Menu

Verschenen: 15 januari 2015
Vormgeving: Mart. Warmerdam
Druk: Zwaan
Formaat: 19.5 x 24.5 cm
Uitgave: tweetalig (EN-NL), 250 fc afb., 216 p., integraal gebonden
Prijs: € 27,50

Klank is materie. Hans van Koolwijk

Ontelbaar veel geluidmachines heeft beeldend kunstenaar Hans van Koolwijk (1952) inmiddels op zijn naam staan. Van Koolwijk is gefascineerd door klank. Hierbij speelt de multi-zintuiglijke waarneming – geluid dat te horen, te zien en zelfs te voelen is – een belangrijke rol. Objectieve natuurkundige verschijnselen worden veredeld, getransformeerd tot unieke, onalledaagse werken. De geluidmachines van Van Koolwijk werken in op het gevoel, ze verwonderen en ontroeren. Hij heeft door de jaren heen een breed en internationaal netwerk opgebouwd en krijgt veel erkenning voor zijn innovatieve geluidkunst, die zich bevindt op het snijvlak van beeldende kunst en muziek. In 2010 was er een grote overzichtstentoonstelling van Van Koolwijks werk te zien in Muziekgebouw aan ‘t IJ.

De Klankkaatser, een van de sleutelwerken in de carrière van Hans van Koolwijk, werd onlangs voor twee jaar geïnstalleerd in het Zwitserse museum Technorama. In deze eivormige ruimte van tien meter hoog kunnen vijf mensen tegelijk staan. Het ei bevat een lichtinstallatie en een geluidmachine waaruit gecomponeerde klanken klinken, die door de gehele wand worden weerkaatst naar een centraal punt op oorhoogte. Omdat de klanken niet uit één bepaalde richting komen, maar van alle kanten, ervaren de luisteraars in dat punt de sensatie alsof de klanken ín hun hoofd worden gecreëerd.

Klank is materie bevat alle belangrijke werken uit het rijke œuvre van deze pionier van de Nederlandse geluidkunst. In de tekst wordt veelvuldig verwezen naar unieke geluid-en filmfragmenten die zijn terug te vinden op een speciaal bij dit boek ontwikkelde website.

Ruud en Marga Lapré: 25 jaar plezier in kunst

63 x 72 – Robert Zandvliet

MORFINE – Adriaan van Dis & Berend Strik

CAROLINE VAN DER VEGT – Werken 2001-2015

128 WHITE BOX PAINTINGS – Christiaan Kuitwaard

THE CENTRE OF ATTENTION – Roos Holleman

ROUND TRIP – Jan Maarten Voskuil

STAGE OF BEING – Robert Zandvliet

Eugène Brands 10 x verzameld

Van Gogh in Haarlem

VAN GOGH IN HAARLEM – speciale editie

GEDROOMD LAND – Alice Brasser

HET SUIZEN VAN EEN ZACHTE STILTE. Margot de Jager

263 WHITE BOX PAINTINGS. Christiaan Kuitwaard

Sammlung Weltensand. The Journey – Elvira Wersche

Zon Maan Wolken. Anke Roder

Grace. Katinka Lampe

IK-eiland /
Jan van Munster

Armando vs Armando

Collectie Manders. Naar eenvoud en verstilling

Ed van Teeseling. Beeldhouwer

Tobeen. Eigenzinnig kubist, poëtisch realist /
Rosella Huber-Spanier

Bloem. Marc Mulders

Nachtlicht. De schilders van het nieuwe licht 1880-1940

Deeltjes & golven. Gabriëlle van de Laak

Saltwaterbleeders. Michiel Hogenboom

Sammlung Weltensand. Elvira Wersche

Born in Georgia. Hedendaagse kunst uit Georgië

Ontdek Haarlem en omgeving in 11 wandelingen

Genaaid, gebonden. Borduurdagboek Seet van Hout

Nieuwsbrief

Wat je bezit is op weg naar anderen

- post: 13 april 2021

25 jaar plezier in kunst

Het eenregelige gedicht ‘Wat je bezit is op weg naar anderen’ van Willem Hussem diende als motto voor het vorig jaar bij ons verschenen boek 25 jaar plezier in kunst. Over kunst, kunstbeleving en collectiebeheer van Ruud en Marga Lapré.

