Menu

Verschenen: 27 mei 2016
Auteurs: Antoon Erftemeijer, Renske Koster
Vormgeving: Mart. Warmerdam
Uitgave: 23 x 17 cm, 205 fc afb., 176 p., hard cover
ISBN: 978-90-78670-49-0
Prijs: € 14,50

REISKOORTS

‘Waarom toch dat eeuwig dwepen met sloten en plassen en molens, waar men zwelgen kan in de lijnen en kleuren van tropische wouden en tempels, […] waar men duizenden schoongevormde mensen kan zien in een omgeving, die duizend maal ‘artistieker’ en belangrijker is dan in onze koude landen. (–) Komt hier zelf en ziet. Breekt uw spaarpot open en pakt uw valiesje. Al was het uw laatste geld, waarmede ge de reis moet maken, doet het, doet het!’

Deze hartenkreet van de romantisch ingestelde schilder/etser Marius Bauer in 1897 is, samen met prachtige quotes van talloos veel andere reislustige kunstenaars, terug te vinden in het rijk geïllustreerde boek Reiskoorts – bij Nederlandse kunstenaars sinds 1850, dat verscheen bij de gelijknamige zomertentoonstelling van 28 mei t/m 11 september 2016 in het Frans Hals Museum | De Hallen in Haarlem.

Nederlanders vormen vanouds een reislustig volk. Dit geldt beslist ook voor Nederlandse kunstenaars. Ons land is klein, en er is heel veel buitenland te ontdekken. Reiskoorts volgt het spoor van deze reizende kunstenaars in de afgelopen honderdvijftig jaar, aan de hand van vier thema’s: reisschetsen, de fantasievolle verwerking van reisherinneringen, rondreizen, en de herbeleving van vermaarde historische tochten. Het resultaat van de vele kunstenaarsreizen is een rijke oogst aan schilderijen en tekeningen, schetsen, fotowerken en films. Dit boek, samengesteld door Antoon Erftemeijer en Renske Koster, toont er een bloemlezing uit, en vertelt tevens het boeiende verhaal erachter.

Met werk van o.m. Louis Apol, Marius Bauer, Jacobus Van Looy, Théophile de Bock, Willem de Famars Testas, Willem Witsen, Jan Sluijters, Jan Verkade, Isaac Israels, Hendrik Jan Wolter, Charles Eyck, Johan Barthold Jongkind, Alexander Wüst, Cornelis Springer, Leo Gestel, Jan Wiegers, Martin Monnickendam, Sem Presser, Sjoerd Buisman, JCJ Vanderheyden, Charlotte Schleiffert, Willem van Genk, Jan Dibbets, Yvonne Dröge Wendel, Joost Conijn, Ad van Denderen, Elvira Wersche, Annesas Appel, Viviane Sassen, Jasper de Beijer, Jennifer Tee en Henri Jacobs.

 

 

