaker Cherry Duyns, levensvriend van Armando, heeft speciaal voor deze uitgave minutieus in woord en beeld vastgelegd hoe een schilderij van Armando tot stand komt: van het type kwast en de noodzakelijke koffie tot aan de gasten die in en uit het atelier lopen terwijl de schilder stug doorschildert. Duyns portretteert Armando niet als een mythe, maar als een aardse en hard werkende kunstenaar. Met zijn observaties van de scheppende Armando gunt hij ons een blik op dat magische en ongrijpbare moment waarin een kunstwerk ontstaat.

Uitgave ism Cobra Museum 

Tekst: C. Duyns, K. Weitering
 

Uitgave: 28.5 x 22.5 cm, 48 pag., hard cover
ISBN 978-90-78670-30-8
Winkelprijs: € 10,00

Niet meer leverbaar

Eugène Brands 10 x verzameld

Van Gogh in Haarlem

VAN GOGH IN HAARLEM – speciale editie

GEDROOMD LAND – Alice Brasser

HET SUIZEN VAN EEN ZACHTE STILTE. Margot de Jager

263 WHITE BOX PAINTINGS. Christiaan Kuitwaard

Sammlung Weltensand. The Journey – Elvira Wersche

Klank is materie. Hans van Koolwijk

Zon Maan Wolken. Anke Roder

Grace. Katinka Lampe

IK-eiland /
Jan van Munster

Collectie Manders. Naar eenvoud en verstilling

Ed van Teeseling. Beeldhouwer

Tobeen. Eigenzinnig kubist, poëtisch realist /
Rosella Huber-Spanier

Bloem. Marc Mulders

Nachtlicht. De schilders van het nieuwe licht 1880-1940

Deeltjes & golven. Gabriëlle van de Laak

Saltwaterbleeders. Michiel Hogenboom

Sammlung Weltensand. Elvira Wersche

Born in Georgia. Hedendaagse kunst uit Georgië

Ontdek Haarlem en omgeving in 11 wandelingen

Genaaid, gebonden. Borduurdagboek Seet van Hout