Menu

Verschenen: oktober 2009
Auteurs: C. Gruwez, M. van Hoogenhuyze, M. Fansa.
Ontwerp: Mart. Warmerdam
Uitgave: 24 x 31 cm, 57 fc afbn., 40 p., genaaid
ISBN: 978-90-78670-13-1
Winkelprijs € 15,00

Sammlung Weltensand. Elvira Wersche

Sammlung Weltensand kan met recht een kosmopolitisch project genoemd worden. Van over de hele wereld verzamelt Elvira Wersche (1948) zand in vele kleuren en legt hiermee complexe, uit geome­trische patronen opgebouwde mozaïeken op vloeren van musea, kerken of synagogen. In de ogenschijnlijke wirwar van lijnen en figuren ont­vouwt zich voor de kijker een ingenieus en fascinerend samen­spel van driehoeken, onregelmatige vierhoeken, ruiten en andere polygone vormen. In het patroon is een voortdurende beweging waar te nemen, afhankelijk van de gezichtshoek of van het punt waar je je op concentreert.

Maar ook haar werkwijze is dynamisch: de work-in-progress maakt bezoekers deelgenoot van het ontstaans­proces van het kunstwerk. Als het kunstwerk tenslotte is voltooid, laat Wersche het weer verdwijnen: door het zorgvuldig geconstrueerde patroon in een performance letterlijk weg te vegen, uit te wissen. Daar­mee benadrukt zij dat alles voortdurend verandert. En dat alles in het leven slechts tijdelijk is.

Ruud en Marga Lapré: 25 jaar plezier in kunst

63 x 72 – Robert Zandvliet

MORFINE – Adriaan van Dis & Berend Strik

CAROLINE VAN DER VEGT – Werken 2001-2015

THE CENTRE OF ATTENTION – Roos Holleman

ROUND TRIP – Jan Maarten Voskuil

STAGE OF BEING – Robert Zandvliet

Eugène Brands 10 x verzameld

Van Gogh in Haarlem

VAN GOGH IN HAARLEM – speciale editie

GEDROOMD LAND – Alice Brasser

HET SUIZEN VAN EEN ZACHTE STILTE. Margot de Jager

263 WHITE BOX PAINTINGS. Christiaan Kuitwaard

Sammlung Weltensand. The Journey – Elvira Wersche

Klank is materie. Hans van Koolwijk

Zon Maan Wolken. Anke Roder

Grace. Katinka Lampe

IK-eiland /
Jan van Munster

Armando vs Armando

Collectie Manders. Naar eenvoud en verstilling

Ed van Teeseling. Beeldhouwer

Tobeen. Eigenzinnig kubist, poëtisch realist /
Rosella Huber-Spanier

Bloem. Marc Mulders

Nachtlicht. De schilders van het nieuwe licht 1880-1940

Deeltjes & golven. Gabriëlle van de Laak

Saltwaterbleeders. Michiel Hogenboom

Born in Georgia. Hedendaagse kunst uit Georgië

Ontdek Haarlem en omgeving in 11 wandelingen

Genaaid, gebonden. Borduurdagboek Seet van Hout

Nieuwsbrief

BETH NAMENWIRTH

- post: 08 juni 2020

Vers van de pers: de monografie van Beth Namenwirth!

We zijn trots op het nieuwe boek van Beth Namenwirth: een monografie met een zeer uitgebreid overzicht van haar schilderijen en gouaches, met teksten van Mirjam Westen, Atte Jongstra en Alex de Vries. Het boek is vormgegeven door Mart. Warmerdam en verscheen op het intieme formaat van 16 x 16 cm, heeft een omvang van maar liefst 336 pagina’s en bevat ruim 250 afbeeldingen.

Beth Namenwirth (1969) werd geboren in de Verenigde Staten en verhuisde op jonge leeftijd naar een klein Belgisch dorpje. Na haar opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie (1987-1993) ontwikkelde ze een herkenbare, figuratieve stijl die zo direct mogelijk op haarzelf is betrokken. Namenwirth brengt in haar vroege werk een intieme binnenwereld in beeld, waarin het hoofdpersonage een jonge vrouw is die zich ophoudt in een besloten ruimte. Na 2005 ontwikkelt ze een andere stijl – losser, expressiever – en haar thematiek en toon worden lichter, met meer humor en ironie.

Wil je het boek bestellen? Klik dan hier.

Boekpresentatie 

Lastig om in Corona-tijd een boekpresentatie te organiseren. Maar we zijn niet voor één gat te vangen en zijn bezig met een alternatief. Je hoort daar binnenkort meer over!