MORFINE – Adriaan van Dis & Berend Strik

CAROLINE VAN DER VEGT – Werken 2001-2015

THE CENTRE OF ATTENTION – Roos Holleman

ROUND TRIP – Jan Maarten Voskuil

STAGE OF BEING – Robert Zandvliet

Eugène Brands 10 x verzameld

Van Gogh in Haarlem

VAN GOGH IN HAARLEM – speciale editie

GEDROOMD LAND – Alice Brasser

HET SUIZEN VAN EEN ZACHTE STILTE. Margot de Jager

263 WHITE BOX PAINTINGS. Christiaan Kuitwaard

Sammlung Weltensand. The Journey – Elvira Wersche

Klank is materie. Hans van Koolwijk

Zon Maan Wolken. Anke Roder

Grace. Katinka Lampe

IK-eiland /
Jan van Munster

Armando vs Armando

Collectie Manders. Naar eenvoud en verstilling

Ed van Teeseling. Beeldhouwer

Tobeen. Eigenzinnig kubist, poëtisch realist /
Rosella Huber-Spanier

Bloem. Marc Mulders

Nachtlicht. De schilders van het nieuwe licht 1880-1940

Deeltjes & golven. Gabriëlle van de Laak

Saltwaterbleeders. Michiel Hogenboom

Sammlung Weltensand. Elvira Wersche

Born in Georgia. Hedendaagse kunst uit Georgië

Ontdek Haarlem en omgeving in 11 wandelingen

Genaaid, gebonden. Borduurdagboek Seet van Hout

Nieuwsbrief

ART ON PAPER AMSTERDAM

- post: 08 september 2019

We nodigen je graag uit voor de nieuwe kunstbeurs Art on Paper Amsterdam, die dit jaar voor de tweede maal plaatsvindt, van 26 t/m 29 september in De Zuiveringshal van De Westergasfabriek. Je kunt ons vinden in stand 30. De digitale uitnodigingskaart vind je onderaan deze nieuwsbrief.

Roos Holleman

Vorig jaar maakte Roos Holleman voor de crowdfunding van haar boek The Centre of Attention een serie van 30 unieke pasteltekeningen van allerlei soorten kolibries, genaamd Aviarmy. De serie was heel snel uitverkocht, de verkoop ging al van start bij het lanceren van de nieuwsbrief. Haar prachtige boek is inmiddels verschenen en speciaal voor onze presentatie op Art on Paper Amsterdam 2019 maakte ze als toegift nog een kleine serie nieuwe tekeningen van zes kolibries (plus twee pauwen).

Berend Strik

Voor het eerst zal op deze beurs de serie Stitched body-c-prints van kunstenaar Berend Strik te zien zijn, geïnspireerd op de gedichtencyclus Morfine van Adriaan van Dis. Na een val brak Van Dis van alles en nog wat. Gips en morfine zetten hem weer op de been en achter de schrijftafel. Vooral morfine bleek een aardige vriend die nog lang bleef plakken. Samen schreven ze een dichterlijk verslag van hun ervaringen. De collages van Strik zijn een verzameling van ‘sporen’ in het intieme en kwetsbare menselijk lichaam. Strik wil het lichaam laten zien als een object om bij te mijmeren, om over na te denken. Door een fijnzinnig lijnenspel van dradenstiksels laat hij de kijker ‘dwalen’ over en langs het gefotografeerde lichaam.

De gedichten van Adriaan van Dis en collages van Berend Strik zijn gebundeld in Morfine, het zesde deel in onze reeks 99 Editions. Boek en bijbehorende handgestikte piëzografie zijn al te reserveren via onze website. Wees er snel bij want de oplage bedraagt slechts 99 exemplaren en we verwachten dat er grote belangstelling voor zal zijn.

Je kunt de editie hier bestellen.

De officiële boekpresentatie van Morfine zal plaatsvinden op vrijdag 8 november a.s., om 19.30 uur in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140 in Amsterdam. Je bent ook daar van harte welkom! Meer hierover in onze volgende nieuwsbrief.

Als je de editie wil ophalen op de beurs of op de boekpresentatie, stuur ons dan een mail, we reserveren een exemplaar voor je (op volgorde van binnenkomst en zolang de voorraad strekt).

Beth Namenwirth

Tenslotte verheugen we ons op de presentatie op Art on Paper Amsterdam van werken op papier van Beth Namenwirth. Alles wat ze schildert, is ontleend aan haar directe omgeving en wat er uit de wereld via de media tot haar komt. Ze creëert een fictieve werkelijkheid die ironisch of spottend is, maar altijd een humoristische ondertoon heeft, in een zoet en levendig palet.

Bijgesloten vind je een uitnodigingskaart voor 2 personen voor de opening op donderdag 26 september van 18.00-21.00 uur. Bij verhindering geeft deze kaart tevens toegang op de overige beursdagen.

We hopen je te ontmoeten op de beurs!

Mart. Warmerdam en Riëlle Boerland

Uitnodiging Art On Paper Amsterdam_99 Uitgevers

128 WHITE BOX PAINTINGS – Christiaan Kuitwaard

- post: 09 juli 2019

Sinds 2010 schildert Christiaan Kuitwaard (1965) elke week een White Box Painting. Hij plaatst daarvoor een telkens wisselend wit geschilderd voorwerp in een witte kist en maakt daarvan een schildering op een houten paneeltje van 28 x 20 cm.