Een groot aantal, veelal oudere verzamelaars denkt na over wat er gaat gebeuren met hun kunstcollectie op het moment dat men bijvoorbeeld besluit om kleiner te gaan wonen. Wat gaat er straks naar de eventuele kinderen? Kan men iets schenken aan musea of zorginstellingen, zoals het kunstverzamelaarsechtpaar Lapré bij leven doet.

En hoe wordt je een collectioneur? Hoe komt een collectie tot stand? Dit boek neemt je mee in de wereld van twee kunstliefhebbers met maar één doel: hun liefde voor de kunst met de lezer te delen. Hen de ogen te doen openen voor schoonheid, voor de betekenis van het zichtbare en het onzichtbare. Ze dragen de boodschap uit dat in ieder mens in potentie een kunstliefhebber schuilt. Met dit verhaal hopen ze dat gevoel te voeden. Na het lezen van dit boek kun je niet anders dan concluderen dat Ruud en Marga Lapré daar ruimschoots in geslaagd zijn.

De boekpresentatie vond plaats in kleine kring, verdeeld over verschillende locaties – vanwege corona. Marcella Kuiper, van Cella Vie Produkties, maakte een registratie van de boekpresentatie in Museum Jan in Amstelveen en een kort interview met Ruud en Marga Lapré.

Collectie Manders

Ons eerste boek over een particuliere kunstverzameling was Collectie Manders. Naar eenvoud en verstilling (inmiddels uitverkocht) over de collectie van Theo en Micheline Manders.

Het boek bevat een selectie uit de indrukwekkende verzameling van honderden werken van kunstenaars van de Nederlandse naoorlogse abstractie, waaronder Jan Schoonhoven, Ad Dekkers, Willem Hussem, Piet Ouborg, Edgar Fernhout, Carel Visser en herman de vries. Een selectie werken uit de Collectie Manders werd in 2013 getoond in Museum Van Bommel van Dam in Venlo. Het boek ontstond in een bijzonder fijne samenwerking met Theo en Micheline Manders en Rick Vercauteren, toenmalig directeur van Museum Van Bommel Van Dam.

Eugène Brands. 10 x verzameld

In 2017 verscheen bij ons Eugène Brands, 10 x verzameld, geschreven door kunstpublicist en verzamelaar Ruud Lapré, die hiervoor tien particuliere verzamelaars interviewde, allen met een respectabele verzameling van werken van Eugène Brands. Het boek geeft een interessante kijk op wat verzamelaars van kunst beweegt: niet alleen wat ze verzamelen, maar vooral hoe en waarom. Een groot deel van deze werken was te zien – voor het eerst voor publiek – in een overzichtstentoonstelling van Eugène Brands in het Cobra Museum in Amstelveen.

Onlangs lazen we dat kunstverzamelaar Marieke Sanders vijf musea blij maakte met schenkingen uit haar verzameling. En de nalatenschap van kunstverzamelaar Bart Spoorenberg is volledig geschonken aan Teylers Museum. Veel verzamelaars hebben een adviseur voor het onderbrengen van hun collecties.

Hoe leuk is het, als er een boek gemaakt wordt van de collectie als die nog intact is? Dat kan een boek zijn in een kleine oplage, voor familie, vrienden, relaties. Verhalen over hoe de collectie tot stand is gekomen. Met veel foto’s waarop je kunt zien hoe de kunst tot zijn recht komt in de woonomgeving. Soms is het verschijnen van zo’n boek ook dé gelegenheid om er een museale tentoonstelling van te organiseren. Altijd boeiend om te zien wat de drijfveren waren om juist deze kunst te verzamelen.