Beth Namenwirth op KunstRAI > Preview

Op de KunstRAI, van 15-18 oktober, geheel Corona-proof, laten we in onze stand werk zien van Beth. Kun je niet wachten? Kijk hier voor een aantal schilderijen van Beth die al te koop zijn. Stuur ons een email als je geïnteresseerd bent.

Beth Namenwirth – GALLERY

AMSTERDAM DREAMTOWN

- post: 08 juni 2020

Corona-aanbieding: tijdelijk € 12,50

Ontdek Amsterdam zoals het lang niet te zien was. Uniek in deze moeilijke en onzekere tijden: maak een verrassende wandeling door de Amsterdamse binnenstad langs bijzondere panden. Willem Pijffers en fotograaf Emilio Brizzi bedachten het concept: ze fotografeerden historische panden, maakten die vrijstaand en plaatsten ze vervolgens in een exotische (stock)foto. Wij maakten er een fraai ansichtkaartenboekje van, met handige routebeschrijving en historische achtergrondinformatie.

Een paar weken geleden hebben we zelf deze wandeling in de stille Amsterdamse binnenstad gemaakt. We merkten weer hoe ontzettend leuk dit is – zonder al die toeristen! Bestel vandaag nog dit boekje voor de – tijdelijke – aanbiedingsprijs van € 12,50 inclusief verzendkosten! Een leuk cadeau en goed voor twee dagen wandelplezier.

63 x 72 – ROBERT ZANDVLIET

- post: 01 december 2019

Sinds 2005 maakt Robert Zandvliet naast grote monumentale schilderijen ook werk op het kleine formaat 63 x 72 cm, een voor hem ideale verhouding. Van een reeks van deze schilderijen is nu een kleine publicatie gemaakt, in de vorm van een leporello die je kunt uitvouwen tot het 1:1 formaat 63 x 72 cm.

In dit filmpje kun je zien hoe het werkt.

Voor slechts € 15,- heb je een ‘echte’ Zandvliet thuis aan de muur! Om jezelf of iemand die je kent met de feestdagen kado te doen …

Bestellen kan hier

Boekpresentatie MORFINE

- post: 01 december 2019

Na een val brak schrijver Adriaan van Dis van alles en nog wat. Gips en morfine zetten hem weer op de been en achter de schrijftafel. Kunstenaar Berend Strik maakte, geïnspireerd op de gedichtencyclus van Adriaan van Dis, de serie Stitched body-c-prints. Samen maakten ze Morfine.

Op vrijdag 8 november was de drukbezochte boekpresentatie (ruim 150 bezoekers!) van Morfine in Galerie Fons Welters. Het 1e exemplaar werd officieel overhandigd aan psychiater Damiaan Denys, die vervolgens een bevlogen ode aan ‘de val’ bracht:
Ik heb weinig met een volkomen mens
Een voltooid leven, geef mij de teloorgang

Laat ze voor mij part maar vallen, allemaal

Kruipen op de grond en moeizaam weer op staan

Maar het vallen valt ons zwaar. Tegenwoordig.

Dienen we niet altijd recht op te blijven

In alle omstandigheden. Wordt ons geleerd te weerstaan.

Aan de uitdaging en mislukkingen van het leven

Toch zijn zij die nog recht staan al eerder gevallen

Zonder te weten kreunen ze over een ver verleden

Zijn ze hoogmoedig hun tekorten vergeten 

Die hen juist maakt tot wie ze zijn, mensen

Wil je de hele tekst lezen? Klik dan hier:

Damiaan Denys_De val_2019-11-08

De editie (99 ex.) was snel uitverkocht. Er is nog een beperkt aantal exemplaren (‘hors de commerce’) beschikbaar. Stuur ons een mail als je geïnteresseerd bent.

VERWACHT IN 2020

- post: 01 december 2019

99 Editions # 7

Inmiddels zijn ook de makers van de volgende 99 Editions bekend: kunstenaar Tammo Schuringa en schrijver Marieke Lucas Rijneveld. Schuringa heeft de illustraties gemaakt voor de omslagen van Rijnevelds bijzonder succesvolle roman De avond is ongemak en van de dichtbundels Kalfsvlies en Fantoommerrie. We verwachten deze editie eind april. Je kunt al reserveren.

Beth Namenwirth

Vooruitlopend op de publicatie van haar (eerste) boek toonden we afgelopen september op Art on Paper Amsterdam olieverfschilderingen op papier en gouaches van Beth Namenwirth. Het boek verschijnt in het voorjaar en toont een omvangrijk overzicht van haar werk van de afgelopen dertig jaar, van het gestileerde (sur)realisme uit haar beginperiode in de jaren 90 tot de meer losse, expressieve figuratie van de laatste jaren. Het universum van Beth Namenwirth is altijd vreemd, speels, ongerijmd … en vaak op een onvoorspelbare manier grappig.