De White Box Painting is een opdracht die Kuitwaard zichzelf heeft gesteld, een oefening in kijken, met als doel om steeds beter en steeds bewuster waar te nemen, om grip te krijgen op licht en schaduw, ruimte en vorm, kleur en contrast. De voorwerpen zijn meestal alledaags: een kop en schotel, een flesje, een blokje, een tube, een takje, een handschoen, een hoed, een vaasje, een glas, een tros bananen. Er zijn ook minder alledaagse voorwerpen: een schedel, een buste, een zeester. Maar de voorwerpen doen er niet toe. Soms is er zelfs geen voorwerp, dan is er alleen de lege kist. Want het gaat om het kijken. En om het schilderen. En om het schilderij. Bekijk hier het interview van Omroep Fryslan met Christiaan Kuitwaard.

128 White Box Paintings

In 2016 verscheen bij 99 Uitgevers/Publishers de publicatie 263 White Box Paintings. Inmiddels is de reeks uitgegroeid tot bijna 400 stuks. Tot 1 september 2019 toont Museum MORE in Gorssel de serie White Box Paintings 264 t/m 391. Dit was voor Christiaan een mooie aanleiding om van deze 128 werken een nieuwe publicatie te maken. Het boek is te bekijken en te bestellen via deze link.

Blog

Voor de crowdfunding van het boek worden de White Box Paintings door Kuitwaard aangeboden voor de eenmalige speciale prijs van € 650,- per stuk. Deze actie geldt t/m 1 september 2019, daarna kost een werk € 850,-. Op zijn blog kun je zien welke werken nog beschikbaar zijn.

 

AGENDA

Christiaan Kuitwaard – ‘128 White Box Paintings’
in zaal 7 van Museum MORE in Gorssel
t/m 1 september 2019

ART ON PAPER AMSTERDAM
De Westergasfabriek, Amsterdam
26 t/m 29 september 2019

Boekpresentatie ­– ‘MORFINE’
99 Editions – Adriaan van Dis en Berend Strik
op 8 november 2019 in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam
NB: de editie plus werken van Berend Strik zijn al te zien en te koop in onze stand op Art on Paper Amsterdam van 26 t/m 29 september 2019 !

KUNSTRAI 18-22 APRIL

- post: 02 april 2019

Graag nodigen we je uit voor de 35e editie van de KunstRAI, van donderdag 18 t/m maandag 22 april. In onze stand laten we werk zien van Roos Holleman, Seet van Hout, Jan Maarten Voskuil en Robert Zandvliet. Bijgesloten kaart geeft gratis toegang voor twee personen voor de beurs. Je kunt ons vinden in stand 24.

Download hier je gratis toegangskaart:
99 Uitgevers:Publishers_Uitnodiging KunstRAI 2019

Dit jaar staan wij voor de 10e keer op de KunstRAI/Art Amsterdam! Bladerend door het fotoalbum komen we mooie edities tegen en bijzondere boekpresentaties. Het eerste jaar bijvoorbeeld, met Atelier, 50 kunstenaarsportretten door Hans de Bruijn. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Hedy d’Ancona. Of de drukbezochte presentatie van Ik dicht je bij me van Iris le Rütte, waarvan nu de 6e druk verschijnt. Of die van Bloem van Marc Mulders, Sammlung Weltensand van Elvira Wersche en 263 White Box Paintings van Christiaan Kuitwaard, waarvan binnenkort een tweede deel verschijnt.

Jan Maarten Voskuil


Ook dit jaar hebben we weer een boekpresentatie in onze stand, op donderdag 18 april, 20.00 uur. Round Trip is een reis in de tijd van Voskuils werk van de afgelopen tien jaar. De titel verwijst tegelijkertijd naar de centrale rol die de cirkel speelt in de constructie van zijn schilderijen.

De boekpresentatie vindt plaats in onze stand. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan Ger en Wilma van Dam, verzamelaars van het eerste uur van Voskuils werk.