Op dit moment zijn we opnieuw bezig met een boek over een toonaangevende particuliere kunstverzameling. Het boek verschijnt binnenkort, echter niet in de winkel: het wordt op uitdrukkelijk verzoek uitsluitend binnen de kring van familie, vrienden en bekenden verspreid. Het is voor ons iedere keer weer een feest om een kunstverzamelaarsboek te kunnen maken.

Diepe liefde voor het mooie boek

- post: 13 april 2021

In november van het vorige jaar publiceerde EW Magazine (Elseviers Weekblad) een artikel over kunstwerken in een kleine oplage. Leuk dat onze serie 99 Editions erin genoemd werd. Begin dit jaar kregen we weer aandacht in EW Magazine met een mooi artikel van Joppe Gloerich over twee kleine uitgeverijen die prachtige boeken maken. Lees hier het artikel.

Uit het archief: Illuminations

- post: 13 april 2021

De fluisterende oogopslag van Rob Nypels

“Rob Nypels beschikt over een oogopslag die in staat is bijna onhoorbaar te fluisteren. Wie begiftigd is met die zeldzame oogopslag, vergroot de kans dat de nabije omgeving, maar ook een ver en weids landschap, of een besneeuwde bergtop, zich tonen in hun doorgaans verborgen weerloosheid. Nypels weet die weerloosheid juist te ontsluieren. (–) Sommige fotografen overmeesteren. Andere fotografen láten zich overmeesteren. Tot die tweede categorie behoort Rob Nypels”.

Aldus Joost Zwagerman in zijn begeesterd voorwoord van het boek Illuminations. Coloured Plates van kunstenaar Rob Nypels, dat in 2014 bij ons verscheen. Bij het boek horen maar liefst twee speciale edities met een ruime keuze uit verschillende prachtige prints, die in 3 formaten verkrijgbaar zijn. Geïnteresseerd? Kijk hier voor meer informatie. Of maak een afspraak om de prints bij ons te bekijken, je bent van harte welkom.

KunstRAI?

- post: 13 april 2021

Vorig jaar maart werd de Tefaf abrupt afgebroken vanwege de Corona-uitbraak. Sindsdien hebben er geen kunstbeurzen meer plaatsgevonden in Nederland.

Als alle maatregelen ter bestrijding van het Corona-virus nu snel resultaat opleveren, gaat de KunstRAI, die is gepland van 20 t/m 24 mei 2021, hopelijk door. We zullen jullie daar zeer binnenkort meer over berichten. Onze dozen voor de beurs staan al ingepakt. We laten werk zien van Margot de Jager, Tammo Schuringa, Beth Namenwirth, Robert Zandvliet, Christiaan Kuitwaard en Margot Berkmans.

Hopelijk tot op de KunstRAI,

Mart. en Riëlle

Kameleon Kleur & Stijl

- post: 13 april 2021

Tot slot nog een kort bericht: het nieuwe bedrijf van Riëlle, Kameleon Kleur & Stijl, heeft nu een website. Nieuwsgierig? Neem hier een kijkje of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

K E R S T C A D E A U – T I P S

- post: 18 december 2020

Aan het einde van dit bizarre jaar nog een bericht van ons. Corona heeft voor ons allemaal voor veel verandering gezorgd. Ook voor 99 Uitgevers/ Publishers: beurzen gingen niet door, boekpresentaties vonden plaats in kleine kring of zijn uitgesteld, boeken en exposties werden verschoven naar het volgende jaar. Toch hebben we een paar mooie projecten kunnen doen èn is er het een en ander in voorbereiding!

Vol goede moed beginnen we aan het nieuwe jaar. We wensen jullie bovenal een gezond & positief 2021!

Riëlle en Mart.

Ben je nog op zoek naar een origineel en betaalbaar cadeau voor onder de kerstboom?

We hebben een kleine selectie uit ons fonds voor je gemaakt.

Boek, 23 x 17 cm, 128 p., prijs € 19,50,-.