Naakten met smartphones, 2018

ART ON PAPER AMSTERDAM

- post: 08 september 2019

We nodigen je graag uit voor de nieuwe kunstbeurs Art on Paper Amsterdam, die dit jaar voor de tweede maal plaatsvindt, van 26 t/m 29 september in De Zuiveringshal van De Westergasfabriek. Je kunt ons vinden in stand 30. De digitale uitnodigingskaart vind je onderaan deze nieuwsbrief.

Roos Holleman

Vorig jaar maakte Roos Holleman voor de crowdfunding van haar boek The Centre of Attention een serie van 30 unieke pasteltekeningen van allerlei soorten kolibries, genaamd Aviarmy. De serie was heel snel uitverkocht, de verkoop ging al van start bij het lanceren van de nieuwsbrief. Haar prachtige boek is inmiddels verschenen en speciaal voor onze presentatie op Art on Paper Amsterdam 2019 maakte ze als toegift nog een kleine serie nieuwe tekeningen van zes kolibries (plus twee pauwen).

Berend Strik

Voor het eerst zal op deze beurs de serie Stitched body-c-prints van kunstenaar Berend Strik te zien zijn, geïnspireerd op de gedichtencyclus Morfine van Adriaan van Dis. Na een val brak Van Dis van alles en nog wat. Gips en morfine zetten hem weer op de been en achter de schrijftafel. Vooral morfine bleek een aardige vriend die nog lang bleef plakken. Samen schreven ze een dichterlijk verslag van hun ervaringen. De collages van Strik zijn een verzameling van ‘sporen’ in het intieme en kwetsbare menselijk lichaam. Strik wil het lichaam laten zien als een object om bij te mijmeren, om over na te denken. Door een fijnzinnig lijnenspel van dradenstiksels laat hij de kijker ‘dwalen’ over en langs het gefotografeerde lichaam.

De gedichten van Adriaan van Dis en collages van Berend Strik zijn gebundeld in Morfine, het zesde deel in onze reeks 99 Editions. Boek en bijbehorende handgestikte piëzografie zijn al te reserveren via onze website. Wees er snel bij want de oplage bedraagt slechts 99 exemplaren en we verwachten dat er grote belangstelling voor zal zijn.

De officiële boekpresentatie van Morfine zal plaatsvinden op vrijdag 8 november a.s., om 19.30 uur in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140 in Amsterdam. Je bent ook daar van harte welkom! Meer hierover in onze volgende nieuwsbrief.

Als je de editie wil ophalen op de beurs of op de boekpresentatie, stuur ons dan een mail, we reserveren een exemplaar voor je (op volgorde van binnenkomst en zolang de voorraad strekt).

Beth Namenwirth

Tenslotte verheugen we ons op de presentatie op Art on Paper Amsterdam van werken op papier van Beth Namenwirth. Alles wat ze schildert, is ontleend aan haar directe omgeving en wat er uit de wereld via de media tot haar komt. Ze creëert een fictieve werkelijkheid die ironisch of spottend is, maar altijd een humoristische ondertoon heeft, in een zoet en levendig palet.

Bijgesloten vind je een uitnodigingskaart voor 2 personen voor de opening op donderdag 26 september van 18.00-21.00 uur. Bij verhindering geeft deze kaart tevens toegang op de overige beursdagen.

We hopen je te ontmoeten op de beurs!

Mart. Warmerdam en Riëlle Boerland

Uitnodiging Art On Paper Amsterdam_99 Uitgevers

128 WHITE BOX PAINTINGS – Christiaan Kuitwaard

- post: 09 juli 2019

Sinds 2010 schildert Christiaan Kuitwaard (1965) elke week een White Box Painting. Hij plaatst daarvoor een telkens wisselend wit geschilderd voorwerp in een witte kist en maakt daarvan een schildering op een houten paneeltje van 28 x 20 cm.

De White Box Painting is een opdracht die Kuitwaard zichzelf heeft gesteld, een oefening in kijken, met als doel om steeds beter en steeds bewuster waar te nemen, om grip te krijgen op licht en schaduw, ruimte en vorm, kleur en contrast. De voorwerpen zijn meestal alledaags: een kop en schotel, een flesje, een blokje, een tube, een takje, een handschoen, een hoed, een vaasje, een glas, een tros bananen. Er zijn ook minder alledaagse voorwerpen: een schedel, een buste, een zeester. Maar de voorwerpen doen er niet toe. Soms is er zelfs geen voorwerp, dan is er alleen de lege kist. Want het gaat om het kijken. En om het schilderen. En om het schilderij. Bekijk hier het interview van Omroep Fryslan met Christiaan Kuitwaard.