Speciaal ter gelegenheid van de publicatie van Round Trip maakte Jan Maarten de speciale editie Broken Light, samen te zien met de editie The Alphabet of Silly Colors; Roundtrip. Ook tonen we een werk uit de serie Shine On.

Bekijk hier de twee edities

Roos Holleman

Ter gelegenheid van de publicatie van het boek The Centre of Attention van Roos Holleman (1989) verschijnt de Special Edition An Inordinate Fondness, met drie verschillende prints van door Roos getekende nachtvlinders. De boekpresentatie vindt plaats op zondag 14 april, om 15 uur in Museum De Pont in Tilburg. Als je erbij wil zijn, stuur ons dan een mail.

Bekijk hier de editie van Roos Holleman:
Special Edition_An Inordinate Fondness_Roos Holleman_99 Publishers

Seet van Hout

Van Seet van Hout (1957) tonen we recent werk, met acryl, pastel en borduurwerk op doek. Voor Seet van Hout is alles wat zich in het hoofd afspeelt te vergelijken met een tuin. Je hebt onontgonnen gebieden met wild onkruid, keurige beplanting en struiken waar je van hoopt te oogsten na de zomer. En natuurlijk alles wat daartussen ongevraagd omhoogschiet en overwoekert. In haar werk probeert Seet op intuïtieve wijze deze tuin te verbeelden. Daarbij stelt zij haar eigen regels op, zodat ze houvast heeft in de onbegrensde mogelijkheden die opdoemen in het atelier. Het schilderen wordt gecombineerd met borduren en pastelkrijt.

Robert Zandvliet

Robert Zandvliet (1970) maakte n.a.v. zijn in september 2018 verschenen leporello Stage of Being een gelimiteerde serie kleine tekeningen van zwarte gesso op handgeschept papier, waarvan wij er een aantal tonen. In de serie Stage of Being – monumentale schilderijen en een reeks kleinere werken – staat, voor het eerst, het motief van de menselijke figuur centraal. Zandvliet heeft zich hierbij laten inspireren door de Duitse romantische schilder Caspar David Friedrich, die in zijn landschappen de ‘Rückenfigur’ – een eenzame, op de rug geziene ‘Wanderer’ – introduceerde.

Bekijk hier de editie:
Robert Zandvliet_The Wanderer_99 Uitgevers

AGENDA

- post: 02 april 2019

Boekpresentatie The Centre of Attention
Roos Holleman
zondag 14 april, 15.00 uur in Museum De Pont, Tilburg

KunstRAI
stand 24 met Roos Holleman, Robert Zandvliet, Seet van Hout en Jan Maarten Voskuil
do 18 t/m ma 22 april 2019

Boekpresentatie Round Trip
Jan Maarten Voskuil
do 18 april 20.00 uur in stand 24 op de KunstRAI

Art on Paper Amsterdam
De Westergasfabriek, Amsterdam
do 26 t/m zo 29 september 2019

ROOS HOLLEMAN The Centre of Attention

- post: 16 maart 2019

We nodigen je van harte uit voor de feestelijke boek- presentatie van The Centre of Attention van Roos Holleman op zondag 14 april, om 15.00 uur in Museum De Pont in Tilburg.

Na een welkomstwoord door Riëlle Boerland van 99 Uitgevers/Publishers zal Ingrid Luycks, kunst- historicus en galeriehouder, vertellen over het werk van Roos Holleman. Schrijver en reiziger Alexander Reeuwijk gaat daarna in gesprek met Roos. Ten slotte zal het officiële eerste boek worden uitgereikt.

Aansluitend zal Roos haar boek signeren. Daarna vindt in Luycks Gallery de feestelijke opening plaats van de solotentoonstelling ‘An Inordinate Fondness’. Je kunt de galerie die middag al bezoeken vanaf 13.00 uur.

Wil je bij de boekpresentatie zijn? Stuur ons een mailtje, dan zetten we je op de gastenlijst. De Pont is die dag gratis toegankelijk i.v.m de Museumweek.