De komst van het gas- en elektrisch licht veranderde het dagelijks leven van de 19e eeuwse burgers ingrijpend. Steden kregen na zonsondergang een lumineus aanzien, wat een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefende op een grote groep schilders, onder wie Isaac Israels, George Hendrik Breitner, Leo Gestel en Jan Sluijters. ‘Nachtlicht’ geeft een fascinerend beeld van het nachtelijke stadsleven in die tijd.

bestel hier

Piëzografie, 31 x 23 cm, oplage 99 ex., prijs € 99,-. (incl. boek)

Marieke Lucas Rijneveld schreef speciaal voor de 99 Edition ‘Etalagegeluk’ tien gedichten over een meisje dat zich jongen voelt – een cyclus over de zoektocht naar de eigen identiteit. Tammo Schuringa maakte, geïnspireerd op deze gedichtencyclus, een serie collages. Deze prachtige print van een van die collages hoort bij de bundel.

bestel hier

Boek, 16 x 16 cm, 336 p., prijs € 27,50

Beth Namenwirth schildert haar eigen wereld en de wereld die via social media tot haar komt. Ze doet dat op een heel expressieve manier, met veel humor en ironie. In deze monografie zijn maar liefst 250 schilderijen en gouaches afgebeeld. Dit kleine boekje zorgt voor een grote glimlach in deze moeilijke tijden.

bestel hier

Leporello, 63 x 72 cm, teruggevouwen 18 x 15.75 cm, prijs € 15,-.

Sinds 2005 maakt Robert Zandvliet naast grote monumentale schilderijen ook werk op het kleine formaat 63 x 72 cm, een voor hem ideale verhouding. Van een reeks van deze schilderijen maakten we vorig jaar een kleine publicatie, in de vorm van een leporello die je kunt uitvouwen tot het 1:1 formaat 63 x 72 cm. Voor slechts € 15,- heb je een ‘echte’ Zandvliet thuis aan de muur! Om jezelf of iemand die je kent met de feestdagen cadeau te doen …

bestel hier

Piëzografie, 48 x 33 cm, oplage 33 ex., prijs € 325,-. (incl. boek)

Ter gelegenheid van de boekpublicatie The Centre of Attention in 2019 van Roos Holleman verscheen er een speciale editie, An Inordinate Fondness, met drie verschillende prints van door Roos getekende nachtvlinders. Bij elke print hoort ook het boek (waarde € 40,-). De kwaliteit van de prints is zo mooi, dat ze nauwelijks van de originelen zijn te onderscheiden.

bestel hier

Boek, 17 x 12 cm, 30 ansichten + tekstboekje, prijs € 10,-

Ontdek Amsterdam zoals het lang niet te zien was. Uniek in deze moeilijke en onzekere tijden: maak een verrassende wandeling door de Amsterdamse binnenstad langs bijzondere historische panden. Willem Pijffers en Emilio Brizzi fotografeerden de panden, maakten die vrijstaand en plaatsten ze vervolgens in een exotische (stock)foto. Wij maakten er een fraai ansichtkaartenboekje van, met handige routebeschrijving en historische achtergrondinformatie.

bestel hier

BETH NAMENWIRTH

- post: 08 juni 2020

Vers van de pers: de monografie van Beth Namenwirth!

We zijn trots op het nieuwe boek van Beth Namenwirth: een monografie met een zeer uitgebreid overzicht van haar schilderijen en gouaches, met teksten van Mirjam Westen, Atte Jongstra en Alex de Vries. Het boek is vormgegeven door Mart. Warmerdam en verscheen op het intieme formaat van 16 x 16 cm, heeft een omvang van maar liefst 336 pagina’s en bevat ruim 250 afbeeldingen.

Beth Namenwirth (1969) werd geboren in de Verenigde Staten en verhuisde op jonge leeftijd naar een klein Belgisch dorpje. Na haar opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie (1987-1993) ontwikkelde ze een herkenbare, figuratieve stijl die zo direct mogelijk op haarzelf is betrokken. Namenwirth brengt in haar vroege werk een intieme binnenwereld in beeld, waarin het hoofdpersonage een jonge vrouw is die zich ophoudt in een besloten ruimte. Na 2005 ontwikkelt ze een andere stijl – losser, expressiever – en haar thematiek en toon worden lichter, met meer humor en ironie.