128 White Box Paintings

In 2016 verscheen bij 99 Uitgevers/Publishers de publicatie 263 White Box Paintings. Inmiddels is de reeks uitgegroeid tot bijna 400 stuks. Tot 1 september 2019 toont Museum MORE in Gorssel de serie White Box Paintings 264 t/m 391. Dit was voor Christiaan een mooie aanleiding om van deze 128 werken een nieuwe publicatie te maken. Het boek is te bekijken en te bestellen via deze link.

Blog

Voor de crowdfunding van het boek worden de White Box Paintings door Kuitwaard aangeboden voor de eenmalige speciale prijs van € 650,- per stuk. Deze actie geldt t/m 1 september 2019, daarna kost een werk € 850,-. Op zijn blog kun je zien welke werken nog beschikbaar zijn.

 

AGENDA

Christiaan Kuitwaard – ‘128 White Box Paintings’
in zaal 7 van Museum MORE in Gorssel
t/m 1 september 2019

ART ON PAPER AMSTERDAM
De Westergasfabriek, Amsterdam
26 t/m 29 september 2019

Boekpresentatie ­– ‘MORFINE’
99 Editions – Adriaan van Dis en Berend Strik
op 8 november 2019 in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam
NB: de editie plus werken van Berend Strik zijn al te zien en te koop in onze stand op Art on Paper Amsterdam van 26 t/m 29 september 2019 !

KUNSTRAI 18-22 APRIL

- post: 02 april 2019

Graag nodigen we je uit voor de 35e editie van de KunstRAI, van donderdag 18 t/m maandag 22 april. In onze stand laten we werk zien van Roos Holleman, Seet van Hout, Jan Maarten Voskuil en Robert Zandvliet. Bijgesloten kaart geeft gratis toegang voor twee personen voor de beurs. Je kunt ons vinden in stand 24.

Download hier je gratis toegangskaart:
99 Uitgevers:Publishers_Uitnodiging KunstRAI 2019

Dit jaar staan wij voor de 10e keer op de KunstRAI/Art Amsterdam! Bladerend door het fotoalbum komen we mooie edities tegen en bijzondere boekpresentaties. Het eerste jaar bijvoorbeeld, met Atelier, 50 kunstenaarsportretten door Hans de Bruijn. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Hedy d’Ancona. Of de drukbezochte presentatie van Ik dicht je bij me van Iris le Rütte, waarvan nu de 6e druk verschijnt. Of die van Bloem van Marc Mulders, Sammlung Weltensand van Elvira Wersche en 263 White Box Paintings van Christiaan Kuitwaard, waarvan binnenkort een tweede deel verschijnt.

Jan Maarten Voskuil


Ook dit jaar hebben we weer een boekpresentatie in onze stand, op donderdag 18 april, 20.00 uur. Round Trip is een reis in de tijd van Voskuils werk van de afgelopen tien jaar. De titel verwijst tegelijkertijd naar de centrale rol die de cirkel speelt in de constructie van zijn schilderijen.

De boekpresentatie vindt plaats in onze stand. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan Ger en Wilma van Dam, verzamelaars van het eerste uur van Voskuils werk.

Speciaal ter gelegenheid van de publicatie van Round Trip maakte Jan Maarten de speciale editie Broken Light, samen te zien met de editie The Alphabet of Silly Colors; Roundtrip. Ook tonen we een werk uit de serie Shine On.

Bekijk hier de twee edities

Roos Holleman

Ter gelegenheid van de publicatie van het boek The Centre of Attention van Roos Holleman (1989) verschijnt de Special Edition An Inordinate Fondness, met drie verschillende prints van door Roos getekende nachtvlinders. De boekpresentatie vindt plaats op zondag 14 april, om 15 uur in Museum De Pont in Tilburg. Als je erbij wil zijn, stuur ons dan een mail.