Het boek geeft een representatief overzicht van Hollemans werk tot nu toe: vogels, paradijsvogels, kolibries, nachtvlinders en allerlei curiositeiten. Met tekstbijdragen van Alexander Reeuwijk en Suzanna de Sitter. De vormgeving wordt verzorgd door Mart. Warmerdam. Het boek is tweetalig (NL-EN), krijgt een bijzondere grafische uitvoering en heeft een omvang van 208 pagina’s (waarvan acht uitslaanders) met maar liefst 160 full colour afbeeldingen op groot formaat.

Special Edition: An Inordinate Fondness


Ter gelegenheid van de boekpublicatie verschijnt er een speciale editie, An Inordinate Fondness, met drie verschillende prints van door Roos getekende nachtvlinders.

De Special Edition bestaat uit een serie van drie piëzografieën, geprint met een Epson K3 op 310 grs Hahnemühle German Etching Paper. Piëzografie is een druktechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van kleurpigmenten van een zeer hoge kwaliteit waarvan de kleurechtheid gegarandeerd wordt voor meer dan honderd jaar. De prints zijn gesigneerd en genummerd, elk in een oplage van 33. Formaat: 48 x 33 cm. Bij de print hoort ook een boek (waarde € 40,-).

Bekijk hier de Special Edition:

Special Edition_An Inordinate Fondness_Roos Holleman_99 Uitgevers

De speciale intekenprijs is € 325,- per print (+ boek). Deze aanbieding loopt t/m 29 september 2019. Daarna geldt de reguliere prijs van € 375,-.

Klik voor meer informatie over editie en boek op onderstaande link:

Roos Holleman The Centre of Attention

 

AGENDA

- post: 16 maart 2019

Boekpresentatie The Centre of Attention
Roos Holleman
zondag 14 april, 15.00 uur in Museum De Pont, Tilburg

KunstRAI
stand 24 met Roos Holleman, Robert Zandvliet, Seet van Hout en Jan Maarten Voskuil
do 18 t/m ma 22 april 2019

Boekpresentatie Round Trip
Jan Maarten Voskuil do 18 april 20.00 uur in onze stand op de KunstRAI

Castellum Aqvae
Speciale edities
Hoge Duin en Daalseweg 21 b, Bloemendaal
za 15 – zo 16 juni 2019

KUNSTRAI 2019 18-22 APRIL

- post: 14 februari 2019

Ook dit jaar staan we weer op de KunstRAI, die duurt van donderdag 18 t/m maandag 22 april, een dag langer dan normaal (2e Paasdag)! Je kunt ons vinden in stand 24. We laten er werk zien van vier kunstenaars.

Van Jan Maarten Voskuil tonen we een monumentaal schilderij plus een multiple, dit naar aanleiding van de publicatie in maart van zijn monografie Round Trip. Van Roos Holleman tonen we de speciale editie An Inordinate Fondness, ter gelegenheid van haar in april te verschijnen boek The Centre of AttentionRobert Zandstra is vertegenwoordigd met een serie tekeningen naar aanleiding van de in september 2018 verschenen leporello Stage of Being en van Seet van Hout zijn nieuwe schilderijen te zien.

ART ON PAPER AMSTERDAM

- post: 29 augustus 2018

Graag nodigen we je uit voor de opening van Art on Paper Amsterdam op donderdag 13 september. Deze fonkelnieuwe beurs, die plaatsvindt in de Zuiveringshal van De Westergasfabriek, opent om 17.00 uur en duurt tot en met zondag 16 september.

We laten daar (in stand 30) werk op papier zien van kunstenaars waarmee we een boek hebben gemaakt of van wie we een boek in voorbereiding hebben. Deze keer zijn dat Robert ZandvlietSeet van HoutGabriëlle van de Laak en Joncquil.

ROBERT ZANDVLIET

- post: 29 augustus 2018

Boekpresentatie op Art on Paper Amsterdam

Op de opening wordt om 18.00 uur het eerste exemplaar van de leporello ‘Stage of Being’ van Robert Zandvliet aangeboden aan Ron Dirven, directeur van het Van GoghHuis in Zundert.