Wil je het boek bestellen? Klik dan hier.

Boekpresentatie 

Lastig om in Corona-tijd een boekpresentatie te organiseren. Maar we zijn niet voor één gat te vangen en zijn bezig met een alternatief. Je hoort daar binnenkort meer over!

Beth Namenwirth op KunstRAI > Preview

Op de KunstRAI, van 15-18 oktober, geheel Corona-proof, laten we in onze stand werk zien van Beth. Kun je niet wachten? Kijk hier voor een aantal schilderijen van Beth die al te koop zijn. Stuur ons een email als je geïnteresseerd bent.

Beth Namenwirth – GALLERY

AMSTERDAM DREAMTOWN

- post: 08 juni 2020

Corona-aanbieding: tijdelijk € 12,50

Ontdek Amsterdam zoals het lang niet te zien was. Uniek in deze moeilijke en onzekere tijden: maak een verrassende wandeling door de Amsterdamse binnenstad langs bijzondere panden. Willem Pijffers en fotograaf Emilio Brizzi bedachten het concept: ze fotografeerden historische panden, maakten die vrijstaand en plaatsten ze vervolgens in een exotische (stock)foto. Wij maakten er een fraai ansichtkaartenboekje van, met handige routebeschrijving en historische achtergrondinformatie.

Een paar weken geleden hebben we zelf deze wandeling in de stille Amsterdamse binnenstad gemaakt. We merkten weer hoe ontzettend leuk dit is – zonder al die toeristen! Bestel vandaag nog dit boekje voor de – tijdelijke – aanbiedingsprijs van € 12,50 inclusief verzendkosten! Een leuk cadeau en goed voor twee dagen wandelplezier.

63 x 72 – ROBERT ZANDVLIET

- post: 01 december 2019

Sinds 2005 maakt Robert Zandvliet naast grote monumentale schilderijen ook werk op het kleine formaat 63 x 72 cm, een voor hem ideale verhouding. Van een reeks van deze schilderijen is nu een kleine publicatie gemaakt, in de vorm van een leporello die je kunt uitvouwen tot het 1:1 formaat 63 x 72 cm.

In dit filmpje kun je zien hoe het werkt.

Voor slechts € 15,- heb je een ‘echte’ Zandvliet thuis aan de muur! Om jezelf of iemand die je kent met de feestdagen kado te doen …

Bestellen kan hier

Boekpresentatie MORFINE

- post: 01 december 2019

Na een val brak schrijver Adriaan van Dis van alles en nog wat. Gips en morfine zetten hem weer op de been en achter de schrijftafel. Kunstenaar Berend Strik maakte, geïnspireerd op de gedichtencyclus van Adriaan van Dis, de serie Stitched body-c-prints. Samen maakten ze Morfine.

Op vrijdag 8 november was de drukbezochte boekpresentatie (ruim 150 bezoekers!) van Morfine in Galerie Fons Welters. Het 1e exemplaar werd officieel overhandigd aan psychiater Damiaan Denys, die vervolgens een bevlogen ode aan ‘de val’ bracht:
Ik heb weinig met een volkomen mens
Een voltooid leven, geef mij de teloorgang

Laat ze voor mij part maar vallen, allemaal

Kruipen op de grond en moeizaam weer op staan

Maar het vallen valt ons zwaar. Tegenwoordig.

Dienen we niet altijd recht op te blijven

In alle omstandigheden. Wordt ons geleerd te weerstaan.

Aan de uitdaging en mislukkingen van het leven

Toch zijn zij die nog recht staan al eerder gevallen

Zonder te weten kreunen ze over een ver verleden

Zijn ze hoogmoedig hun tekorten vergeten 

Die hen juist maakt tot wie ze zijn, mensen

Wil je de hele tekst lezen? Klik dan hier:

Damiaan Denys_De val_2019-11-08

De editie (99 ex.) was snel uitverkocht. Er is nog een beperkt aantal exemplaren (‘hors de commerce’) beschikbaar. Stuur ons een mail als je geïnteresseerd bent.