Bekijk hier de editie van Roos Holleman:
Special Edition_An Inordinate Fondness_Roos Holleman_99 Publishers

Seet van Hout

Van Seet van Hout (1957) tonen we recent werk, met acryl, pastel en borduurwerk op doek. Voor Seet van Hout is alles wat zich in het hoofd afspeelt te vergelijken met een tuin. Je hebt onontgonnen gebieden met wild onkruid, keurige beplanting en struiken waar je van hoopt te oogsten na de zomer. En natuurlijk alles wat daartussen ongevraagd omhoogschiet en overwoekert. In haar werk probeert Seet op intuïtieve wijze deze tuin te verbeelden. Daarbij stelt zij haar eigen regels op, zodat ze houvast heeft in de onbegrensde mogelijkheden die opdoemen in het atelier. Het schilderen wordt gecombineerd met borduren en pastelkrijt.

Robert Zandvliet

Robert Zandvliet (1970) maakte n.a.v. zijn in september 2018 verschenen leporello Stage of Being een gelimiteerde serie kleine tekeningen van zwarte gesso op handgeschept papier, waarvan wij er een aantal tonen. In de serie Stage of Being – monumentale schilderijen en een reeks kleinere werken – staat, voor het eerst, het motief van de menselijke figuur centraal. Zandvliet heeft zich hierbij laten inspireren door de Duitse romantische schilder Caspar David Friedrich, die in zijn landschappen de ‘Rückenfigur’ – een eenzame, op de rug geziene ‘Wanderer’ – introduceerde.

Bekijk hier de editie:
Robert Zandvliet_The Wanderer_99 Uitgevers

AGENDA

- post: 02 april 2019

Boekpresentatie The Centre of Attention
Roos Holleman
zondag 14 april, 15.00 uur in Museum De Pont, Tilburg

KunstRAI
stand 24 met Roos Holleman, Robert Zandvliet, Seet van Hout en Jan Maarten Voskuil
do 18 t/m ma 22 april 2019

Boekpresentatie Round Trip
Jan Maarten Voskuil
do 18 april 20.00 uur in stand 24 op de KunstRAI

Art on Paper Amsterdam
De Westergasfabriek, Amsterdam
do 26 t/m zo 29 september 2019

ROOS HOLLEMAN The Centre of Attention

- post: 16 maart 2019

We nodigen je van harte uit voor de feestelijke boek- presentatie van The Centre of Attention van Roos Holleman op zondag 14 april, om 15.00 uur in Museum De Pont in Tilburg.

Na een welkomstwoord door Riëlle Boerland van 99 Uitgevers/Publishers zal Ingrid Luycks, kunst- historicus en galeriehouder, vertellen over het werk van Roos Holleman. Schrijver en reiziger Alexander Reeuwijk gaat daarna in gesprek met Roos. Ten slotte zal het officiële eerste boek worden uitgereikt.

Aansluitend zal Roos haar boek signeren. Daarna vindt in Luycks Gallery de feestelijke opening plaats van de solotentoonstelling ‘An Inordinate Fondness’. Je kunt de galerie die middag al bezoeken vanaf 13.00 uur.

Wil je bij de boekpresentatie zijn? Stuur ons een mailtje, dan zetten we je op de gastenlijst. De Pont is die dag gratis toegankelijk i.v.m de Museumweek.

Het boek geeft een representatief overzicht van Hollemans werk tot nu toe: vogels, paradijsvogels, kolibries, nachtvlinders en allerlei curiositeiten. Met tekstbijdragen van Alexander Reeuwijk en Suzanna de Sitter. De vormgeving wordt verzorgd door Mart. Warmerdam. Het boek is tweetalig (NL-EN), krijgt een bijzondere grafische uitvoering en heeft een omvang van 208 pagina’s (waarvan acht uitslaanders) met maar liefst 160 full colour afbeeldingen op groot formaat.

Special Edition: An Inordinate Fondness


Ter gelegenheid van de boekpublicatie verschijnt er een speciale editie, An Inordinate Fondness, met drie verschillende prints van door Roos getekende nachtvlinders.

De Special Edition bestaat uit een serie van drie piëzografieën, geprint met een Epson K3 op 310 grs Hahnemühle German Etching Paper. Piëzografie is een druktechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van kleurpigmenten van een zeer hoge kwaliteit waarvan de kleurechtheid gegarandeerd wordt voor meer dan honderd jaar. De prints zijn gesigneerd en genummerd, elk in een oplage van 33. Formaat: 48 x 33 cm. Bij de print hoort ook een boek (waarde € 40,-).

Bekijk hier de Special Edition:

Special Edition_An Inordinate Fondness_Roos Holleman_99 Uitgevers

De speciale intekenprijs is € 325,- per print (+ boek). Deze aanbieding loopt t/m 29 september 2019. Daarna geldt de reguliere prijs van € 375,-.

Klik voor meer informatie over editie en boek op onderstaande link:

Roos Holleman The Centre of Attention