Robert Zandvliet (1970) begon met schilderen van alledaagse voorwerpen, in brede kleurvlakken neergestreken. Door de dunne temperaverf (een mengsel van eigeel, olie, pigmenten en water) krijgen de schilderijen een helder en transparant karakter. Eind jaren negentig werd de natuur zijn belangrijkste bron van inspiratie. Telkens probeert hij de schilderkunst te doorgronden en opnieuw uit te vinden. Een van zijn laatste zoektochten heeft geleid tot Stage of Being, een serie monumentale schilderijen en een reeks kleinere werken waarin, voor het eerst, het motief van de menselijke figuur centraal staat. Zandvliet heeft zich hierbij laten inspireren door de Duitse romantische schilder Caspar David Friedrich, die in zijn landschappen de ‘Rückenfigur’ – een eenzame, op de rug geziene ‘Wanderer’ – introduceerde. Met behulp van zeer uiteenlopende en soms zelfs tegengestelde schilderkunstige technieken heeft Robert Zandvliet zeven monumentale doeken geschilderd waarin de figuur zich telkens anders manifesteert: van heel concreet aanwezig tot geheel oplossend in een magische beeldruimte.

The Wanderer

Speciaal voor de lancering van het boek maakte Robert Zandvliet een zeer gelimiteerde serie kleine tekeningen van zwarte gesso op handgeschept papier, getiteld ‘The Wanderer’. De tekeningen worden exclusief getoond in onze stand (nr. 30) op Art on Paper Amsterdam.

Je kunt hier alle nog beschikbare tekeningen bekijken:

Robert Zandvliet_The Wanderer_99 Uitgevers

Stuur ons een email wanneer je geïnteresseerd bent. Bestellingen worden afgehandeld op volgorde van binnenkomst.

Robert Zandvliet won in 1994 de Prix de Rome en in 1997 de Charlotte Köhler Prijs. Het werk van Zandvliet was eerder te zien in o.a. GEM, De Pont, Stedelijk Museum Amsterdam, Dordrechts Museum, Museum Voorlinden en verschillende belangrijke musea in Europa en de Verenigde Staten. Museum Voorlinden presenteert op dit moment de collectie-tentoonstelling Stage of Being, vernoemd naar een werk van Zandvliet. Deze expositie laat zien hoe kunstenaars door de tijd heen de mens met al zijn emoties en driften hebben verbeeld (nog te zien tot en met 11 november 2018).

Van 7 september t/m 24 november 2018 zijn een aantal grote en kleinere schilderijen uit de serie ‘Stage of Being’ te zien in galerie Bernhard Knaus Fine Art in Frankfurt am Main.

SEET  VAN  HOUT

- post: 29 augustus 2018

In 2007 verscheen bij ons het boek Genaaid, gebonden van Seet van Hout (1957). Erg leuk was het om later in een recensie te lezen: “Seet van Hout, bekend geworden door haar boek Genaaid gebonden …” Sindsdien is haar carrière in een stroomversnelling gekomen. Ze maakt al jaren werk over het fenomeen van het geheugen, het herinneren en het vergeten. Ze schildert met acrylverf en maakt borduurwerken, soms combineert ze deze technieken. Haar werk is uitbundig en veelkleurig of juist heel ingetogen. Wij laten speciaal voor deze beurs haar minder bekende werk op papier zien: collages uit de serie ‘Blumenzucht’, de ‘Prick Drawings’ en de serie ‘Diary Drawings’. Samen vormen ze een interessante mix van werk uit de jaren negentig en zeer recent werk. Het geeft een mooi overzicht van haar ontwikkeling én laat zien dat de thema’s van haar vroege werk terugkomen in dat van nu.

Seet van Hout exposeerde in vele musea in binnen- en buitenland en haar werk bevindt zich in tal van particuliere en museale collecties. Haar werk is nu te zien in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Momenteel werkt ze aan de installatie ‘Backup’, vanaf 12 oktober a.s. te zien in Het Valkhof.